Sari direct la conținut

Cotidianul: Theodor Stolojan a iesit din viata politica lasand in urma multe semne de intrebare

Cotidianul

Are Theodor Stolojan probleme serioase de sanatate? Aceasta este intrebarea din ultimele 24 de ore, dupa anuntul lui de retragere din cursa pentru Cotroceni si din fruntea Partidului National Liberal. Daca, sambata, atmosfera de durere de la sediul Aliantei D.A.

sugera ca starea de sanatate a fostului lider este grava, ieri, Traian Basescu sugera ca la mijloc ar fi incapacitatea lui Theodor Stolojan de a rezista presiunilor psihice. „Starea mea de sanatate ma opreste din acest drum. Problemele de sanatate cu care ma confrunt pot fi remediate acum.

Daca nu ma concentrez asupra lor, risca sa se agraveze“, au fost cuvintele liderului liberal legate de starea de sanatate, sambata seara. Ieri, lacrimi si indarjire pe fata liderului PD si, printre ele, bomba: Stolojan urma sa fie santajat cu niste „facaturi de presa”.

Starea de sanatate a lui Theodor Stolojan nu este atat de grava, problema fiind legata de stresul pe care i l-a provocat santajul la care a fost supus in ultimul timp si are nevoie de liniste. Ideea retragerii era in discutie de o luna, a mai informat Basescu.

El a motivat ca nu a putut spune acest lucru din cauza starii emotionale ce l-a cuprins sambata, la masa, alaturi de Stolojan, in momentul in care acesta isi anunta retragerea, dar si pentru ca presedintele liberal nu a dorit acest lucru.

Informatii legate de o asa-zisa cadere psihica a lui Stolojan circulau, inca de ieri dimineata, o data cu izbuncirea bombei retragerii. „In calitate de om politic si de partener, ma simt obligat sa fac publica aceasta situatie”, a explicat Basescu.

Lui Stolojan i se pregatea aruncarea pe primele pagini ale ziarelor a „unor facaturi de presa”, cum ar fi afacerea Megapower, si scoaterea fiselor de la sanatoriu de acum 20 de ani, a acuzat Basescu.

Inainte de campania electorala din anul 2000, Stolojan a recunoscut public faptul ca, la un moment dat, a fost internat pentru ca a avut probleme cu somnul, din cauza presiunilor si stresului la care era supus in functia pe care o ocupa, in structura Ministerului Finantelor, in anii ’80.

„Am fost langa el, zi de zi, in ultimele 30 de zile, si stiu care i-a fost evolutia”, a spus Basescu, explicatiile fiind legate, asadar, de „o stare teribila de stres, care ii afecta somnul”.

„Va asigur ca Theodor Stolojan nu are nevoie de interventie chirurgicala, nu este in situatia de a fi operat si acum este intr-un loc linistit, unde sta in natura“, a spus Basescu.

El a opinat ca singurul lucru de care are nevoie Stolojan este „sa scape de presiunea extraordinara a unui sistem ticalos, despre care stia ca-i pregatea iesirea pe prima pagina, la momentul potrivit, a unor inventii“, a continuat Basescu cascada acuzatiilor.

Mai mult, potrivit lui Basescu, Stolojan primea aproape zilnic telefoane prin care era amenintat ca a doua zi va aparea pe prima pagina a ziarelor. Intrebat de la cine erau primite aceste telefoane, Basescu a spus ca este vorba de „sfera politicii“. Toate acestea, a mai spus Basescu, l-au facut pe Stolojan un candidat care nu mai avea forta. Cu alte cuvinte, sanse.

„Theodor Stolojan nu este tipul de om care sa accepte sa participe la un joc in aceste conditii“, „Theodor Stolojan refuza sa participe la o competitie politica in aceste conditii si probabil ca nici nu poate psihic“, au sunat, in continuare, explicatiile liderului PD.

Din nou printre lacrimi, dar mai retinut decat cu o seara inainte, Basescu a exprimat regrete pentru retragerea lui Theodor Stolojan, apreciind ca „tara a pierdut sansa de a avea un presedinte onest, cinstit, cu oarecare detasare fata de partide, un presedinte aproape ideal”.

„Am plans pentru ca tin la el si imi pare rau de ce s-a intamplat”, si-a motivat lacrimile liderul PD. „Domnule presedinte Ion Iliescu, controlati acest sistem ticalosit si nu afirm ca il si indreptati impotriva oamenilor politici, dar priviti, dintr-o parte asa, ce se intampla. Un sistem ticalosit care distruge adversarii politici ai Puterii daca poate.

Ei, baieti, pe mine nu ma distrugeti! In Piata Victoriei, la tepe, dupa 28 noiembrie“, a rostit Basescu ceea ce s-a dorit a fi un fel de avertisment. Oameni din conducerea Aliantei dadeau ca sigura, ieri, plecarea lui Theodor Stolojan in Statele Unite, dar fara detalii. Basescu s-a limitat sa spuna doar ca „este intr-un loc linistit, in natura”.

Declaratiile lui Basescu au primit o replica dura din partea presedintelui PSD, Adrian Nastase. Acesta a negat vehement ca PSD l-ar fi santajat pe Stolojan. „Eu, personal, am luat foarte in serios anuntul de ieri al lui Theodor Stolojan privind starea sa de sanatate si, imediat dupa conferinta de presa, i-am telefonat si am discutat cu el mai mult de 15 minute.

Theodor Stolojan nu mi-a vorbit nimic despre vreun santaj”, a spus Nastase, dupa care si-a indreptat tirul asupra lui Basescu, acuzandu-l ca „nu face altceva decat sa isi rezolve multiplele probleme pe care le are folosindu-se de suferinta lui Stolojan. Basescu este un personaj jenant, un mitocan care nu stie sa vorbeasca, care injura tot timpul, face scandaluri”.

Nastase a insinuat ideea ca Alianta s-a folosit de retragerea lui Stolojan pentru a se relansa electoral. „Este foarte clar ca a existat o decizie de strategie, de modificare de campanie, dar este foarte urat ca efortul lui Theodor Stolojan este murdarit prin aceasta modificare de strategie”, a afirmat Nastase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro