Sari direct la conținut

Cu cizmele prin istorie

Cotidianul

Despre tentatia unora de a rescrie istoria dupa cum le-o dicteaza interesele am mai scris recent. Ma obliga sa revin un inalt responsabil militar de dinainte de 1990, viceamiralul Stefan Dinu.

Iesirea la rampa a d-lui viceamiral ar fi fost de neimaginat in urma cu cativa ani, mai ales in maniera in care ea s-a produs in urma cu putin timp. Generalul ceausist Dinu a fost ultimul sef al rau famatei DIA (Directia de informatii a armatei).

Vazand, probabil, cariera postcomunista stralucita a lui Ion Iliescu sau ca pe generalii Iulian Vlad si Plesita nu-i intreaba nimeni de raul facut ca sefi ai Securitatii, d-l Dinu a prins si el curaj. Si unde altundeva putea sa si-l manifeste mai plenar decat in „Jurnalul national“ al lui Dan Voiculescu.

D-l general povesteste celor care vor sa-l creada cum a fost la revolutie. Dupa-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, biroul sefului DIA. La televizor, stiri si imagini de bucurie si entuziasm la vestea fugii lui Ceausescu.

Viceamiralul Dinu: „Dupa o spontana imbratisare cu generalul Paul Sarpe, prima masura luata in Directie a fost scoaterea de pe pereti a portretului si citatelor dictatorului“.

Odata abolita tirania, continua d-l amiral, asupra Romaniei s-a abatut o alta nenorocire. Citez: „In unitatile militare si-au facut aparitia grupuri de cadre sub denumirea de CADA, care invocand dorinta pentru democratizarea Armatei promovau tot felul de idei anarhice, de tip bolsevic“. Am inchis citatul. Democratizare, anarhie, bolsevism – toate la un loc.

Daca asa ceva e posibil, fie! „Marturisirile“ generalului se incheie cu o nota incitanta a redactiei: „Nu ratati! In editia de maine alte dezvaluiri cutremuratoare ale viceamiralului Stefan Dinu“.

Legat de CADA, si de dezvaluirile „cutremuratoare“ ale generalului. Pe scurt, in primele saptamani de dupa revolutie, in armata a existat un curent al ofiterilor tineri favorabil depolitizarii acestei institutii, profesionalizarii ei, indepartarii generalilor ceausisti si clarificarii responsabilitatilor pentru cele cateva cazuri in care armata a fost scoasa impotriva manifestantilor.

Generalul Dinu a fost unul dintre ofiterii de rang inalt care a cerut reprimarea neconditionata a „miscarii“ CADA. Faptul acesta nu era deloc de mirare in situatia unui membru al nomenclaturii militare ceausiste. Rangul inalt detinut multi ani in regimul comunist, privilegiile si complicitatile decurgand din el, obligau la o asemenea atitudine.

Cand va fi timp pentru o cercetare atenta a imprejurarilor in care s-a prabusit regimul comunist, se va dovedi cu prisosinta faptul ca toti generalii armatei i-au fost loiali lui Ceausescu pana in ultima clipa.

Reamintesc aici doar una din concluziile cercetarilor pe care Parchetul militar le-a facut investigand responsabilitatea ierarhiei militare de varf pentru cele intamplate in perioada 17 – 22 decembrie 1989: conducerea armatei i-a dezinformat pe militari cu privire la situatia reala din tara cu scopul de a-i implica in reprimarea manifestantilor.

Din acest punct de vedere, Contrainformatiile militare si DIA au avut unul din rolurile cele mai nefaste. La Timisoara, la Bucuresti si la Cluj armata a tras in oameni si pentru ca DIA, serviciul de informatii al armatei, a ales sa il apere pe Ceausescu pana la capat.

Iar lucrul acesta s-a intamplat desi generalii armatei, inclusiv viceamiralul Dinu, stiau bine ca ordinele date de Ceausescu erau profund anticonstitutionale. Prin Constitutia in vigoare la acea data, dar si prin Legea apararii nationale (nr 14/1972) misiunile armatei tineau exclusiv de apararea tarii in cazul unui atac armat din afara.

De aceea erau tinerii ofiteri din CADA „anarhici“ si „bolsevici“, pentru ca au spus acestor lucruri pe nume.

De-a lungul timpului, cativa indivizi asemeni generalului Dinu, dar si doua sau trei publicatii, s-au straduit sa-i denigreze pe cei care au militat pentru innoirea post comunista a armatei.

La putine zile dupa aberatiile fostului cap al DIA – tot in „Jurnalul national“, bineinteles – colonelul rezervist Ion Niculescu, fost comandant de regiment pe timpul lui Ceausescu, minte si el senin: „Militarii din CADA voiau dezordine si indisciplina in armata“.

Cine vorbeste despre CADA si de „indisciplina in armata“! Un infractor de drept comun, o rusine a armatei, care a stat inchis vreo doi ani pentru ca lua bani de la racani.

E trist, insa nu-mi pierd speranta ca atunci cand istoria va fi scrisa de istorici si nu de generalii lui Ceausescu sau de ziaristii nu stiu carui colonel de Securitate, adevarul va fi repus in drepturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro