Sari direct la conținut

Cumparam primari!

Gazeta de Bistrita

Avand in vedere ca in ultimii patru ani foarte multi primari au trecut in tabara partidului care detinea presedintia Consiliului Judetean, am incercat sa vedem cat ar fi de dispusi noii primari sa isi schimbe culoarea politica, dupa numai o saptamana de activitate in Primarie.

Nici unul dintre primarii contactati telefonic de catre personajul imaginar Constantin Oprea, noul consilier al presedintelui Marinescu, nu a ridicat suspicios din spranceana, toti fiind coplesiti de importanta celui care le cere ajutorul.

Odata incheiate petrecerile de dupa castigarea alegerilor, proaspetii invingatori au gasit drumul spre birourile Primariilor si au inceput sa lucreze in folosul cetatenilor care i-au ales, incercand sa se adapteze la noua viata, plina de griji si de responsabilitati.

Scopul pentru care i-am sunat a fost de a vedea cat de usor ne-ar fi sa trecem prin Consiliile Locale o hotarare care sa avantajeze afacerea unui la fel de imaginar investitor italian. In plus, am vrut sa stim daca nu cumva primarii ar fi dispusi sa treaca in barca PSD, in interesul cetateanului, bineinteles.

Primul interlocutor gasit la birou a fost Simion Hanciuc primarul peremist de la Ilva Mare. Nici nu am apucat sa spunem bine „investitor italian” ca Hanciuc a si realizat ca stie de mult despre ce ar fi vorba. De o hotarare a Consiliului Local se poate face rost usor, numai ca la Ilva constituirea consiliului se face mai tarziu, deoarece oamenii au multa treaba vara.

Dar, dupa ce se intruneste consiliul, o sa avem o noua discutie si totul se rezolva, indiferent daca in consiliu va castiga un pesedist sau un peremist, ca doar tot ai nostri sunt. Cel putin, cam asa au sunat vorbele actualului primar.

Interesant ramane faptul ca primarul chiar era sigur ca stie despre ce investitori e vorba si ca a mai avut o discutie in acest sens (cu cine, nici noi nu putem baga mana in foc ca stim – n. red.). Interogat in legatura cu posibilitatea trecerii intr-o alta barca politica, primarul ar fi de acord, in principiu, dar ramane sa mai discutam (traiasca loialitatea Romaniei Mari, nu-i asa?).

La Sieu Magherus am fost intampinati cu „respect si consideratie” de catre Sorin Mititean, primar din partea PD. Dupa ce am primit zambind felicitarile invidioase pentru minunatia de post obtinut pe langa presedintele Marinescu, am trecut la vorbe serioase.

Mititean are de gand sa colaboreze bine cu toata lumea, cu atat mai mult cu cat prin zona a mai fost un investitor italian, care vroia sa deschida o fabrica de senile dar apoi a disparut.

Spre deosebire de al lor, italianul nostru este serios si ar vrea sa puna pe picioare o fabrica de caramizi, iar primarul crede ca vom primi ajutor din partea Consiliului Local, atata vreme cat intelegerea noastra aduce un plus de confort comunitatii. Primarul este altruist si nu are nevoie de beneficii proprii.

Legat de trecerea la PSD, aceasta poate fi o idee de viitor, dar „momentan e prea devreme sa ma pronunt, nu a trecut nici o saptamana de cand am fost investit”. Totusi „daca n-am zis nu, am zis mda…” La intrebarea noastra insistenta, am primit urmatorul raspuns: „Ramane de vazut cum vom colabora in sprijinul cetateanului, ramane ca un deziderat”.

Tinem sa-l anuntam ca, potrivit Dictionarului Explicativ al limbii romane, deziderat inseamna „ceea ce ar fi de dorit sa se intample, sa se realizeze; o cerinta sau o dorinta” si nicidecum o posibilitate, cum banuia primarul.

Urmatorul popas telefonic a fost la Livezile, unde l-am gasit pe primarul Olimpiu Neamt, din partea PD, intr-o atmosfera boema, asteptand sfarsitul saptamanii. Sau, asa am interpretat noi din raspunsul primarului la intrebarea „Ce mai faceti?” – „Bine, astept sa vina sambata”.

Expunandu-i si lui de ce l-am contactat si cam ce am vrea sa facem, primarul a tinut sa ne mai explice o data cam care ii sunt atributiile: „E bine ca primar, stau linistit, deocamdata”. Primarul ar fi interesat sa aiba investitori in zona si este deschis la orice discutie si dornic de a ne ajuta.

In legatura cu trecerea la PSD, acesta ne-a spus ca ne cam grabim si ca „ar trebui sa lasam sa curga lucrurile putin, dar obligatoriu trebuie sa colaboram spre bine”. In incheiere, am fost linistiti cu un optimist „treaba-i buna!”. Primarul penelist de la Tiha Bargaului are multa treaba, de obicei prin Tureac.

Suparat ca ziarele „de scandal” (tinem sa-i spunem primarului ca despre noi era vorba – n. red.) au scris de el ca ar fi primar pe viata, Vasile Dologa de-abia asteapta sa vada picioarele investitorilor italieni prin comuna: „sigur, se face”. Legat de schimbarea partidului lucrurile nu pot fi discutate decat intre patru ochi, dar nici aici nu ne-am lovit de un refuz.

La Teaca am fost intampinati de un „Sa traiti!” militaresc venit de la primarul PD-ist, Ilie Vultur. Pentru cateva secunde, primarul a fost cuprins de tristete, alaturi de noi (personajele imaginare fiind din PSD – n. red.), pentru ca am pierdut (oarecum) alegerile.

Treaba merge greu si in Primaria de la Teaca, dar pentru un investitor italian s-ar putea gasi oricand o vorba buna si un vot favorabil din partea consilierilor. „Sigur ca ne putem intelege”. Pe de alta parte, la invitatia in PSD primarul ne multumeste frumos, ne promite ca o sa se mai gandeasca la propunere, dar deocamdata e „cam repede de tot”.

Cam asa arata oamenii cu care defileaza opozitia prin comunele bistritene. Pentru recompensa promisa, toti ar fi trecut orice fel de hotarare prin Consiliul Local. Nicaieri nu ne-a fost inchis telefonul in nas la auzul marsavei propuneri de a trece la PSD, ba mai mult, daca interesele cetateanului o cer, unii ar face trecerea cu mare placere.

Probabil, daca discutiile ar fi avut loc mai inspre toamna, raspunsurile ar fi fost mult mai categorice si nimeni nu s-ar fi codit atat in fata unei propuneri de schimbare a partidului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro