Sari direct la conținut

Dan Ioan Popescu, viitorul premier?

Libertatea

Transformarile petrecute in PSD, partid aflat in viziunea lui Geoana intr-o criza de evolutie, au atras si modificari importante in structura guvernului, mai putin observabile la prima vedere.

Practic au rezistat in schema doar 7 din cei 26 ministri care au format initial Guvernul: Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu, Miron Mitrea, Mircea Geoana, Ioan Mircea Pascu, Vasile Puscas si Razvan Theodorescu. Miscarile din partid si din Executiv au insemnat consolidarea pozitiei unora si diminuarea rolului altora.

Discret dar sigur, Dan Ioan Popescu, Mihai Tanasescu si Miron Mitrea au ramas pilonii de sustinere ai Executivului, ei ocupand o pozitie de forta in Guvern, datorata pe de-o parte influentei in partid si pe de alta parte importantei domeniilor aflate in subordine.

Potrivit unor surse din PSD, diferentierea intre cei „trei grei” s-a produs o data cu restructurarea din mai 2004, cand Dan Ioan Popescu a fost numit in functia de vicepremier, alaturi de Ioan Rus si de Ioan Talpes. Fostul ministru al Administratiei si Internelor a demisionat din Guvern, mizand pe succesul de la alegerile locale.

Chiar daca asumarea totala a rolului politic a fost rasplatita prin cooptarea lui in Biroul Coordonator, Rus a fost scos din cartile Executivului. De cealalta parte, Talpes, a carui numire surprinzatoare in Guvern a dat nastere la numeroase speculatii, a ramas un personaj la fel de inapt in comunicarea cu mass-media ca in vremea cand se afla la Cotroceni.

Mai mult, „intrusul presedintelui” a avut de gestionat doua relatii extrem de complicate: pe de-o parte cea cu Ioan Mircea Pascu, si el unul din apropiatii presedintelui, si pe de alta parte cea cu ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, un foarte bun diplomat care a reusit sa isi impuna imaginea de specialist capabil sa puna ordine in fosta ograda a Rodicai Stanoiu.

„Cel mai solid ministru din actualul Cabinet”

Aceleasi surse sustin ca in tot acest perpetuum mobile Dan Ioan Popescu a ramas cel mai solid ministru al cabinetului Nastase. Fiecare miscare din Guvern, fiecare schimbare, remaniere si restructurare i-au consolidat pozitia incet si sigur. Dan Ioan Popescu a facut insa un joc foarte interesant in Guvern.

Prin amanari, discutii, deschideri de plicuri, lansari de oferte si alte artificii, ministrul a temporizat inchiderea capitolului „Energie”, privatizarea Petrom, Electrica si Distrigaz astfel ca performantele Guvernului din acest an electoral depind de el.

in plus, un ministru in aceasta pozitie inseamna o amenintare pentru orice premier, cu atat mai mult cu cat este vorba de Dan Ioan Popescu, unul dintre putinii care isi permit sa urmeze o linie independenta intre cele doua palate, Cotroceni si Victoria.

Prin contrast, un alt „greu”, Miron Mitrea, si-a epuizat, pe cat se pare, resursele si in consecinta nu mai are nimic „de oferit” in acest an in Guvern, iar ultimele miscari din partid arata ca nu prea mai are ce oferi nici in PSD.

Astfel, in cazul victoriei PSD in alegerile generale, se pare ca Dan Ioan Popescu are in maneca toate atuurile pentru continuarea carierei executive intr-o viitoare functie de premier.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro