Sari direct la conținut

De la Euro 2024, Kylian Mbappe cheamă Franța la vot împotriva „extremelor”: „O situație mai importantă decât meciul”

HotNews.ro
FOTO: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia
Kylian Mbappe. FOTO: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Într-un moment în care tensiunile electorale din Franța sunt la cote maxime, înaintea alegerilor anticipate unde extrema dreaptă este cotată cu prima șansă la victorie, căpitanul naționalei de fotbal, Kylian Mbappe, aflat împreună cu echipa la Campionatul European din Germania, s-a pronunțat împotriva „extremelor”, scruie Reuters.

Vorbind duminică înaintea meciului Franței cu Austria de la Euro 2024, Kylian Mbappe a abordat în mod deschis tulburările politice din țara sa, aflată în plină campanie electorală pentru legislativele anticipate din 30 iunie-7 iulie.

„Acesta este un eveniment nemaiîntâlnit până acum”, a declarat Mbappe. „Și de aceea vreau să vorbesc cu întregul popor francez, dar și cu tinerii”, a spus el, observând că situația din țară este „dezastruoasă”.

„Noi suntem o generație care poate face diferența. Vedem că extremele bat la ușa puterii și avem ocazia să modelăm viitorul țării noastre”, a continuat fotbalistul, făcând apel la vot,

Partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen are prima șansă la alegerile anticipate declanșate de președintele Emmanuel Macron după înfrângerea severă suferită la europarlamentarele din 9 iunie.

„Oamenii își spun: Ce poate fi mai rău?”. Cum a câștigat partidul lui Le Pen în Bretania, o regiune care a rezistat până acum extremei drepte

Sâmbătă, federația franceză de fotbal a cerut ca neutralitatea echipei naționale să fie respectată și ca echipa să nu fie politizată. În vreme ce a declarat că respinge orice presiune și instrumentare politică a echipei naționale, federația franceză a mai precizat că jucătorii sunt liberi să își exprime opiniile.

Atacantul Marcus Thuram a fost primul care a vorbit explicit și i-a îndemnat pe oameni să „lupte zilnic” pentru a împiedica RN să ajungă la putere, iar Mbappe a abordat și el frontal situația.

„Îi împărtășesc opinia. Împărtășesc aceeași opinie când am vorbit despre diversitate, toleranță și respect”, a declarat Mbappe.

„Meciul de mâine este foarte important”, a spus el, duminică, „dar există o situație care este chiar mai importantă decât meciul”.

„Kylian Mbappe este împotriva opiniilor extreme și împotriva ideilor care divizează oamenii. Vreau să fiu mândru să reprezint Franța, nu vreau să reprezint o țară care nu corespunde valorilor mele, sau valorilor noastre”, a spus fotbalistul.

„Situația din țară este dezastruoasă”

UEFA are reguli ferme împotriva echipelor sau jucătorilor care fac declarații politice, dar Mbappe a ales să fie destul de explicit atunci când a răspuns întrebărilor reporterilor.

„Tuturor le pasă. Toată lumea înțelege situația din Franța. Sunt unii oameni care se simt mai confortabil să spună ceva și să se exprime”, a declarat fotbalistul de 25 de ani.

„Vrem să ne protejăm toți jucătorii noștri și, evident, să protejăm echipa Franței. Dar ne-am gândit la asta și cred că vom face ceva. Așa că fiți cu ochii în patru”, a adăugat el.

„Va fi mai mult rasism”. La periferia orașelor din Franța, tinerii se tem și resping gruparea lui Le Pen: „un partid al bogaților”

„Oamenii spun să nu amestecăm fotbalul și politica, dar aici vorbim despre o situație foarte importantă, mai importantă decât jocul. Situația din țara noastră este dezastruoasă și trebuie să acționăm”, a concluzionat Mbappe.

Pe tema votului s-au mai pronunțat Ousmane Dembele, care a vorbit despre un „semnal de alarmă”, și coechipierul său Olivier Giroud.

Antrenorul Didier Deschamps a declarat că respectă dreptul jucătorilor săi la opiniile lor politice.

„Este liberul lor arbitru”, a spus el. „Trebuie să recunoaștem că sunt mari jucători, dar și cetățeni francezi și că nu sunt imuni sau indiferenți la situația din țară”, a spus el.

Criticat dinspre extrema dreaptă, aprobat de premier

Reacția lui Mbappe a fost criticată de unii politicieni de extremă dreapta, scrie Le Monde.

„Nu mă simt calificat să dau sfaturi pe fotbal. Este bine ca fiecare să rămână în domeniul său”, a spus Nicolas Bay, ales europarlamentar pe o listă a partidului de extremă dreapta Reconquête.

„Este important ca fiecare să rămână la locul lui, democrația înseamnă să le dai putere francezilor, nu să-i manipulezi, să-i folosești, să amesteci totul”, a adăugat el.

Poziția lui Mbappé s-a bucurat însă de aprobarea premierului.

„Cred ferm că tinerii care le vorbesc tinerilor, care sunt modele pentru ei, își fac în mod evident treaba atunci când îi cheamă să-și îndeplinească datoria civică, care este aceea de a vota. Apoi, de fapt, el a spus că respinge extremele, care sunt combustibilul divizării și al urii față de ceilalți”, a declarat Gabriel Attal la RTL.

Sondajele sugerează o victorie a RN

Zeci sau sute de mii de persoane au mărșăluit sâmbătă la Paris și în orașe din Franța, manifestând împotriva RN, înaintea alegerilor anticipate.

Potrivit sindicatului CGT, citat de BFM TV, 250.000 de persoane au mărșăluit la Paris și 640.000 în total în întreaga țară. Poliția a oferit cifre mai mici, precizând că au fost 217.000 de manifestanți în toată Franța.

„Mărșăluim pentru că suntem extrem de îngrijorați de faptul că (șeful RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul prim-ministru. Vrem să prevenim acest dezastru”, a spus lidera sindicatului CGT, Sophie Binet.

Un sondaj OpinionWay-Vae Solis realizat pentru Les Echos și Radio Classique, publicat sâmbătă, anticipa că RN va conduce în primul tur al alegerilor parlamentare cu 33% din voturi, în fața Frontului Popular (alianța partidelor de stânga), creditat cu 25%.

Sondajele mai arătau că tabăra centristă a lui Macron se situa la 20%.

Cel puțin două sondaje au plasat stânga nu cu mult în urma RN și în fața blocului lui Macron.

Chiar dacă RN ar obține o majoritate în parlamentul francez, Macron ar rămâne președinte pentru încă trei ani și ar fi în continuare responsabil de apărare și de politica externă.

El ar pierde însă controlul asupra agendei interne, inclusiv asupra politicii economice, securității, imigrației și finanțelor, ceea ce ar avea, la rândul său, un impact asupra altor politici, cum ar fi ajutorul acordat Ucrainei, deoarece ar avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice sprijin ca parte a bugetului Franței.

INTERVIURILE HotNews.ro