Sari direct la conținut

Desktop Linux, un „vehicul” pentru piratarea Windows

Chip Online

PC-urile cu Linux sunt din ce in ce mai populare si datorita faptului ca pe acestea se poate instala o versiune piratata de Windows – se arata intr-un studiu publicat de compania de analiza a pietei Gartner.

Compania de consultanta a publicat ieri un raport in care se arata ca aproximativ 40% din PC-urile vandute cu sistemul de operare Linux sunt modificate pentru a rula o copie piratata de Windows.

Pe pietele emergente, unde Linux se bucura de o popularitate mai larga pe segmentul desktop, tendinta este chiar mai accentuata. In aproximativ 80% din cazuri, Linux va fi indepartat pentru instalarea unei copii piratate de Windows.

Copiile piratate de Windows se vand pentru aproximativ un dolar pe strazile din Shanghai si alte orase din Asia si Europa de Est, dar se pot regasi si in magazine, instalate pe computere de marca – arata Gartner.

Drept rezultat al acestei practici, numarul computerelor desktop Linux vandute depaseste procentul PC-urilor care ruleaza sub Linux. In timp ce computerele Linux reprezinta aproximativ 5% din numarul computerelor vandute in 2004 (procentul fiind de 10,5% in Asia), baza sistemelor de operare Linux instalate reprezinta doar 1,3% din acest total – conform aceluiasi studiu.

In 2008, Linux va reprezenta 7,5% din numarul PC-urilor vandute, dar numai 2,6% din baza sistemelor de operare instalate – o cifra asemanatoare cu cea pe care o va reprezenta in acea perioada sistemul de operare MAC OS.

Numarul redus de drivere disponibile fata de Windows, costurile de instruire si problemele legate de migrarea pe acest sistem de operare sunt tot atatia factori care impiedica cresterea adoptarii Linux pe desktop.

„Chiar daca Linux pe desktop beneficiaza de foarte multa atentie, sunt foarte putine cazuri in care acesta este adoptat pe scara larga. Guvernele catorva tari europene au anuntat planuri de migrare la Linux, dar majoritatea acestor proiecte sunt inca in faza de evaluare”, se arata in raportul Gartner.

Pretul joaca un rol major in motivarea pirateriei. Toate componentele din interiorul unui PC s-au ieftinit in cursul ultimilor ani, cu o singura exceptie: sistemul de operare Windows. Daca in 1996 Windows reprezenta aproximativ 5 – 6% din costul unui PC la nivel profesional, acum sistemul de operare reprezinta 12 – 15% din acest total.

Cresterea popularitatii sistemului de operare Linux a determinat Microsoft sa lanseze o editie la pret redus a sistemului de operare, numita Windows XP Starter Edition.

„Microsoft ar prefera ca sistemul de operare initial de pe un PC nou sa fie o varianta de Windows, mai degraba decat Linux, chiar si daca fenomenul pirateriei va continua. Aceasta ar reduce nivelul de interes pe care il provoaca Linux din cauza existentei sale pe PC-urile noi”, se arata in studiu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro