Sari direct la conținut

Detaliul mai puțin plăcut al vizitei lui Putin în Coreea de Nord la care propaganda lui Kim Jong Un a ales să închidă ochii

HotNews.ro
Detaliul mai puțin plăcut al vizitei lui Putin în Coreea de Nord la care propaganda lui Kim Jong Un a ales să închidă ochii
Kim Jong Un l-a așteptat pe Vladimir Putin la aeroport, în ciuda orei târzii. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Liderul de la Kremlin a întârziat destul de mult sosirea la Phenian, un lucru obișnuit pentru președintele rus, care arată felul în care își privește interlocutorii, scrie BBC. Presa de stat nord-coreeană nu a vorbit însă despre acest detaliu, în ciuda faptului că Putin trebuia să sosească marți, și a aterizat abia miercuri, scrie și site-ul NK News, dedicat știrilor din Coreea de Nord.

Vladimir Putin a ajuns în Coreea de Nord la primele ore ale dimineții de miercuri – la ora locală 03:00 mai exact – cu câteva ore bune mai târziu decât se aștepta.

BBC a observat că relatările inițiale sugerau că liderul de la Kremlin ar fi trebuit să sosească marți seară.

Ziarul Rodong Sinmun, editat de partidul nord-coreean, și Televiziunea Centrală Coreeană (KCTV) au anunțat sosirea lui Putin de miercuri dimineață, dar nu au menționat că liderul rus a întârziat, deși anterior comunicaseră că acesta va sosi marți, scrie și NK News.

Important de semnalat că, în ciuda orei târzii, liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a așteptat pe Putin la aeroport.

Cei doi s-au îmbrățișat și au discutat pe platforma aeroportului, apoi au urcat într-o limuzină care a plecat spre oraș, flancată de o mare coloană de motocicliști ai poliției.

Vladimir Putin și Kim Jong Un au semnat miercuri la Phenian un pact de parteneriat strategic care include chestiuni de securitate și chiar o clauză de apărare reciprocă, a anunțat președintele rus, citat de Reuters. În acest context, Kim și-a anunțat sprijinul deplin pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Kim Jong Un, un partener de nivel inferior?

Deși întinsă până spre dimineață, întârzierea nu a mirat pe nimeni, Putin fiind cunoscut pentru astfel de gesturi. BBC a observat că întârzierea este considerată un semn al respectului (sau lipsei de respect) pe care liderul de la Kremlin îl acordă celeilalte părți.

În trecut, el a sosit la o zi după Kim Jong Un, atunci când cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în aprilie 2019. Dar Putin a tratat-o într-un mod asemănător și pe Angela Merkel, fosta cancelară a Germaniei.

Anthony Rinna, un editor senior al grupului de cercetare Sino-NK, a declarat pentru NK News că sosirea întârziată a lui Putin indică probabil faptul că acesta îl consideră pe Kim un partener de nivel inferior.

El a observat de asemenea că președintele Rusiei a ales să nu viziteze Phenianul în timpul unei călătorii din luna mai la Beijing.

„Vizitarea (Coreei de Nord) după China ar fi trimis un semnal puternic că Putin vede RPDC în termeni relativ egali cu China, ca parte a ofertei sale anti-occidentale”, a spus Rinna.

„Includerea Coreei de Nord ca o escală în drumul spre Vietnam arată că el nu acordă prioritate RPDC, iar întârzierea nu face decât să ateste acest lucru”, a explicat expertul.

El a minimalizat ideea că Putin a apelat la Coreea de Nord „din disperare”, din cauza izolării sale ca urmare a războiului din Ucraina și a nevoii de artilerie. „Coreea de Nord are nevoie de Rusia mai mult decât are nevoie Rusia de ea, iar Putin știe asta”, a spus expertul.

O primire fastuoasă într-o țară foarte săracă

Felul în care a decurs vizita a arătat că aceasta a fost într-adevăr importantă pentru Kim.

Ceremonia de primire a fost una fastuoasă – covoare roșii, trandafiri roșii, garda de onoare pe pistă.

Piața Kim Il Sung din Phenian a fost plină de oameni, de culoare și totul a fost atent coregrafiat – cu cai, baloane și postere uriașe cu cei doi lideri care au împodobit clădirile din jur.

Primirea somptuoasă vine în condițiile în care Coreea de Nord, puternic sancționată, suferă de o penurie de alimente, combustibil și energie electrică, cu o economie sărăcită, agravată de pandemia Covid-19.

Este posibil ca tot efortul să aibă rezultate.

Dincolo de pactul semnat cu Rusia, care ar putea oferi avantaje economice și militare Coreei de Nord, Kim Jong Un a primit și un cadou personal – o limuzină rusească blindată Aurus.

Putin i-a și fost șofer pentru puțin timp omologului său de la Phenian.

INTERVIURILE HotNews.ro