Sari direct la conținut

Dinamo, Steaua si Rapid refuza sa mai cesioneze LPF drepturile de televizare a partidelor din Divizia A

Cotidianul

Dezvoltarea audio-vizualului in Romania ultimilor ani a atras dupa sine si o crestere a importantei Diviziei A, fotbalul fiind un magnet tot mai puternic pentru contractele de publicitate.

In aceste conditii, lupta pentru detinerea controlului asupra drepturilor de transmisie a partidelor din primul esalon a devenit extrem de acuta, marile cluburi bucurestene dorind sa detina controlul asupra telecomenzii in dauna Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), care, sub motivatia sociala, vrea ca de sumele obtinute sa beneficieze si gruparile mai sarace din provincie.

Pentru sezonul 2004/2005, prevalandu-se de o hotarare a Adunarii Generale, LPF a vandut drepturile de televizare, pe o perioada de patru ani, contra sumei de 4 milioane de dolari pe sezon, firmei Telesport, fara sa consulte in prealabil si conducerile cluburilor din Divizia A.

In replica, Dinamo, Steaua si Rapid au anuntat oficial LPF ca, incepand din sezonul 2004/2005, isi vor vinde singure drepturile de televizare. Responsabilii celor trei cluburi sustin ca nu si-au cesionat drepturile de imagine LPF si ca sunt liberi sa negocieze singuri, pentru ca drepturile apartin in exclusivitate cluburilor.

Alianta a fost semnata de presedintii celor trei cluburi inca din toamna anului 2003. Actul, desi vine in contradictie cu o hotarare a LPF, votata inclusiv de reprezentantii celor trei grupari rebele, stabileste ca cele trei grupari se pot uni, pentru a-si negocia impreuna drepturile de televizare si ca alianta este deschisa si altor cluburi.

In scrisoarea adresata LPF, responsabilii celor trei cluburi amintesc faptul ca, potrivit Legii sportului, Liga va primi un comision de 2% din contractele care se vor incheia. Contactat telefonic, presedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ca, din punct de vedere legal, cluburile nu pot sa-si vanda singure drepturile de televizare, pentru ca ele nu detin aceste drepturi.

Reamintim ca acest scandal este arbitrat si de Consiliul Concurentei, care a fost sesizat, saptamana trecuta, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Potrivit presedintelui CNA, Ralu Filip, „atribuirea acestui contract s-a facut prin incredintare directa, fara licitatie“, iar prin aceasta situatie „se creeaza o pozitie dominanta a unuia in defavoarea celuilalt.

Intre timp, firma Telesport a cesionat, la randul ei, drepturile de televizare TVR si Antena 1, marii perdanti fiind ProTv si Prima TV, care au prezentat meciuri din Divizia A in sezonul anterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro