Sari direct la conținut

Dintr-o eroare de proiectare la constructia unui baraj, 100 de suflete au ajunsTarani de mlastina

Desteptarea

De ani de zile, locuitorii din satul Racataul de Jos, comuna Horgesti, care isi au gospodariile in apropierea Lacului de acumulare Racaciuni, traiesc sub o permanenta teroare. Ori de cate ori ploua, curtile si gradinile lor sunt acoperite de apa, totul in jur se transforma intr-o imensa mlastina. De multe ori, apa ajunge chiar pana la pragul caselor.

Gospodarii de aici nu mai pot folosi beciurile si fantanile pentru ca acestea sunt aproape tot timpul inundate. “Apa din fantani este tulbure, murdara, afirma viceprimarul comunei Horgesti, Constantin Bujor. Situatia aceasta dureaza de foarte multa vreme, dar ea s-a agravat de vreo 5-6 ani. Casele s-au degradat, unele au ajuns complet nelocuibile”.

Macinate de ape, casele cad pe oameni

La fata locului situatia este si mai dramatica decat a putut fi descrisa in cuvinte. Din casa familiei Dediu Gheorghe, altadata o constructie mandra, a ramas doar o epava. Din pamant dar si din afara apa a mancat din fundatia si zidaria constructiei pana ce a subrezit toti peretii. Cu timpul, din acestia au cazut portiuni mari.

Acum prin pereti se casca gauri hade iar tavanul abia se tine sa nu cada. “M-am retras intr-o bucatarie pentru ca mi-e frica sa mai stau in casa, ne spune Elena Dediu, o femeie in varsta de 62 de ani. Se poate pravali peste noi in orice moment. Eu am o pensie de 600.000 lei. De unde bani ca sa o repar? Dar si daca as avea, tot degeaba as munci. Pentru ca apa este permanent”.

Ieri, in gospodaria lui Vasile Tugui beciul era cuprins in totalitate de apa, closetul la fel. Cat a plouat si mult timp dupa aceea din fundatia casei izvorau siroaie de apa. Si la Ioana Constantin, in varsta de 75 de ani, lucrurile stau la fel. Desi si-a facut beci din beton, acesta este permanent invadat de apa.

“Am refacut o camera acum un an. Am scos toata dusumeaua, am dat tot jos de pe pereti, am bagat o gramada de bani in ea, si acum se darama iar” ni s-a plans batrana. Trecuti de 80 de ani, sotii Gheorghe si Verona Budau nu mai au curajul sa se inhame la a-si reconstrui casa. Batranii s-au refugiat intr-o bucatarie si asteapta. Vasile Enculese, insa, si-a ridicat casa noua, frumoasa.

Dar nici aceasta nu a scapat. “La inceput trebuia sa ma urc pe masa ca sa ajung la tavan sa varuiesc. Acum pot da cu bidineaua de jos. S-a afundat intr-atat incat nu trebuie sa ma inalt” ne-a spus sotia gospodarului.

“Chiar daca lacul ar seca, toate casele au fost compromise definitiv, asa ca ar trebui construite altele din temelii” ne-a declarat si viceprimarul comunei.

Izbucnirea unei epidemii este iminenta

Dar nu numai casele au de suferit. Terenurile din jur au ajuns portiuni imense de mal, fantanile s-au umplut cu apa murdara. Acestea si casele reprezinta un real pericol pentru sanatatea oamenilor. “Pentru ca locuiesc de ani buni in camere cu umezeala si igrasie, unii s-au imbolnavit de plamani, ne spune viceprimarul Bujor.

Altii au baut apa din fantanile inundate si au capatat piatra la rinichi. Pentru ca tot timpul apa balteste, in fantani s-au infiltrat sigur si dejectii de la grajduri si closete. Aici, poate izbucni oricand o epidemie”. In aceasta zona, peste 20 de gospodarii sunt afectate de situatia descrisa.

In asemenea conditii traiesc mai mult de 100 de suflete, din care aproximativ 50 sunt copii, marea majoritatea cu varsta pana in 7 ani. Numai un miracol a facut ca pana acum acestia sa nu se imbolnaveasca de hepatita.

Lacul este de vina?

Cum explica acest fenomen conducerea Primariei Horgesti? “Dupa construirea barajului prin ‘85-’86 si ridicarea digului din spatele acestui sat, s-a creat o enclava, ne spune viceprimarul comunei. Practic, casele au ramas ca intr-o covata. Cand ploua, nivelul lacului creste dar si cel al panzei freatice se ridica, pe principiul vaselor comunicante.

Astfel apa din panza freatica iese la suprafata, pentru ca nu are unde se infiltra, si balteste mai tot timpul. Este amenajat un canal de scurgere, dar s-a colmatat si nu ajuta la nimic. Practic barajul a fost gresit construit”.

Lipsa pompelor de evacuare intretine baltile

Aspectele sesizate de Constantin Bujor sunt confirmate si de catre conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bacau. “Intr-adevar, acolo, de cate ori ploua, panza freatica se ridica si ajunge la nivelul solului, ne-a explicat directorul SGA, ing.Ioan Maftei. Pentru ca nu are un debuseu, balteste”.

Judecand dupa cele prezentate, localnicilor nu le ramane decat sa se mute cu gospodariile in alta parte. Si, totusi, conducerea SGA Bacau sustine ca exista o solutie mult mai simpla pentru a rezolva aceasta problema. “Hidroelectrica Piatra Neamt, care are in administrare lacul si barajul, are aici cateva pompe pentru scoaterea apei de pe aceste terenuri, ne-a spus directorul SGA Bacau.

Pompele existente, insa, nu pot face fata. Solutia ar fi doar suplimentarea numarului de pompe, astfel ca apa in exces sa fie complet evacuata”. Conducerea SGA Bacau ne-a asigurat ca a discutat in acest sens cu directorul Hidroelectrica Neamt si ca i-a inaintat chiar si o adresa scrisa. De la Hidroelectrica Neamt ni s-a promis ca in cateva zile ni se va da raspuns la problema sesizata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro