Sari direct la conținut

Doi jurnalişti radio care l-au intervievat pe Biden spun că asistenţii acestuia le-au transmis în avans întrebările pe care să i le pună

HotNews.ro
Doi jurnalişti radio care l-au intervievat pe Biden spun că asistenţii acestuia le-au transmis în avans întrebările pe care să i le pună
Joe Biden. FOTO: Evan Vucci / AP / Profimedia

Doi jurnalişti americani de radio care l-au intervievat recent pe preşedintele american au declarat sâmbătă că au primit în avans de la echipa acestuia întrebările pe care ar fi trebuit să i le pună, o practică pe care campania lui Joe Biden nu a negat-o şi a promis că îi va pune capăt. Scandalul intervine în pline dezbateri în rândul democraţilor în legătură cu capacitatea lui Joe Biden de a fi un contracandidat redutabil pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Campania lui Biden a transmis că nu va mai sugera întrebări jurnaliştilor care îl intervievează pe preşedinte. „În timp ce gazdele emisiunilor au fost întotdeauna libere să pună orice întrebări doresc, de acum înainte ne vom abţine de la a mai oferi întrebări sugerate”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu programarea comunicării cu presa a lui Biden.

Reacţia vine după ce Andrea Lawful-Sanders, gazda unei emisiuni radio din Philadelphia, a declarat pentru CNN că a primit o listă cu întrebări recomandate de echipa lui Biden, din care a ales patru. Ea a fost printre primii jurnalişti care au vorbit cu preşedintele Joe Biden după prestaţia sa lamentabilă de la dezbaterea cu Donald Trump din 27 iunie, în condiţiile în care aliaţii i-au cerut preşedintelui să aibă mai multe apariţii media spontane.

Un al doilea prezentator de la un post de radio local a declarat, la rândul său, sâmbătă, pentru ABC News şi CNN, că i s-a furnizat o listă de întrebări înainte de a-l intervieva pe preşedintele Joe Biden în această săptămână. „Da, mi s-au dat câteva întrebări pentru Biden”, a declarat Earl Ingram de la CivicMedia pentru ABC News. Ingram, un prezentator cunoscut al unui post de radio din Wisconsin, l-a intervievat pe Biden săptămâna aceasta în urma prestaţiei sale la dezbatere. Ingram a mărturisit că a primit cinci întrebări şi a ales să pună patru dintre ele. „Nu am avut ocazia să îl întreb toate lucrurile pe care voiam să le întreb”, a recunoscut el.

Declaraţiile lui au venit după ce Andrea Lawful-Sanders a dezvăluit la CNN că i s-au dat întrebări pe care să i le pună lui Biden înainte de interviu, însă Ingram a declarat pentru ABC că nu vede ceva în neregulă cu această practică. „Să mă gândesc că voi avea ocazia să pun orice întrebare preşedintelui Statelor Unite, cred că este un pic mai mult decât ar trebui să se aştepte cineva”, a spus el, declarându-se recunoscător pentru oportunitatea de a-l intervieva pe Biden.

Atât Andrea Lawful-Sanders, cât şi Earl Ingram i-au pus lui Biden „în esenţă, aceleaşi întrebări”, potrivit CNN.

„Întrebările mi-au fost trimise pentru aprobare. Le-am aprobat”, a declarat Andrea Lawful-Sanders, gazda emisiunii „The Source” din Philadelphia, în timpul interviului acordat sâmbătă CNN. Întrebată dacă Casa Albă i-a trimis întrebările pentru aprobare, ea a răspuns afirmativ. „Am primit mai multe întrebări, opt, iar cele patru care au fost alese au fost cele pe care le-am aprobat”, a adăugat ea.

CE SPUN ALŢI JURNALIŞTI CARE L-AU INTERVIEVAT PE BIDEN

Un alt prezentator de radio local, Sherwin Hughes din Milwaukee, Wisconsin, a declarat că, atunci când l-a intervievat pe Biden luna trecută, Casa Albă nu i-a trimis întrebări pe care să le pună şi a spus că nu au existat precondiţii cu privire la interviuri – „nimic din toate acestea”, a declarat el pentru ABC News. El a spus că, în prealabil, el şi Casa Albă au discutat despre subiectele generale pe care dorea să le abordeze în timpul interviului, iar Casa Albă a transmis ceea ce el a descris ca fiind „punctajele pe care doreau să le comunice”, inclusiv modul în care Biden diferă de Trump.

Pe de altă parte, Darian Morgan, un animator de la postul V-103 din Atlanta, l-a intervievat pe Biden în luna mai şi a declarat pentru ABC News că i s-au trimis „exemple de întrebări”, dar „nu a fost niciodată o directivă” de a se ţine cont de ele. „Mi-au trimis câteva exemple de întrebări, dar în niciun caz nu a existat o directivă absolută de a respecta acele întrebări”, a declarat Morgan pentru ABC News. El a precizat că procedura nu a fost diferită de alte interviuri pe care le-a făcut, spunând că nu este „o practică neobişnuită” şi că i s-a întâmplat şi cu alţi oficiali aleşi.

CE SPUNE CAMPANIA LUI BIDEN

Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Biden, Lauren Hitt, a declarat că nu este „neobişnuit” ca persoanele intervievate să împărtăşească subiecte pe care ar prefera să le discute. Ea a menţionat că Andrea Lawful-Sanders a fost „liberă” să pună întrebările pe care le-a considerat potrivite. Ea a ţinut să precizeze, de asemenea, că staff-ul de campanie a fost cel care a trimis întrebările şi nu Casa Albă.

„Nu este deloc o practică neobişnuită ca persoanele intervievate să împărtăşească subiectele pe care le-ar prefera. Aceste întrebări au fost relevante pentru ştirile zilei – preşedintele a fost întrebat despre performanţa lui la dezbatere, precum şi despre ceea ce a oferit pentru americanii de culoare”, a spus Hitt. „Nu condiţionăm interviurile de acceptarea acestor întrebări, iar gazdele sunt întotdeauna libere să pună întrebările care cred că îi vor informa cel mai bine pe ascultătorii lor. În plus faţă de aceste interviuri, preşedintele a participat ieri (joi – n.r.) şi la o întâlnire cu presa, precum şi la un interviu cu ABC. Americanii au avut mai multe ocazii de a-l vedea fără scenariul de la dezbatere”, a comentat purtătoarea de cuvânt.

Şi ABC News a aflat de la o sursă din campania lui Biden că, de acum înainte, se vor „abţine” de la a oferi întrebări sugerate celor care îl intervievează.

Aceste declaraţii au venit într-un moment critic pentru viitorul politic al lui Biden, deoarece un număr tot mai mare de oficiali aleşi, donatori şi susţinători democraţi îşi exprimă îngrijorarea profundă cu privire la vârsta şi capacitatea sa de a servi ca preşedinte pentru un al doilea mandat.

Vineri, Biden a răspuns, de asemenea, întrebărilor reporterilor şi a stat de vorbă cu George Stephanopoulos de la ABC News pentru un interviu de 22 de minute axat în întregime pe vârsta şi capacitatea sa de a ocupa această funcţie.

El va răspunde din nou întrebărilor reporterilor în timpul summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN CAZUL LUI TRUMP

Luni, un cont de social media al campaniei lui Biden a distribuit o înregistrare video cu un prezentator local de ştiri din Virginia care spunea că Donald Trump a renunţat la un interviu după ce campania sa a cerut în prealabil întrebările care ar fi urmat să îi fie puse. Interviul era programat să aibă loc cu ocazia mitingului pe care fostul preşedinte îl avea programat în Chesapeake, Virginia, a doua zi după dezbaterea cu Biden.

„Am vrut să auzim mai multe de la Trump în seara asta. Mike Gooding al nostru urma să-l intervieveze pe fostul preşedinte după miting”, a declarat Dan Kennedy, prezentator la postul WVEC. „Dar în urmă cu aproximativ 15 minute, echipa lui Trump a anulat întâlnirea cu Mike Gooding după ce ne-a întrebat care ar fi întrebările noastre pentru fostul preşedinte, spunându-i lui Mike că nu mai este timp şi că fostul preşedinte vrea să vorbească doar despre dezbaterea de aseară”, a dezvăluit Dan Kennedy.

Într-o postare pe reţelele sociale în care a distribuit înregistrarea video, campania lui Biden l-a ironizat pe Trump pentru că a renunţat la interviu, scriind: „Un Trump paranoic şi copleşit îşi anulează interviul după ce l-a întrebat pe reporter ce întrebări plănuia să îi pună”.

Când a fost întrebată sâmbătă de CNN dacă Trump a renunţat la interviu, campania fostului preşedinte a ignorat afirmaţia şi, în schimb, l-a criticat pe Biden pentru că ar fi furnizat întrebări în avans celor care îl intervievează. „Preşedintele Trump a ţinut un miting în Virginia şi după aceea a participat la interviuri locale care au cuprins numeroase subiecte, nu doar legate de dezbatere”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei, Steven Cheung. „Între timp, Joe Biden şi campania sa intimidează mass-media să pună întrebări preselectate şi aprobate în prealabil şi încearcă să treacă asta drept un comportament normal. Nu este aşa”, a comentat campania lui Donald Trump.

(news.ro)

INTERVIURILE HotNews.ro