Sari direct la conținut

Doua filiale Electrica au fost privatizate

BBC

Valoarea totala a tranzactiei este de 111,8 milioane euro, in conditiile in care un studiu Morgan Stanley, intocmit acum sase luni, arata ca cele doua filiale Electrica voloreaza in jur de 350 de milioane de euro.

Pe langa sumele platite pentru pachetul majoritar, Enel a preluat datoriile celor doua societati, de aproape 100 milioane de euro.

Alegere politica?

Vanzarea celor doua companii inseamna, practic, un pret mai mic de privatizare pentru tarife mai mici.

Dan Ioan Popescu si-a anuntat intentia de a privatiza Electrica inca de la preluarea mandatului

Conform contractului, pretul la lumina va creste cu 12% in urmatorii patru ani, dupa care procentul va fi renegociat.

In prezent, in Romania pretul la curent este puternic subventionat de stat si este stabilit de Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei.

Pana in 2007, insa, treptat, piata de energie se va liberaliza, pretul la lumina urmand sa creasca pana la nivelul din Uniunea Europeana.

Critici

Guvernul roman a fost supus criticilor privind transparenta procesului de privatizare.

Unii analisti spun ca guvernul a negociat cu un singur ofertant si sub presiunea organismelor internationale. Dar si sub presiunea timpului, avand in vedere ca termenele s-au tot amanat.

Electrica Banat si Dobrogea sunt primele societati de distributie a curentului electric prizatizate.

La Electrica Banat si Dobrogea sunt arondati 1, 4 milioane de consumatori, printr-o retea ce reprezinta 20% din acoperirea nationala.

Urmeaza alte trei filiale – Moldova, Oltenia si Muntenia Sud, care trebuie privatizate in primul semestru al anului viitor, dar si Distrigaz Sud si Distrigaz Nord – pentru care termenul este sfarsitul anului 2004.

Investitii

Compania Enel a promis ca va investi, in urmatorii 15-20 de ani, aproximativ un miliard de euro in modernizarea si restructurarea retelei de distributie a celor doua filiale preluate – Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

Vincenzo Cannatelli, director in cadrul grupului italian, a declarat „suntem aici pentru a opera cele doua societati de distributie pe termen lung si vrem sa imbunatatim calitatea serviciilor acestora”.

Potrivit oficialului Enel, grupul este interesat si de alte investitii in Romania, cu precadere in sectorul electricitatii si al gazelor naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro