Sari direct la conținut

„Dr. Mengele”Un medic iranian vindea romani in Italia

Desteptarea

In vara anului 2003, Raeda si Raed, copiii lui Al Wardat, plecasera in Sicilia unde constituisera deja un grup infractional cu caracter transnational, in scopul de a recruta, transfera si exploata persoanele dornice sa mearga in Italia la munca.

In cadrul retelei, cetateanul iordanian care traia in Romania din 1982, se ocupa de recrutarea si deplasarea victimelor in Italia, iar Raed si Raeda de plasarea lor unor patroni italieni care le exploatau sexual sau prin munca. In toamna lui 2003, Al Wardat a luat legatura cu mai multi prieteni din Bacau pe care i-a rugat sa-i prezinte tineri, fete si baieti, care doreau sa plece in Italia.

Primul grup, prima teapa

In luna decembrie 2003, Al Wardat i-a recrutat pe Ionut P., Petrisor C., Valeriu L. si Lenuta Alina D., toti din Bacau, carora le-a promis locuri de munca in agricultura, cazare in regim de hotel, mancare gratis si salarii de 700-800 euro pe luna.

Iata ce a declarat Ionut P.: „Al Wardat ne-a spus ca acest serviciu ne costa pe fiecare 200 euro, bani pe care trebuia sa-i dam fiicei sale Raeda, in Italia, iar drumul ne costa tot 200 Euro. Inaintea sarbatorilor de iarna ne-a sunat si ne-a spus ca ne asteapta in fata sediului firmei de turism „SC Dovin Tour SRL“, unde ne-a cerut cei 200 Euro pentru drum.

Ne-a dat numarul de telefon al fiicei sale, Raeda, pentru a o contacta cand ajungem in Italia“, spune Ionut. Ajunsi in Italia, cei patru bacauani au fost plasati de Raeda unui patron italian care avea o ferma de portocale, spunandu-le ca va trebui din primul salar sa-i dea fiecare cate 200 Euro.

„Am lucrat aici o luna si o saptamana, povesteste Ionut, platiti insuficient si locuind in conditii mizerabile. Practic, din salariul de 400 euro pe luna nu ramaneam cu nimic, pentru ca trebuia sa achitam toate datoriile.

In noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2004, in urma unui denunt facut de unul dintre noi, in casa in care locuiam au intrat carabinierii care ne-au ridicat pe toti patru, arestandu-ne pentru 14 zile, deoarece locuiam si munceam fara forme legale, dupa care am fost expulzati“.

Hotel „Grajd“

Folosind aceleasi metode de amagire, Al Wardat a reusit ca in ianuarie 2004 sa-i racoleze pe Cristian R., Gabriel I., Ionut C., Liviu D., precum si un minor de 17 ani, Madalin V., promitandu-le aceleasi lucruri.

S-au intalnit pe 9 ianuarie 2004 in fata „SC Dovin Tour SRL“, dar de aceasta data, Al Wardat a ridicat pretul, pretinzandu-le cate 500 euro pentru a le gasi loc de munca, din care 200 la plecare si restul in Italia. Cei cinci au ajuns la Roma, au sunat-o pe Raeda care le-a cerut sa se deplaseze singuri in Sicilia, in localitatea Enna.

Aici le-a cerut cate 200 euro la sosire si 100 euro dupa prima luna de munca. Pentru ca Raeda le-a spus ca nu puteau locui impreuna, de teama autoritatilor italiene, i-a vandut unui patron pe Ionut C. si Cristian R.

La randul lui, patronul italian i-a vandut altuia care avea o ferma intr-o zona muntoasa! Au fost „cazati“ intr-un grajd, dormeau pe saltele umede asezate pe jos, fara lenjerie. In incapere nu existau instalatie sanitara, mobilier sau alte utilitati. In cele trei zile cat au stat acolo, patronul nu le-a dat nimic de mancare si i-a pus sa munceasca 12 ore pe zi.

Au contactat-o pe Raeda cerandu-i sa-i ia de acolo, dar aceasta le-a spus ca nu poate pentru ca i-a vandut! Tinerii au fugit de la patron care a refuzat sa le plateasca munca. Madalin V. si Gabriel I. au fost vanduti de Raeda tot unui patron dintr-o zona nepopulata din Sicilia, pentru a culege cartofi. Conditiile de cazare erau similare cu ale celorlati doi tineri pomeniti mai inainte.

N-au avut mancare, n-au avut apa, li s-a refuzat plata muncii, spunandu-li-se ca pentru banii care i-a platit pe ei ar trebui sa mai munceasca o luna pe degeaba! Cei doi au fugit si au ajuns in tara. De Liviu D. familia nu stie nimic.

Raeda si Raed au fost arestati in Italia

Raeda si Raed au fost arestati in Italia pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane, cei doi vanzand unui italian o romanca tanara ce a fost supusa exploatarii sexuale.

La intoarcerea in tara, cei patru au declarat ca Raeda ii intrebase daca nu cunosc fete de moravuri usoare care doresc sa practice prostitutia in Italia si ca, daca le-ar aduce, ar obtine un comision. Acesta este mirajul muncii la negru

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro