Sari direct la conținut

Efectul desenelor animate pentru adulti Copiii vor carti de groaza

Desteptarea

Nu putini sunt cei care au remarcat ca un anume canal de desene animate este mai curand, prin natura filmelor transmise, pentru adulti decat pentru copii. Dupa cum ne-a declarat si bibliotecara Mariana Atena Zara, toata aceasta sporita agresivitate din toate planurile vietii sociale a modificat in ultimii ani orizontul de asteptare al citorilor-copii.

O oarecare modificare o data cu trecerea anilor, in conditiile unei evolutii sociale, este mai mult decat fireasca. „In 90, e adevarat, erau mai multi cititori copii. Intre timp o parte au fost castigati de calculator. Asa ca am adus aici un calculator, unde-si pot cauta cartile care-i intereseaza, date pentru referate s.a.m.d.“.

Dar, in mare, modificarea nu s-a facut intr-o directie pozitiva. Adolescentii, mai ales, au inceput sa ceara tot mai mult carti in care se regasesc subiecte cu un inalt grad de agresivitate: „Cer carti de groaza. Ne-au innebunit. Este un grup de copii pana in 14 ani, care de cateva luni incoace ne cer carti de groaza. Noi nu prea avem asa ceva.

I-am mai pacalit cu unele volume care au, de exemplu, titluri care sa sugereze genul horror dar de fapt sunt de aventuri“, ne-a dezvaluit Mariana Atena Zara. Din fericire, cititori copii sunt inca multi („peste 100 zilnic“) si, gratie bibliografiilor scolare, sunt cautate si carti „sanatoase“. „Enciclopediile noastre sunt foarte cautate.

E plin mereu aici la sala de lectura.

Copii nu s-au lasat de lectura. Vin cu placere. Cu cativa ani in urma, se citeau multe carti SF, acum nu se mai citesc atat SF-urile si cer multa literatura romana si universala, din bibliografia scolara obligatorie dar si suplimentara. Nu facem fata la cererile de carte din domeniul chimiei, fizicii si istoriei „, a mai adaugat bibliotecara Sectiei pentru Copii.

Scoala continua, deci, sa aiba, orice s-ar spune, o puternica influenta in educatia copiilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro