Sari direct la conținut

Elevii romani din Tighina sunt in continuare sub asediu

Evenimentul Zilei

60 de elevi sint blocati in continuare in interiorul institutiei incercuite de militienii de la Tiraspol

Copiii de la scoala-internat din orasul Tighina (Bender) continua sa fie supravegheati de un grup important de militieni transnistreni si activiste ale miscarilor patriotice transnistrene. Femeile blocheaza intrarea in institutie si drumul spre scoala-internat. In zona au acces doar masinile cu numar de inmatriculare transnistrean, afirma directoarea scolii.

Potrivit directoarei Maria Ungureanu, accesul in curtea scolii-internat de la Tighina le este permis doar reprezentantilor misiunii OSCE. Acestia au fost transformati, peste noapte, intr-un fel de voluntari care aduc apa si mincare pentru copiii asediati de militieni.

“Ni s-a pus la dispozitie un aragaz la care pregatim ceaiul pentru micul dejun. Mincarea calda pentru prinz si cina sint pregatite la o scoala polivalenta din apropiere. La anumite ore, reprezentantii OSCE merg cu automobilele si aduc vasele cu bucatele gatite. Sintem asigurati si cu apa in limitele strictului necesar, dar problema apei potabile este una acuta.

Am solicitat reprezentantilor OSCE sa ni se aduca apa potabila plata. Organizatia UNICEF si misiunea OSCE au oferit colete cu dulciuri, chifle si iaurt. Copiii sint nevoiti sa utilizeze WC-urile din curte, grupurile sanitare din sediu fiind inchise din cauza lipsei de apa”, a declarat, pentru BASA-Press, directoarea institutiei.

Cadrele didactice incearca sa-i ajute pe copii sa depaseasca starea de stres: “Am adus si citeva jucarii, organizam diferite concursuri.

Incercam sa respectam regimul obisnuit al unei tabere de odihna, cu mese la ora fixa, cu somnul de prinz, chiar daca sintem inconjurati de militieni care au impinzit teritoriul scolii si stau de garda la toate usile camerelor din institutie”, a mai spus directoarea.

In sediul scolii continua sa se afle aproximativ 60 de copii, din totalul de 310 inscrisi la aceasta institutie. Ceilalti au fost luati in familii din Tighina sau au plecat la parinti si rude. Copiii si educatorii au acces doar la dormitoare si la depozitul de produse alimentare.

Luni, 26 iulie, reprezentantii administratiei publice locale, insotiti de militieni transnistreni, au sigilat usile scolii-internat din Tighina. Copiii au patruns insa fortat in sediul institutiei sigilate, neglijind somatiile militienilor transnistreni care au preluat controlul asupra cladirii.

Ei au declarat ca “vor piine si ca le este foame” si de aceea au intrat in depozitul de alimente, provocind altercatii cu militienii si reprezentantii sectiei de invatamint care au incercat fara succes sa-i impiedice pe elevi sa intre chiar si prin ferestre. Lucratorii institutiei, impreuna cu copiii, au reusit sa intre si in dormitoare.

In zilele urmatoare, 25 de femei transnistrene s-au oferit sa ajute militia, blocind accesul in institutie.

Liceul de la Ribnita, “scoala ruseasca”

Cea mai mare parte a grupului de barbati arestati joi la prinz pentru ca au opus rezistenta militienilor transnistreni cind au luat cu asalt liceul romanesc din Ribnita au fost pusi in libertate si citati sa compara in fata instantei de judecata in cel mai scurt timp.

Au fost arestati in total sase barbati, toti parinti ai copiilor care frecventeaza liceul acaparat de fortele de ordine transnistrene. Doi dintre ei au fost condamnati la sapte zile de privare de libertate. Autoritatile transnistrene nu au permis accesul reprezentantilor OSCE in sala de judecata si nici nu au ingaduit acuzatilor sa-si ia un avocat.

Autoritatile de la Ribnita au si instalat un nou panou la intrarea in cladire pe care scrie “scoala ruseasca”, in locul celui vechi pe care institutia era identificata drept una moldoveneasca, a spus Codreanu. Ieri dimineata, un grup de citeva zeci de militieni transnistreni au patruns in liceu prin ferestrele din spatele cladirii, dupa ce au spart lacatul de la poarta.

Un grup 15 persoane, format din parinti, profesori si elevi, a incercat sa le opuna rezistenta, pret de citeva ore, baricadindu-se in biroul directorului. Insa militienii au reusit sa sparga usa, arestind sase parinti si lasindu-i pe copii si femei sa plece. La liceul din Ribnita erau inscrisi 620 de copii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro