Sari direct la conținut

Elton John ataca dur „cenzura” din Statele Unite

BBC

Sir Elton John, care se afla la New York pentru o serie de concerte, este de parere ca vedetele din SUA se tem sa protesteze fata de razboiul din Irak din cauza „tacticilor de intimidare” folosite de autoritatile americane pentru a restrange libertatea de expresie, relateaza BBC online.

„O atmosfera de frica, foarte daunatoare, exista in America la ora actuala, iar oamenii sunt foarte atenti sa nu-si piarda locurile de munca”, a declarat Elton John pentru revista new-yorkeza „Interview”.

„In urma cu vreun an nu puteai sa spui nimic in aceasta tara de teama sa nu fi acuzat de anti-americanism si sa-ti periclitezi astfel cariera”, a mai spus muzicianul, care a comparat aceasta stare cu McCarthyism-ul din anii ’50.

In viziunea acestuia, lucrurile stateau cu totul altfel in anii ’60. „Oameni ca Bob Dylan, Nina Simone, The Beatles si Pete Seeger scriau si vorbeau in mod constant despre ceea ce se intampla (…) Acest lucru nu mai este valabil acum. Din primavara nu au mai fost, de fapt, concerte impotriva razboiului”, a mai spus legendarul solist britanic.

Elton John s-a aratat, de asemenea, ingrijorat ca vedetele pro-Bush, precum cantaretul de country Toby Keith, pot sa-si exprime deschis opiniile, pe cand cele critice la adresa presedintelui, precum trupa Dixie Chicks, sunt marginalizate.

„Pe de o parte, America are persoane precum Toby Keith, care este un sustinator al administratiei Bush si al razboiului contra Irakului, situatie care mi se pare in regula pentru ca in tara voastra este democratie si Tobey Keith are dreptul sa spuna ceea ce gandeste si simte.

Pe de alta parte insa, exista formatii precum Dixie Chicks, care a fost pusa imediat la punct pentru ca a indraznit sa-l critice pe presedinte.

Cele trei soliste au fost acuzate ca sunt impotriva Americii, cand in realitate ele nu facusera altceva decat sa spuna ceea ce gandesc despre Bush, care este liber ales si tocmai de aceea trebuie sa dea socoteala pentru tot ceea ce face”, a conchis Elton John.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro