Sari direct la conținut

Energia din Sud-Estul Europei va fi integrata in piata UE

EurActiv.ro

Creand o piata energetica regionala in Sud-Estul Europei in conformitate cu legislatia UE, Comisia pregateste terenul pentru integrarea sectorului in piata energetica interna UE.

Comisia si-a accelerat eforturile de integrare a sectorului energetic din Europa de Sud-Est in piata interna de energie a UE. O intalnire cu inalti oficiali din Albania, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia, Kosovo si Turcia a initiat o prima runda de negocieri in privinta unui acord legal de creare unei piete energetice comune in regiune.

Negocierile se bazeaza pe „Memorandumul de la Atena”, semnat in 2002 si 2003, care a oferit sustinere politica ideii de deschidere a pietelor regionale de electricitate si gaze intre 2005 si 2007. In acest cadru, guvernele din aceasta regiune ar trebui sa dopte directivele Ue pentru energie si standarde de mediu.

In mod special, guvernele vor fi obligate sa creeze regulatori de electricitate si opertori de sisteme de transmisie, dar si sa deschida piata energiei pentru clientii comerciali pana in iunie 2005. Pasi similari vor fi facuti si in sectorul gazelor. Scopul final este de a integra regiunea in piata energetica interna a UE.

Procesul de la Atena este consecvent cu obiectivul tarilor de a adera la Uniunea Europeana cat mai curand posibil si le ofera acestora ocazia de a deveni membre ale pietei unice in domeniul electricitatii si gazelor, ca prim pas catre acest obiectiv.

Negocierile intre Comisie si guvernele din regiune urmeaza sa fie finalizate pana lsa sfarsitul lui 2004 si un acord ar putea fi atins in jurul lui iunie 2005.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro