Sari direct la conținut

Erbasu, dator 29 de miliarde lei la Primarie

TVR

Primarul general Traian Basescu a explicat ieri intr-o conferinta de presa, modul de derulare a contractelor pe care municipalitatea le-a incheiat cu firmele lui Mihail Erbasu si a respins speculatiile privind o eventuala culpa morala a primarului general pentru moartea omului de afaceri.

Omul de afaceri Mihail Erbasu avea, cu Primaria Capitalei, un contract de 6,366 milioane de euro, din care primise un avans de aproape un milion de euro, a spus Basescu. Edilul Bucurestiului a explicat ca acest contract fusese cistigat de grupul Erbasu-Elsaco in urma licitatiei internationale organizate de Primaria Capitalei in iulie 2003.

Astfel, grupul Erbasu-Elsaco a obtinut, pentru contorizarea orasului, un contract in valoare totala de 6.366.962 de euro, impartita pe patru componente. Pentru derularea contractului, a explicat Basescu, firma cistigatoare trebuia sa prezinte o scrisoare de garantie bancara in baza careia municipalitatea ar fi putut acorda, potrivit prevederilor legale, avansul pentru inceperea lucrarilor.

Scrisoarea bancara trimisa de Bank Post credita grupul Erbasu, motiv pentru care Primaria Capitalei a acordat un avans reprezentind 15 la suta din valoarea totala a contractului, respectiv 955.044 de euro.

Basescu a precizat ca scrisoarea de garantie a avut termenul de valabilitate pina la 7 aprile 2004 si ca, de la aceasta data, Primaria nu mai putea sa faca plati pina la reinnoirea documentului.

„Din avansul dat de Primara Capitalei, grupul Erbasu a emis facturi in valoare de 215.287 de euro, reprezentind lucrarile efectuate pentru programul de contorizare. In momentul de fata, grupul Erbasu are achitat un avans nejustificat in lucrari de peste 29 de miliarde de lei.

Deci, Primaria are de recuperat bani de la Erbasu, nu invers, cum in fals s-a vehiculat“, a mai spus Traian Basescu. Edilul a adaugat ca in ultima perioada, omul de afaceri Mihail Erbasu a avut citeva tentative de a se intilni cu el pentru a solicita plata unor facturi din contract.

Basescu a explicat ca, de vreme ce grupul se afla cu lucrarile in intirziere si nu mai era acoperit prin scrisoarea de garantie bancara, municipalitatea nu putea plati lucrari.

Audieri in cazul Erbasu

Omul de afaceri Cristian Tintareanu, una dintre ultimele persoane care l-au vazut in viata pe Mihail Erbasu, s-a prezentat, luni, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a dat detalii despre ultima intalnire cu cel care avea sa fie descoperit mort doua zile mai tarziu.

Tintareanu a declarat, la iesirea din sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca nu le-a putut spune anchetatorilor „mare lucru”. El a relatat ca, in noaptea de vineri spre sambata, Erbasu i-a fost musafir la locuinta sa din Corbeanca, unde a avut loc o petrecere in cinstea zilei de nastere a unui prieten comun, Marian Iliescu, audiat si el, luni, de procurori.

El a spus ca nu stie nici un detaliu legat de viata personala sau de afacerile lui Erbasu, insa, „ca un om de pe strada”, este sigur ca s-a sinucis.

Tot luni, sora si unul dintre fratii lui Mihail Erbasu au fost audiati la Parchet. „Zoica Danciu si Stefan Erbasu au fost intrebati despre relatia cu Mihail Erbasu, despre el in general si au spus lucrurile pe care le cunosteau”, a spus avocatul Arin Avramescu, cel care i-a insotit pe cei doi la intalnirea cu anchetatorii.

Avramescu a aratat ca, desi nu se pot pronunta daca a fost crima ori sinucidere, cei doi frati il cunosteau pe Mihail destul de bine incat sa spuna ca „nu era omul care sa se sinucida”.

Incepand de joia trecuta, procurorii au audiat ca martori mai multe persoane, printre care se numara sotia si copiii omului de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro