Sari direct la conținut

Erdogan avertizează cu privire la un conflict direct între NATO și Rusia, după ce Kremlinul a transmis noi amenințări invocând „implicarea deplină” a alianței în războiul din Ucraina

HotNews.ro
Erdogan avertizează cu privire la un conflict direct între NATO și Rusia, după ce Kremlinul a transmis noi amenințări invocând „implicarea deplină” a alianței în războiul din Ucraina
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele american Joe Biden și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, participă la cel de-al 75-lea summit aniversar al NATO la Walter E. Washington Convention Center, 10 iulie 2024, în Washington, DC. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că orice posibilitate a unei confruntări directe între Rusia și NATO este „îngrijorătoare”, relatează agenția oficială turcă de știri Anadolu, potrivit AFP.

Comentariile lui Erdogan au fost făcute în timp ce liderii NATO s-au reunit la Washington, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia plănuiește „măsuri de răspuns” pentru a limita „amenințarea foarte gravă” din partea alianței militare conduse de SUA.

„Perspectiva unui conflict direct între NATO și Rusia este, fără îndoială, îngrijorătoare”, a spus Erdogan, care se află la Washington pentru summitul NATO. „Orice pas care ar putea duce la acest rezultat ar trebui evitat în mod conștient”, a adăugat liderul de la Ankara.

Declarațiile lui Erdogan vin la o zi după ce țările membre NATO au anunțat că au început să transfere avioane F-16 Ucrainei, intensificând în același timp promisiunile făcute Kievului cu privire la o eventuală aderare la alianță, în cadrul summitului dedicat împlinirii a 75 de ani de la înființarea organizației, umbrit de incertitudinile politice din Statele Unite.

În ajunul summitului, Rusia a lansat o rafală de rachete asupra Ucrainei, ucigând zeci de persoane, inclusiv asupra Kievului, unde un spital de copii a fost grav avariat.

Peskov, citat de agențiile de presă ruse, a declarat că alianța militară occidentală este acum „de facto pe deplin implicată în conflictul din Ucraina”.

„Suntem obligaţi să analizăm foarte profund deciziile care au fost luate (la summitul de la Washington), discuţiile care au avut loc, să analizăm foarte atent textul declaraţiei care a fost adoptată. Aceasta este o ameninţare foarte gravă la adresa securităţii naţionale”, care „ne va obliga să luăm măsuri serioase, coordonate şi eficiente pentru a limita NATO”, a spus reprezentantul Kremlinului. El nu a precizat însă când vor fi luate aceste „măsuri” şi de ce natură vor fi.

„Constatăm că adversarii noştri din Europa şi Statele Unite nu sunt susţinători ai dialogului. Şi, judecând după documentele adoptate la summitul NATO, ei nu sunt susţinători ai păcii”, a declarat Peskov pentru presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres. „Alianţa este un instrument de confruntare şi nu de pace şi securitate”, a mai spus Peskov.

Turcia, stat membru al NATO, a încercat să echilibreze relațiile dintre cei doi vecini de la Marea Neagră, Rusia și Ucraina, după începutul invaziei pe scară largă a Moscovei.

Ankara a trimis Ucrainei drone, evitând în același timp sancțiunile occidentale împotriva Moscovei.

Anul trecut, Erdogan, al cărui guvern încearcă să medieze un acord de pace între Moscova și Kiev, a declarat că Ucraina merită „fără îndoială” aderarea la NATO, atunci când s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

Alianţa Nord-Atlantică şi-a consolidat miercuri sprijinul pentru Ucraina, care rezistă în faţa ofensivei ruse lansate în februarie 2022, cu sprijinul militar şi financiar al Occidentului.

Pe lângă echipamentele promise pentru Kiev, precum avioane F-16 şi baterii de apărare antiaeriană pentru a permite forţelor ucrainene să contracareze atacurile zilnice ale armatei ruse, membrii Alianţei Nord-Atlantice au recunoscut miercuri că Ucraina se află pe o „traiectorie ireversibilă” spre aderarea la NATO, care ar adăuga o nouă graniţă între Rusia şi organizaţie.

„De la început, am spus că extinderea NATO în Ucraina a constituit o ameninţare inacceptabilă pentru noi (…) Aici observăm că NATO adoptă un document care afirmă că Ucraina va adera cu siguranţă la NATO”, a mai deplâns Peskov.

Joi, Erdogan a minimalizat, de asemenea, influența Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), un bloc regional pe care Moscova și Beijingul l-au promovat ca o contrapondere la dominația SUA.

„Nu credem că Organizația de Cooperare de la Shanghai este o alternativă la NATO”, a declarat Erdogan.

Turcia este un partener de dialog al OCS din 2012, iar Erdogan, care a participat la summitul din iulie, a sugerat în trecut că dorește ca Ankara să devină membru cu drepturi depline.

Înainte de a se deplasa marți la Washington, Erdogan a cerut o mai mare implicare a NATO în războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas.

Erdogan și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la ceea ce el consideră că sunt planurile Israelului de a ataca Libanul și joi și-a reînnoit avertismentele cu privire la escaladarea războiului.

„Amenințările și încercările Israelului de a extinde conflictul trebuie să înceteze”, a spus el.

„În caz contrar, regiunea noastră se va confrunta cu riscul unor conflicte mai profunde și chiar al unui război”, a avertizat liderul turc.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro