Sari direct la conținut

Escro-terapia farmecelor

Observator de Constanta

• Constanta a devenit epicentrul vracilor aparuti peste noapte

• Afaceri cu duhuri rele, magie si multa mistocareala

Daca rasfoiti ziarele constantene, in paginile de mica publicitate veti descoperi zeci de anunturi despre vraci, vrajitori, bioenergoterapeuti, astrologi, (des)facatori si Dumnezeu stie citi asemenea „manipulatori“. Anuntul este neaparat incadrat cu un contur foarte evident, literele fiind gata sa iasa din tiparitura.

Anunturile, in marea lor parte sint multumiri publicate de-alde tanti Marghioala care povesteste cit bine i-a facut clarvazatorul Icsulescu care a maritat-o pe fie-sa, i-a dezlegat farmecele, sau i-a scos argintul viu prin degetele de la picioare.

Ingredientele cheie al textului aparut la mica publicitate sint cuvinte de genul „cunoscutul“, „nemaipomenitul“ si alte superlative prin care se incearca momirea prostimii.

La inceput am fost interesati de latura mistica a acestor activitati de clarviziune. Asa ca am spicuit anunturile de acest gen. Unul dintre clarvazatorii care ne-au atras atentia la mica publicitate a fost Florian Craciun. Si aici, acelasi sistem de confectionare a celebritatii. Intr-un chenar ingrosat aparea magnificul: Ritualuri, Dezlegari De Farmece, Talismane, Leacuri.

Apoi se anunta prezenta in urbee a vindecatorului de draci. Paranormalul Florian Craciun, mai „fortos“ decit altii, e un fel de amestecatura intre super-vindecatorul Mudava si mama Omida.

Adica noul vraci nu numai ca e „bioterapeut“ dar in „fisa postului“ mai e trecut si ca clarvazator (sic!) – cacofonie pe care o face des in conversatie – astrolog, dezlegator de farmece, indepartor al energiilor rele si duhurilor necurate“.

Bineinteles ca toata polologhia privind calificarile omului apare in anunt. Individul, in pliantele de descriere, spune ca patrunde „pe caile cele mai inalte ale Universului ales de o lume de dincolo de noi (!?)“.

Daca nu intelegeti ce vrea sa spuna, aflati ca tocmai asta este tehnica lui – de a te face sa nu intelegi nimic, dar faci ca el. Este punerea in practica a traditionalului „crede si nu cerceta“.

200 de mii ca sa stai de vorba cu vraciul

Dincolo de pliante, pentru a ne convinge, am pus mina pe telefon ca sa dam de Florian Craciun. Ne raspunde o voce feminina, care pare intre doua virste. Ni se spune ca pe individ il gasim numai simbata, in restul timpului este ocupat cu preabinele oamenilor din alte orase din tara.

Vocea blinda, care vrea sa ofere siguranta, mai spune ca „Daca aveti o problema grava, veniti la el, ca si pe mine m-a ajutat. Am scapat de toate relele“. Apoi, scurt si la obiect, fara sa fie intrebata, ne spune sa aducem „o poza si 200 de mii de lei pentru mai multe detalii“.

Femeia nu mai da „alte detalii“, invitindu-ne insistent la sedinta de binefacere. Pentru a ne convinge de cele auzite, am telefonat si simbata, pentru a doua oara.

De aceasta data, am avut prilejul sa stam de vorba chiar cu „magnificul“ foarte des-facator. „Am o mare problema cu niste farmece care mi s-au facut.

Imi este frica…“, spunea reporterul la telefon. Cu acelasi tip de voce binevoitoare, cu un timbru prelung si foarte calm, ne-a invitat sa venim la el pentru a rezolva toate aceste problemele.

Puteam sa-i cerem orice trasnaie posibila, omul ne-ar fi invitat la el. Aceeasi regula – o poza, dar mai ales „taxa de consultatie“.

Har adus de o furtuna magnetica la nivel de camera

Pina la urma, ne-am decis ca secretul individului si acele „detalii“ merita dezlegare. Asa ca am ajuns la adresa pe care ne-a dat-o la telefon si am batut la usa apartamenului 34. O casa obisnuita cu bibelouri vechi, miros de marmelada si de fum de tigara. Pe lada de incaltaminte din hol stateau doua femei. Era „sala de asteptare“.

Imbracate cu bluze negre, suficient de elegante ca sa consideram ca am gresit locatia.

Gazda, acea femeie intre doua virste care ne raspunsese la telefon, ne-a primit cit se poate de politicos. Ne-a anuntat ca vindecatorul este intr-o sedinta si nu-l poate deranja momentan. In timpul de asteptare am incercat sa intram in vorba cu femeile venite sa se vindece de duhurile rele. „Am mai venit la domnul Craciun.

Am avut argintu viu facut, ma simteam rau in corp, slabisem, iar domnul Craciun m-a vindecat. Vin de sase luni si de acum am inceput sa ma simt mai bine“,

ne-a spus una dintre clientele mai vechi ale vindecatorului care parea o femeie muncitoare, dar fara prea multe pretentii. „Vedem si noi despre ce e vorba.

Daca e de rau, nu mai venim alta data“. Dupa aproximativ jumatate de ora, s-a deschis usa camerei unde se faceau legarile, dezlegarile si toate alea.

Din camera a iesit o femeie la vreo patruzeci de ani, iar in urma ei un barbat care anunta intrarea urmatorului programat. Am spus cine sintem si am intrat in budoarul fermecatorului. In camera, fum de tigara de-ti taia respiratia.

Pe mijloc, o masa mare, acoperita cu o fata de masa murdara, cu o scrumiera plina de resturi de tigari, pliante si citeva acte toate aruncate fara noima. Intr-o parte a mesei statea vindecatorul, cu o servieta alaturi.

Linga el, barbatul care deschisese usa – casierul care lua parte la tot ritualul analiza cu interes incasarile facute. Dupa ce ne prezentam si spunem ca vrem sa facem un material despre spiritism si stiinte oculte, vraciul a ramas pe ginduri.

Ne privea cercetator, nesigur daca merita sa-si piarda timpul cu noi. Intr-un final, vraciul, fara sa ne scape din priviri, ne-a anuntat ca vorbeste, dar sa avem grija ce vom scrie despre el, caci „munte cu munte se gaseste, daraminte om cu om“.

Dupa care ne-a cerut numele de botez, asta ca asa-zisul avertisment sa aiba cu adevarat efect.

Despre el, Craciun povesteste ca este din Craiova si are 43 de ani. Cum si-a dat seama daca are har? Zice, in ignoranta lui, printre un noian de cuvinte numai de el stiute si fara nici o logica, ca intr-o seara, cind avea aproximativ 30 de ani, a fost lovit de un nor magnetic.

Acest fenomen, petrecut numai la el in incapere, i-a trezit toate rudele din casa, care ulterior au chemat si vecinii sa vada ce se intimpla. Craciun povesteste ca in acel moment zicea lucruri „nevazute, nestiute si nesimtite pina atunci“. Omul spune ca de atunci, acest nor, vazut doar de el, il insoteste peste tot si ii da puteri miraculoase.

Apoi, ca sa fie treaba buna, doftoroaia, a facut si facultatea de medicina naturista .De atunci merge prin marile orase ale tarii, ca sa vindece lumea de una de alta.

Ca sa ne explice aceste lucruri, individului i-a luat aproape o ora. Si asta nu pentru ca ar fi vorbit rar. Ba din contra. Cind ne-am dat seama ca nu putem scrie tot ce vorbeste vraciul, am scos reportofonul pentru a inregistra conversatia. Apoi, am zis sa ascultam totul, pentru a ne face o impresie cit se poate de completa despre tehnica lui de a-i vraji pe oameni.

Medicina naturista si salata de cuvinte

In cartile de gramatica americane, salata de cuvinte este definita ca o gramada de cuvinte… foarte, foarte multe si fara inteles. Ascultind inregistrarea convorbirii cu Florian Craciun, ne-am dat seama ca salata de cuvinte este tehnica cea mai de pret pe care o adopta ca sa vrajeasca prostimea.

Individul nu are reguli de vorbire. Foloseste des cuvinte specifice misticismului si vorbeste foarte repede. Dupa o perioada, psihicul omului oboseste si devine usor de influentat. Daca „pacientul“ se plinge ca are casa bintuita, are argintul facut sau ceva de genul acesta, vraciul, foarte sigur de existenta acestor prezente miraculoase, incepe sa ii indruge persoanei verzi si uscate.

Initierea clientului in prosteala o face printr-o abramburealo-teorie, adica o combinatie ciudata si de neinteles despre spirite, fantome, duhuri rele si toate alea.

Omul, mai speriat si mai ametit decit atunci cind a venit il crede, picind in plasa vraciului.Asa incepe tragicomedia cu fantome, ierburi antidraci si mai ales milioanele de lei intrate in buzunarul vrajitorului.

Dezlegatorul mai mult de buzunare, isi face intreg ritualul folosind ca potiune magica pozele pacientilor, spunind ca asa intra mai usor in contact cu sufletele din lumea de dincolo.

Dupa prima consultatie, timp in care vraciul are grija sa suceasca mintea credulului sau ascultator, urmeaza la indemnul vraciului cel putin zece sedinte in care i se mai citeste omului aura de pe poze, i se mai da un ceai, o frunza, o radacina, ceva.

Pretul sedintelor, mai mare decit prima consultatie, variaza in functie de gravitatea cazului sau de puterea spiritelor vrajmase. Vraciul a refuzat sa ne spuna suma totala la care ar putea ajunge un pacient al lui.

Pe linga definitiile mistice pe care incerca sa ni le dea cu aer de erudit, dar care erau lipsite de substanta, n-am mai inteles un lucru de maxima importanta.

De cind se fac astfel de sedinte omido-mudaviene cu tigari si televizor deschis(vraciul se uita la un meci de fotbal nu al spiritelor, ci intre doua echipe nationale) si cu contabilul de fata ?!?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro