Sari direct la conținut

Expertii FMI se opun cresterilor salariale suplimentare

Adevarul

Guvernul a indeplinit preconditiile pentru discutarea in Consiliul Director al FMI a viitorului acord cu Romania, insa oficialii Fondului avertizeaza autoritatile romane ca orice crestere salariala peste limita stabilita (6% in luna octombrie) poate conduce la ratarea tintelor macroeconomice pentru acest an.

Preconditiile, care trebuiau indeplinite pana la sfarsitul lunii trecute, au vizat adoptarea pachetului legislativ pentru reforma Justitiei (o prevedere introdusa in premiera intr-un acord cu FMI la solicitarea Uniunii Europene), aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru cele 72 de societati monitorizate, precum si rezolvarea problemei privind subventiile acordate CET-urilor.

Fara indeplinirea acestor conditii, proiectul de acord nici macar nu ar fi intrat in discutia board-ului FMI pe data de 7 iulie. Pe 19 iulie, echipa de negociatori a Fondului va reveni la Bucuresti pentru a analiza rezultatele economice dupa primele sase luni si pentru a discuta rectificarea bugetara din aceasta luna, precum si proiectul de buget pe 2005.

In ceea ce priveste rectificarea bugetara, Ministerul Finantelor a primit solicitari din partea ordonatorilor de credite, care insumeaza aproximativ 70.000 de miliarde lei, insa sumele care vor fi alocate nu vor depasi 5.500-6.000 miliarde lei, sustin surse din minister. O problema spinoasa, avand in vedere presiunile sindicatelor, este majorarea salariilor peste limita convenita.

Oficialii FMI se opun insa cu inversunare unei posibile intentii de acest fel, motivand ca salariile au crescut cu 8% peste nivelul inflatiei, depasind nivelul cresterii economice prognozate pentru acest an. „Expertii FMI se tem ca o majorare mai substantiala a salariilor bugetarilor va da tonul unei cresteri semnificative a lefurilor si in sectorul privat.

In aceste conditii, exista riscul ca surplusul de bani sa se duca in consum, amenintand tinta de inflatie, sau sa stimuleze importurile determinand o deteriorare a deficitului de cont curent”, ne-au declarat surse oficiale. In ceea ce priveste rezultatele economice dupa primele sase luni, estimarile guvernamentale indica un deficit al bugetului general consolidat (la sfarsitul lunii iunie) de 16.

600 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, situatie in care Guvernul are mari sanse sa isi respecte tinta de 2,1% din PIB, deficit bugetar prevazut pentru sfarsitul acestui an. Legat de bugetul pe anul viitor, Fondul s-a aratat de acord cu alocarea unor sume mai mari de la buget pentru Invatamant, Sanatate, Mediu si infrastructura rutiera.

Tintele economice luate in calcul pentru viitorul buget sunt: un deficit bugetar de 2-2,1% din PIB, o inflatie anuala de 7%, o crestere economica de 5,2% si mentinerea deficitului de cont curent in limita a 5,5% din PIB.

„Chiar daca 2004 este an electoral, noi incercam sa prezentam Guvernului proiectul de buget pe 2005 pana la 15 octombrie, urmand ca Parlamentul sa-l aprobe pana la intrarea in vacanta de iarna”, au mai precizat sursele citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro