Sari direct la conținut

Film romanesc la Festivalul de la Sarajevo

HotNews.ro

Filmul romanesc „Faraonul”/”The Pharaoh”, in regia lui Sinisa Dragin, este unul dintre cele sapte lung-metraje selectionate deja pentru principala sectiune a Festivalului de Film de la Sarajevo, ce se va desfasura intre 20 si 28 august.

Organizatorii au ales deja sapte filme ce se vor lupta pentru cele patru premii: Cel mai bun film regional (un premiu in valoare de 25.000 euro, acordat de Ministerul Culturii si Sportului), Premiul special al juriului (10.000 euro), Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita (cate 2.500 euro).

Povestea lui Sinisa Dragin porneste de la dorinta unei tinere jurnaliste de televiziune de a realiza un reportaj despre un fost prizonier politic poreclit Faraonul, care a supravietuit 40 de ani in Siberia. Ea reuseste sa ia legatura cu o fosta iubita a prizonierului, cu sora lui si un coleg de celula, dar cateva intrebari ramin fara raspuns.

„Faraonul” a mai participat la inceputul lunii iulie la Festivalul International de la Karlovy Vary, in cadrul sectiunii East of the West.

Proiectia de la Sarajevo va fi o premiera regionala, la fel ca alte doua filme: „How I Killed a Saint” (Macedonia) si „Beneath Her Window” (Slovenia). Competitia mai include patru premiere europene sau internationale: „Goose Feather” (Serbia&Muntenegru), „Mila from Mars” (Bulgaria), „Society of Jesus” si „A Wonderful Night in Split” (Croatia).

Potrivit site-ului festivalului, doua proiecte cinematografice romanesti au fost selectate si la CineLink – targul anual de co-productii al festivalului, dedicat lung-metrajelor cu potential de distributie in regiune.

„Love Sick” („Legaturi bolnavicioase”) – scenariu de Cecilia Stefanescu si Tudor Giurgiu, regia Tudor Giurgiu – si „If the Seed Doesn’t Die” – scenariu si regia de Sinisa Dragin – au fost alese alaturi de alte sase proiecte din Slovenia, Serbia&Muntenegru, Albania, Croatia si Macedonia.

Proiectul CineLink a fost initiat in 2003 de Festivalul de Film de la Sarajevo in parteneriat cu Fondul Hubert Bals al Festivalului International de la Rotterdam si cu CineMart, cu scopul de a aduce laolalta producatori, cineasti si finantatori din sud-estul Europei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro