Sari direct la conținut

Finantele, hotarate sa tranzactioneze pe bursa titlurile de stat

Curierul National

Media tranzactiilor zilnice realizate la BVB este de trei milioane de dolari, iar capitalizarea bursiera este de sapte miliarde de dolari.

Printr-o simpla comparatie cu alte piete emergente ca cele din Ungaria si Cehia, unde zilnic, se tranzactioneaza un volum de 30-35 de milioane de dolari, iar capitalizarea bursiera atinge 40 de miliarde de dolari, putem deduce nivelul de dezvoltare a pietei de capital autohtone.

Pe piata secundara a titlurilor cu venit fix, volumul tranzactiilor a depasit 55 de miliarde de lei, in conditiile in care, anul trecut, se tranzactionau cu greu 15 miliarde de lei.

Saltul s-a produs datorita obligatiunilor emise de Raiffeissen Bank, in valoare de 1.380 miliarde de lei, de BRD – Société Générale, cu 500 de miliarde de lei si de BCR Leasing, cu 75 miliarde de lei.

Stere Farmache considera ca emisiunile bancii Raiffeisen si ale BRD au fost apropiate de standardele internationale. „Daca vor continua aceste actiuni si daca emitentii vor avea aceeasi talie, piata secundara va da un raspuns bun“, sustine acesta, indicand ca si alte banci, cum ar fi Banca Carpatica, se pregatesc sa emita obligatiuni.

Directorul BVB apreciaza ca semnalul de scadere a dobanzilor dat de BNR va impulsiona bancile in vanzarea de obligatiuni.

Nu avem agentii specializate de rating

Piata obligatiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti este dominata de titlurile municipale, in timp ce titlurile de stat lipsesc cu desavarsire. In Ungaria, de exemplu, unde piata secundara a titlurilor cu venit fix este de sase ori mai mare decat cea romaneasca, 50 la suta din PIB este finantat prin titluri de stat.

„Lipsa titlurilor de stat de pe piata de capital tine de particularitatile economiei romanesti. Institutiile pietei de capital au aparut mai tarziu, iar climatul economic a ramas mai mult timp sub influenta ratei ridicate a inflatiei“, explica Farmache aceasta stare de fapt.

Investitorii considera nerentabila o astfel de achizitie, iar absenta unor agentii specializate de rating care sa garanteze ca emitentul este capabil sa-si indeplineasca obligatiile financiare in momentul in care termenul expira, este un motiv in plus de reticenta.

Cu toate acestea, Farmache considera ca „exista un potential imens de crestere a pietei obligatiunilor din Romania“, care ar putea fi stimulata de predictibilitatea cursului de schimb, masurile de liberalizare a contului de capital si diferentialul de dobanda.

Mai mult, pana la sfarsitul acestui an, Ministerul Finantelor Publice ar putea lansa cateva emisiuni de titluri de stat prin intermediul BVB, a informat acesta.

James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank, a declarat ca prima conditie pentru cresterea pietei secundare este dezvoltarea societatilor de asigurari si pensii private, principalii investitori. Stewart sustine ca numai cand vor circula mai multi bani in fondurile de pensii, va exista o cerere reala de obligatiuni.

O data cu intrarea in vigoare a sistemului privat de pensii vor intra pe piata fluxuri importante de capital, care vor cauta plasamente pe termen lung, prognozeaza acesta.

Pe de alta parte, Mircea Flore, reprezentantul Clubului Roman de Afaceri, avertizeaza ca piata titlurilor de valoare este accesibila numai companiilor foarte mari, capabile sa emita obligatiuni consistente. La Bursa de Valori din Budapesta, obligatiunile corporatiste au valoarea minima de cinci milioane de dolari.

Membrii BVB si Rasdaq au decis unificarea celor doua institutii prin fuziune

Unificarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu Bursa Electronica Rasdaq (BER) se va realiza prin fuziune, au decis, ieri, membrii celor doua institutii, care vor stabili ulterior daca operatiunea va avea loc prin comasare sau absorbtia societatii Rasdaq.

Consolidarea pietei de capital va fi coodonata de Comitetul Comun de Dezvoltare condus de doi copresedinti: vicepresedinte BVB, Septimiu Stoica, si presedintele Rasdaq, Siminel Andrei. Pentru a fi aplicabile la nivelul celor doua institutii, deciziile Comitetului Comun trebuie sa indeplineasca o tripla majoritate.

Astfel, o hotarare devine obligatorie doar in cazul in care a primit votul majoritatii membrilor reprezentanti ai BVB si majoritatii reprezentantilor BER. Bursa de Valori Bucuresti a prevazut cheltuieli pentru unificare de 15 miliarde lei, in timp ce Bursa Electronica Rasdaq a alocat 3,3 miliarde de lei.

Daca pentru inceput actionarii vor fi numai actualii membrii ai BVB, statutul societatii va permite, cel mai probabil, instrainarea actiunilor catre alte institutii, dar numai daca acestea activeaza in domeniul financiar. Finalizarea proiectului privind actul constitutiv al societatii este prevazuta pentru aceasta saptamina.

Inregistrarea societatii la Registrul Comertului este previzionata pentru mijlocul lunii septembrie.

Societatea va pastra numele si sigla actuala.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro