Sari direct la conținut

Fiul fostului senator republican John McCain îl atacă pe Trump și anunță că s-a înregistrat ca democrat și va vota pentru Kamala Harris la alegerile din noiembrie

HotNews.ro
Fiul fostului senator republican John McCain îl atacă pe Trump și anunță că s-a înregistrat ca democrat și va vota pentru Kamala Harris la alegerile din noiembrie
Jimmy McCain, alături de mama sa, Cindy, la înmormântarea lui John McCain, în 2018. FOTO: Tom Williams / AP / Profimedia

Jimmy McCain, locotenent în garda națională, a declarat pentru CNN că nu poate „trece cu vederea” atacurile lui Trump la adresa tatălui său decedat, dar a criticat și incidentul din timpul vizitei lui Trump de la cimitirul militar Arlington.

Fiul fostului senator republican John McCain – atacat în mod repetat în trecut de Donald Trump – a criticat vizita controversată a fostului președinte la cimitirul Arlington, acuzându-l că a folosit un loc de înmormântare sacru în scopuri politice.

Locotenentul Jimmy McCain, ofițer de informații în cadrul regimentului 158 de infanterie al gărzii naționale, a spus că comportamentul lui Trump la cimitir – cel mai venerat loc de înmormântare din America pentru militarii căzuți la datorie și pentru eroii militari – a fost lipsit de respect și corespunde de altfel cu comportamentul obișnuit al republicanului.

El a declarat pentru CNN că atitudinea lui Trump față de serviciul militar l-a îndepărtat de partidul republican al tatălui său, adăugând că și-a schimbat afilierea electorală la democrați și intenționează să voteze pentru Kamala Harris la viitoarele alegeri prezidențiale.

Este o mișcare semnificativă pentru fiul unui fost candidat republican la președinție. În timp ce alți membri ai familiei McCain s-au distanțat de Trump – inclusiv mama lui Jimmy McCain, Cindy, care l-a susținut pe Joe Biden în 2020, și sora sa Meghan – niciunul, cu excepția lui Jimmy nu a abandonat public Partidul Republican.

În ciuda criticilor sale dure la adresa lui Trump, Meghan McCain a indicat săptămâna trecută că tot nu o va susține pe Harris. „Sunt o conservatoare pe viață, din generație în generație”, a scris ea pe Twitter.

„Fraieri” și „ratați”

Donald Trump a declarat în 2016, în timpul primei sale candidaturi prezidențiale, că John McCain, care a murit în 2018, nu merita statutul de erou de război care i-a fost acordat deoarece fusese capturat în timpul războiului din Vietnam.

Alte comentarii în același stil au urmat. Presa americană a relatat că Trump i-a numit pe soldații americani îngropați într-un cimitir al Primului Război Mondial din Franța „fraieri” și „ratați” și a pus la îndoială valoarea Medaliei de Onoare a Congresului, acordată în general pentru acte de eroism militar.

Trump a negat că a folosit un astfel de limbaj.

Fiul lui McCain a declarat că schimbarea afilierii sale politice a fost parțial influențată de comentariile lui Trump despre tatăl său. „Nu cred că aș putea trece vreodată cu vederea asta”, a spus el, cu referire la criticile adresate de fostul președinte.

Dar el a sugerat de asemenea că în episodul de săptămâna trecută, Trump a întinat efectiv serviciul soldaților căzuți la datorie. „Acești bărbați și femei care zac în pământ acolo nu au de ales”, a spus McCain, al cărui bunic și străbunic sunt îngropați la Arlington.

Incidentul de la cimitirul Arlington

Trump a fost criticat din toate părțile și mustrat de armata americană după ce o vizită la cimitir, organizată aparent pentru a marca cea de-a treia comemorare a unui atentat sinucigaș cu bombă care a ucis 13 militari americani în timpul retragerii SUA din Afganistan în 2021, s-a transformat, potrivit criticilor, într-un eveniment foto de campanie.

Membrii staff-ului lui Trump au fost acuzați că ar fi dat la o parte o angajată a cimitirului atunci când aceasta a încercat să aplice regulile federale care interzic accesul cu aparate foto și echipamente de filmare în secțiunea 60, zona rezervată celor uciși în campaniile din Afganistan și Irak.

Ulterior, au fost publicate fotografii și înregistrări cu un Trump zâmbitor, în timp ce pozează alături de unii dintre membrii familiilor militarilor căzuți, care l-au invitat la cimitir. Mormintele altor membri ai personalului – ale căror familii nu au dat permisiunea – pot fi văzute clar în fundal. Unii dintre ei au condamnat vizita.

Trump a apărat vizita și a publicat declarații de susținere din partea rudelor a șase dintre militarii uciși în atentatul de la Abbey Gate din 2021.

Miercuri, într-o declarație pe site-ul său Truth Social, el a mers mai departe, acuzându-o pe Harris, candidata democrată la prezidențiale, că a inventat povestea și susținând că în cimitir nu a existat nicio altercație.

Dar, vorbind pentru CNN, McCain a sugerat că acțiunile lui Trump au fost determinate de sentimente de nesiguranță cu privire la propria sa lipsă de experiență în serviciul militar.

INTERVIURILE HotNews.ro