Sari direct la conținut

FMI: datoriile in economie ating 40% din PIB

BBC

O statistica realizata de Fondul Monetar International arata ca in economia romaneasca datoriile catre buget sau furnizori, contractate atat de companiile de stat cat si de cele private, au ramas extrem de ridicate in ultimii trei ani. La finalul anului trecut, ele au atins aproape 40% din produsul intern brut.

Statistica Fondului Monetar International reflecta cresterea datoriilor din economie. FMI pune pe seama acestei cresteri incetineala restructurarii economiei romanesti si intarzierea tranzitiei catre o economie de piata.

Neplata datoriilor care se ridica la 20 de miliarde de dolari a devenit o forma de finantare pentru multe companii de stat sau private care au descoperit ca pot folosi banii pe care ii datoreaza, ba chiar pot face si alte datorii, pentru a se mentine pe linia de plutire. Datoriile din economie sunt o serioasa frana economica.

Fondul Monetar International considera ca datoriile in economie sunt o sursa de coruptie si frauda. In opinia FMI, solutia o reprezinta incetarea tolerarii restantelor la plata, asa cum se intampla deja in cazul bancilor din Romania.

Trebuie doar ca guvernul sa aiba curajul sa ia aceasta decizie care pare mai degraba politica, decat economica intr-un an electoral.

Reducerea datoriilor catre bugetul statului, inclusiv catre asigurarile sociale, va fi considerata un semn ca guvernul vrea sa faca reforma si un criteriu important al evaluarii Romanieie de catre FMI.

Reducerea deficitului bugetar

Autoritatile romane trebuie sa reduca pe termen mediu deficitul bugetar, sa elimine pierderile si deficitul cvasi-fiscal din sectorul de stat, pentru a favoriza obtinerea unei cresteri economice sustinute in urmatorii ani, considera Consiliul Directorilor Fondului Monetar International.

Reprezentantii FMI recomanda implementarea unei politici salariale stricte, finalizarea programului de privatizare si imbunatatirea mediului de afaceri, in special in perspectiva alegerilor generale din luna noiembrie si a perioadei de dupa alegeri.

Consiliul a salutat initiativa privind reducerea deficitului bugetar de la 2,3% din produsul intern brut la 2,1% in acest an, precum si intentia guvernului de a utiliza eventuale venituri mai mari decat cele anticipate pentru diminuarea suplimentara a dezechilibrului bugetar.

FMI a avertizat in privinta diminuarii bazei taxabile prin scutiri de la plata impozitului pe profit si a TVA, sustinand si necesitatea reducerii subventiilor.

Reducerea inflatiei

FMI considera ca politica monetara a avut un rol cheie, mentionand ca, odata cu scaderea ratei inflatiei la o singura cifra si mentinerea sub control a salariilor din intreprinderile de stat, Banca Nationala ar putea trece la o politica de tintire a inflatiei.

Conducerea FMI a mai aratat ca este necesara impunerea unei politici financiare stricte la intreprinderile de stat si a apreciat masurile de reducere a arieratelor din sectorul minier si al cailor ferate.

Fondul sprijina inchiderea unitatilor neviabile, cu masuri adecvate de recalificare a personalului, precum si majorarea preturilor din sistemul energetic pana la nivelul acoperirii costurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro