Sari direct la conținut

Fructele pentru procesare industriala vor fi subventionate

Gardianul

Incepand cu 2005, producatorii de ceapa si castane vor primi pentru prima data subventii de la stat pentru produsele vandute catre unitatile de prelucrare industriala. Si cultivatorii de mazare de gradina vor fi sprijiniti financiar de stat. Aceste noi stimulente pentru agricultori sunt prevazute intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii (MAPDR).

Astfel, o data cu publicarea in „Monitorul Oficial”, asociatiile de producatori, sau persoanele juridice care produc si comercializeaza legume si fructe destinate prelucrarii industriale vor putea solicita directiilor pentru agricultura ajutoare financiare.

De acelasi suport vor beneficia si producatorii care au ca obiect de activitate prelucrarea de legume si fructe, posedand instalatii specifice. Potrivit unor surse din MAPDR, pentru fructe subventia se ridica la 300.000 de lei/tona, in timp ce pentru legume se vor da 400.000 de lei/tona.

Intervale stricte pentru plata subventiilor

Potrivit actului normativ, producatorii care isi livreaza fructele si legumele catre procesare vor primi banii de la stat numai in anumite perioade. Astfel, pentru tomate, ardei, fasole pastai, caise si struguri de masa se vor acorda subventii numai in intervalul 15 iulie-15 octombrie.

Intre jumatatea lunii mai si sfarsitul lunii iunie se vor plati banii pentru mazare, in timp ce pentru productia de pere si mere subventiile se vor achita intre 1 august si 15 decembrie. Pentru prune, radacinoase, ceapa si castane producatorii isi vor primi banii incepand cu 1 septembrie si pana la 15 noiembrie.

Pentru procesatori, intervalul in care acestia vor putea primi fondurile de la stat este de aproximativ un an. Astfel, pentru produsele prelucrate din pere, mere, piersici, caise si struguri se pot solicita subventii de la 15 iulie pana in aceeasi luna a anului viitor. De la 1 septembrie si pana la 31 august se vor da sumele aferente produselor obtinute din prune uscate precum magiun.

De la jumatatea lunii septembrie, timp de un an, statul va plati si sucul concentrat de mere si piureul de castane.

Contractele, trimise Ministerului Agriculturii

Fondurile se acorda pe baza contractelor incheiate intre exploatatiile agricole, grupurile de producatori recunoscute si procesatori. Nu pot beneficia de sprijin financiar asociatiile aflate in lichidare sau stare de faliment, intreprinzatorul privat care se afla procedura de executare silita, persoanele juridice care au datorii restante catre buget. Actul normativ introduce insa noi obligatii.

Acestia trebuie sa anunte directiile de agricultura despre intentia de a incheia contracte pentru procesare cu producatorii de materii prime, in fiecare an cu cel putin o luna inainte de data semnarii contractului. In cadrul acestuia trebuie specificat atat cantitatea de materie prima livrata pentru procesare, obligatia de a prelua intreaga cantitate livrata, cat si pretul materiei prime.

Si producatorii care semneaza contracte pentru legume si fructe sunt obligati ca in maximum 10 zile lucratoare sa transmita o copie a documentelor incheiate cu procesatorii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro