Sari direct la conținut

Generalul Mark Hertling compară incursiunea ucraineană în Kursk cu un raid american faimos din al Doilea Război Mondial

HotNews.ro
Generalul Mark Hertling compară incursiunea ucraineană în Kursk cu un raid american faimos din al Doilea Război Mondial
Generalul Mark Hertling (centru), în perioada în care era unul dintre comandanții responsabili de instruirea forțelor armate americane, FOTO: Kelley McCall / AP / Profimedia

Generalul Mark Hertling, un fost comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că incursiunea militară desfășurată de forțele ucrainene în Kursk este una impresionantă din mai multe puncte de vedere și o compară cu un raid faimos desfășurat de Statele Unite împotriva Japoniei în al Doilea Război Mondial.

„Din punctul meu de vedere, această acțiune a fost impresionantă. Ea arată o pregătire atentă în ceea ce privește culegerea de informații privind spațiul de luptă, un plan de manevre bine proiectat, folosirea armelor combinate (infanterie, forțe mecanizate, artilerie, apărare antiaeriană, geniști, comunicații coordonare aeriană – drone – și logistica de sprijin), o securitate operațională bună, un plan privind prizonierii și o legătură între nivelul tactic și cel strategic”, a notat el într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.

Hertling, care a fost șef al Comandamentului Statelor Unite pentru Europa și Africa între 2011 și 2012, spune că ar clasifica incursiunea ucraineană ca fiind o „demonstrație” doctrinară. Potrivit explicațiilor sale, în termeni militari acest lucru înseamnă „o demonstrație de forță într-o zonă în care nu este căutată o decizie, ci este făcută o acțiune pentru a induce în eroare inamicul și a obține un avantaj pe termen scurt”.

În mod interesant, comentariile generalului american oferă un indiciu și cu privire la posibila durată a operațiunii ucrainene. Acesta explică: o „demonstrație” doctrinară poate dura de la o zi la câteva săptămâni, „în funcție de capacitatea de reaprovizionare și protejare a operațiunii de contraatacurile inamice”.

Hertling descrie incursiunea ucraineană în Kursk ca fiind „echivalentul terestru al Raidului Doolittle din Al Doilea Război Mondial, care a demonstrat că insulele japoneze principale sunt vulnerabile unor atacuri aeriene americane, când japonezii se așteptau cel mai puțin la acest lucru.

Ce a fost Raidul Doolittle

Cunoscut și sub denumirea de Raidul de la Tokio, acesta a fost un atac aerian desfășurat pe 18 aprilie 1942 de către forțele americane asupra capitalei japoneze Tokio și a altor locuri de pe insula Honshu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost primul raid aerian care a lovit insulele japoneze.

Raidul a demonstrat că Japonia este vulnerabilă față de un atac aerian american în condițiile în care bombardierele americane cu rază lungă care puteau să lovească Japonia dacă erau lansate de pe portavioane aveau probleme în a decola de pe acestea din cauza pistei lor prea scurte.

Piloți au fost antrenați special pentru a reuși acest lucru, atacul fiind gândit ca unul de răzbunare pentru atacul japonez de la Pearl Harbor.

În cele din urmă 17 bombardiere mijlocii B-25 Mitchell au fost lansate fără escortă de avioane de vânătoare de pe portavionul american USS Hornet din Oceanul Pacific de Vest, departe de țărmurile japoneze. Ele au ajuns la țintă, dar au provocat pagube minime.

Însă raidul a ridicat semnificativ moralul americanilor, și a provocat șoc în Japonia.

Denumirea de Raidul Doolittle vine de la James „Jimmy” Doolittle, locotenent-colonelul Forțelor Aeriene ale Armatei SUA care a planificat și coordonat atacul.

Raidul a fost ecranizat în mod faimos în filmul Pearl Harbour din 2001, cu Ben Affleck, Josh Hartnett și Alec Baldwin, printre alții.

Urmărește ultimele evoluții din a 901-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro