Sari direct la conținut

Geoană, despre vizita lui Orban la Moscova: „Nu angajează NATO/ Vom continua să fim intransigenți față de Rusia”

HotNews.ro
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images
Mircea Geoana, Foto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Antena 3, că acţiunile unui stat membru sau ale unui lider politic, în baza unor decizii naţionale, nu angajează Alianţa, referindu-se la vizitele recente ale premierului magiar Viktor Orban la Moscova şi Beijing . „Vom continua să fim intransigenţi faţă de Rusia”, a declarat Geoană, luni seară, înaintea Summitului NATO, transmite News.ro.

„Vom continua să mergem în direcţia susţinerii Ucrainei şi asigurării securităţii în lumea euroatlantică şi dincolo de lumea eroatlatică. Ceea ce face un aliat sau lider într-o dintr-un stat stat aliat în plan naţional, în plan individual nu angajează NATO, nu este o misiune care să aibă girul sau sancţiunea din partea aliaţilor”, a spus Mircea Geoană, răspunzând unei întrebări legate de riscurile pe care le presupune turneul diplomatic al lui Orban la Moscova și Beijing.

Geoană a precizat că demersurile lui Orban nu afectează unitatea NATO în ce privește susținerea față de Ucraina. „Şi vom continua să fim intransigenţi faţă de Rusia”, a adăugat Geoană.

Summitul care marchează cei 75 de ani de existenţă ai NATO începe marţi, la Washington. Potrivit lui Geoană, alianța va aborda, printre altele sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi situaţia generală de securitate şi întârirea apărării în zona Mării Negre.

De asemenea, afirmă Geoană, se va discuta despre creşterea producţiei de apărare, Alianţa având nevoie de armată puternică.

„Rusia nu are potenţialul şi nici intenţia de a ne ataca militar, dar va folosi orice fel de instrument”, apreciază secretarul general adjunct al Alianţei.

INTERVIURILE HotNews.ro