Sari direct la conținut

Ieșirea lui Geoană la adresa lui Băsescu. Cum se comportă mitocănește cel mai prezidențiabil dintre candidați

HotNews.ro
Ieșirea lui Geoană la adresa lui Băsescu. Cum se comportă mitocănește cel mai prezidențiabil dintre candidați
Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Inquam Photos / George Călin și Elena Covalenco

Mircea Geoană a spus despre Traian Băsescu că este „într-o stare de degradare biologică”.

Probabil că e ceva năucitor în aer. Ar fi nevoie de mulți ani ca unii candidați să inspire statura unui președinte, dar drumul invers poate fi făcut în câteva zile. Și, în loc să crească, nivelul eșantionului ofertei prezidențiale scade. 

Sâmbătă, Digi 24 va difuza un interviu cu Mircea Geoană. Fostul secretar general adjunct al NATO a spus că Traian Băsescu este „într-o stare de degradare biologică”, după cum a remarcat HotNews.ro, urmărind promo-ul emisiunii. Jurnalistul Claudiu Pândaru, cel care l-a intervievat pe Geoană, a cules și poziția lui Traian Băsescu, fostul președinte rămânând rezervat în fața insultei. Atacul tam-nesam la Băsescu îl aliniază pe Geoană cu discursul recentului congres PSD, dar nu asta e principala discuție care rezultă din interviu.

Să ataci starea de sănătate a cuiva nu e doar neeuropean și neprezidențial, e pur și simplu mai jos decât civilitatea greu dobândită lângă noi.

O lume brutală, pe care încercăm să o lăsăm în spate

Venim dintr-un timp în care, încă de la școală, râdeam de „șchiopule” și „chiorule”. Credeam că Spitalul 9, actualul Obregia, e o instituție gotică, plină de „nebuni” și o spuneam ca și cum suferinzii psihici ar fi fost suboameni. Așa arăta societatea, nu cu multe decenii în urmă. 

Nu mai suntem acolo. Și se presupune că o campanie prezidențială ridică numitorul comun, nu îl coboară.

Revenind, concret, la Mircea Geoană, nu gafa legată de Regele Mihai e îngrijorătoare. Toți gafăm. Atacul suburban la adresa lui Traian Băsescu intră însă într-o altă categorie. 

Cel care oferă imaginea calificării

Interviurile sunt o minimă probă de angajare pentru cea mai stresantă slujbă din țara asta: cea de președinte. Ca șef de stat ai de rezolvat tot ce ceilalți n-au putut rezolva. Pentru că, dacă erau probleme ușoare, nu mai ajungeau pe biroul președintelui.

Cum te poți concentra și cum îți poți păstra demonii sub control este, pentru un președinte, fundamental. Dacă tu nu te poți aduna la un interviu sau la o confruntare, unde vehiculezi idei, nu decizii, ce încredere să aibă oamenii în tine pentru ziua când vei ocupa funcția?

Asta s-a întâmplat, la altă scară, în cazul Joe Biden, după celebra dezbatere cu Donald Trump. După ce s-a revenit în studiourile TV, a fost limpede, s-a materializat pur și simplu sentimentul că America nu va suporta ca un politician cu o vădită lipsă de reacție și, pe alocuri, de discernământ, să poată ocupa poziția executivă de la Casa Albă.

În fiecare zi, presa îi critică pe Ciolacu, Simion, Ciucă sau pe Lasconi. Și e foarte bine. Geoană se strecoară cumva pe lângă, pe criteriul incontestabil al calificării. Însă un instalator priceput devine periculos dacă repară trei țevi și o rupe, fără nicio explicație, pe următoarea.

A contestat alegerile din 2009 și și-a menajat cumnatul corupt

Nu asistăm la prima ieșire bizară, nedemocratică, a lui Mircea Geoană. 

Deși inițial nu apăsase această pedală, apoi ani de zile el a susținut că scrutinul prezidențial din 2009, pe care l-a pierdut, nu a fost corect. Pentru o țară ca România, unde încrederea în instituția alegerilor s-a dobândit greu, să cotizezi la teoria conspirației este nedemn.

Apoi a fost prima sa reacție, complet ”pentru mine și ai mei”, de după condamnarea și fuga cumnatului Ionuț Costea. Din calitatea sa de înalt oficial NATO și prezumtiv candidat la statutul de șef de stat, Geoană s-a arătat preocupat de problemele familiale ale fugarului. Ce s-a văzut a fost o derută care l-a condus către un cinism încremenitor. 

Geoană nu concurează cu Băsescu, dar concurează cu Geoană

La fel ca atacul la „degradarea biologică”, acestea nu sunt gafe, ci fisuri despre care nu știi cât de profund merg în deciziile cuiva care nu a explicat niciodată clar cum a ajuns să primească în dar ceasuri de sute de mii de euro de la primarul Marian Vanghelie. 

Sigur, există contradicții în noi. Fiecare om „e mai mulți oameni”, iar calitățile lui Geoană sunt clare și-l conturează, meritat, drept cel mai prezidențiabil dintre cei care s-au înscris în cursă. Însă cât de adâncă e „dedublarea”? Ce peisaj uman îl înconjoară în cursa prezidențială și care sunt oamenii care au puterea să-l avertizeze când în locul lui apare Mr. Hyde?

Poate unul dintre sprijinitorii misterioși ai lui Mircea Geoană ar putea să-i spună că nu candidează contra lui Traian Băsescu, dar candidează contra lui Mircea Geoană.

INTERVIURILE HotNews.ro