Sari direct la conținut

Iliescu a dat la pace cu Nastase

HotNews.ro

Adrian Nastase a anuntat, joi, ca nu va demisiona din functia de presedinte al PSD, ca va duce pina la capat mandatul de premier, dar va opera o restructurare a echipei guvernamentale.

Nastase a confirmat intentia de a demisiona, ca o forma de asumare a rezultatelor alegerilor locale, dar si ca un semnal pentru schimbari radicale in partid. In acest sens, el s-a angajat, din postura de presedinte al PSD, sa puna in aplicare programul de schimbari radicale in partid.

Liderul PSD a spus ca s-a consultat in aceste zile cu „membri loiali” ai partidului si ca a inteles ca are sprijinul acestora pentru reformarea PSD.

In privinta relatiilor cu Ion Iliescu, Nastase a tinut sa precizeze ca intre ei este greu sa apara un conflict „care sa duca la o ruptura majora”. El admis, insa, existenta unor diferente de opinie in privinta actului de guvernare, diferente care au fost lamurite „punct cu punct” la intilnirea de joi dimineata.

El a mai spus ca decizia privind candidatul PSD la Presedintie apartine Congresului extraordinar din august.

Prezentam integral discursul lui Adrian Nastase:

„Dupa cum stiti, in ultimele zile in presa au aparut semnale legate de o posibila decizie personala. Am venit in fata dumneavoastra pentru ca vreau sa lamuresc lucrurile. Rezultatele alegerilor locale trebuie interpretate realist, ca un calificativ complex primit din partea electoratului.

Am considerat ca trebuie sa ne adaptam politica de partid si actul de guvernare in functie de acest calificativ. Toate discutiile pe care le-am avut in cadrul partidului in ultimele saptamani au avut in vedere tocmai acest efortul de adaptare la cererile oamenilor si la noul context politic.

Nu am considerat ca trebuie sa negam faptul ca am avut o problema dupa aceste alegeri. Din acest motiv am luat in calcul toate optiunile, inclusiv demisia mea din functia de presedinte al partidului.

Mi-am asumat raspunderea pentru rezultatul alegerilor locale si am cerut ca si colegii mei de partid sa faca acelasi lucru. Am vorbit in aceste zile despre schimbari radicale in partid. Va asigur ca voi pune in aplicare in totalitate aceste schimbari.

Am stat de vorba cu oameni politici, cu ziaristi, cu oameni obisnuiti, cu lideri din teritoriu, dar si cu membri loiali ai partidului. Si am inteles ca ma pot baza pe intreg sprijinul lor in acest complex proces de schimbare.

Partidul Social Democrat trebuie sa redevina ceea ce a fost dintotdeauna: un partid al oamenilor, apropiat de oameni si al carui scop principal este o viata mai buna pentru toti romanii.

Atunci cand m-am gandit la demisia din functia de presedinte al PSD, am avut in vedere inclusiv faptul ca ne asteapta o perioada decisiva pentru integrarea tarii in Uniunea Europeana. Separarea intre activitatea de partid si cea de guvernare va fi de altfel una din propunerile pe care le voi inainta Congresului Extraordinar al partidului din luna august.

Separarea o consider necesara, urmand a fi inclusa in statut si ea va fi aplicata incepand cu urmatoarele alegeri.

Intr-o viitoare guvernare, indiferent de culoarea ei politica, echipa de la partid nu mai poate fi aceeasi cu cea de la Palatul Victoria. Integrarea in Uniunea Europeana impune alte rigori, face necesara o echipa de manageri la guvernare.

Referitor la relatia mea cu domnul presedinte Ion Iliescu, vreau sa precizez inca o data: intre mine si domnia sa este extrem de greu sa apara un conflict care sa duca la rupturi majore.

De 14 ani am muncit impreuna la partid, am muncit impreuna la partid am muncit impreuna in opozitie si la guvernare, iar rezultatele ne fac mandri pe amandoi.

Recunosc insa ca, in privinta actului de guvernare, am avut o serie de diferente de opinie cu domnul Iliescu. Astazi le-am lamurit punct cu punct. Atat timp cat amandoi ne dorim acelasi lucru – bunastarea romanilor si integrarea in Uniunea Europeana – restul sunt doar variante ale aceluiasi plan.

M-am consultat cu presedintele Iliescu in privinta necesitatii de accelerare a pregatirilor pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

In acest context sint bucuros sa anunt ca am incheiat, ieri, acordul cu Fondul Monetar International, am terminat cu succes negocierile pentru programul PAL 1 si am indeplinit in aceasta saptamana promisiunile, cele 131, din lista de angajamente in fata Comisiei si Parlamentului European.

Integrarea in Uniunea Europeana se ridica deasupra oricaror opinii partizane sau oricaror interese personale.

Pot spune ca integrarea in Uniunea Europeana este si proiectul vietii mele de om politic.

In ceea ce priveste candidatura la Presedintia Romaniei, conform statutului Partidului Social Democrat, aceasta va fi hotarata la Congresul Extraordinar din luna august.

Vreau sa inchei spunand doar cateva lucruri: nu voi demisiona din functia de presedinte al PSD pentru ca avem nevoie de schimbari radicale in interiorul partidului, iar eu sint convins ca voi duce acest obiectiv la bun sfarsit. Imi voi duce pana la capat mandatul de prim-ministru, dar in perioada imediat urmatoare voi restructura si echipa guvernamentala.

Ca presedinte al Partidului Social Democrat am datoria sa castig alegerile, iar ca prim-ministru al Romaniei am obligatia sa fac tot ceea ce-mi sta in puteri pentru a avea grija de bunastarea si demnitatea romanilor.

Mie nu-mi sta in fire sa las proiecte neterminate !”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro