Sari direct la conținut

Intretinerea va fi totusi mai scumpa cu 14%

HotNews.ro

Desi au anuntat ca vom plati la fel ca anul trecut, guvernantii recunosc o scumpire cu 7% in tara si cu 14% in Bucuresti

La o saptamina dupa ce a dat asigurari ca iarna asta romanii vor plati la intretinere tot atit cit anul trecut, executivul recunoaste ca aceasta va costa, in medie, cu 7% mai mult decit iarna trecuta.

Reprezentantii guvernul au precizat ieri la videoconferinta ca au luat masuri de siguranta pentru a contracara aceasta scumpire, ajutoarele de caldura promise fiind marite cu 12%, corespunzator scumpirii gigacaloriei.

De ajutoarele de caldura vor beneficia, potrivit primelor estimari, 1,2 milioane de familii din 1,5 milioane de abonati ai sistemului centralizat, adica aproximativ 75% din clientii casnici ai regiilor de termoficare.

Ministrul coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a anuntat ieri la videoconferinta ca, in urma “unui studiu amanuntit”, pentru aceasta iarna se estimeaza o crestere a costurilor incalzirii si a celorlalte cheltuieli care alcatuiesc intretinerea.

In Bucuresti, intretinerea ar putea creste cu 14a doar in situatia in care temperaturile vor fi extrem de scazute toata iarna.

Declaratiile oficialului de la Palatul Victoria vin la mai putin de o saptamina dupa ce ministrul delegat pentru administratie, Gheorghe Emacu, a dat asigurari ca iarna aceasta intretinerea va fi comparabila cu cea din sezonul trecut, deoarece cresterile de pret la resursele energetice primare au fost compensate prin reducerea pierderilor din retele regiilor de termoficare.

De altfel, “Evenimentul zilei” a anuntat recent ca estimarile privind aceasta iarna indica o crestere a costurilor cu intretinerea cu aproximativ 15%, urmare a scumpirii gigacaloriei (12%) si a gazului metan (21% in 2004).

Subventiile acopera cheltuielile, promit guvernantii

Coordonatorul SGG a tinut sa sublinieze la videoconferinta ca ajutoarele de caldura promise familiilor nevoiase vor acoperi scumpirea gigacaloriei, subventiile fiind cu 12% mai mari decit iarna trecuta. Ministrul Bejinariu a facut si o demonstratie in acest sens.

Astfel, o familie compusa din doua persoane, care traieste cu mai putin de doua milioane de lei lunar, primeste anul acesta un ajutor cu 199.000 de lei mai mare decit in 2003, care va acoperi scumpirea prognozata. Aceasta deoarece costul mediu al intretinerii pentru un apartament cu doua camere va fi 1.282.930 de lei, in noiembrie 2004, fata de 1.121.793 in noiembrie 2003.

Exemplul dat de oficialul SGG este contrazis de estimarile Federatiei Asociatiilor de Proprietari. “Costurile cu intretinerea, in perioada in care nu se livreaza caldura se ridica la aproximativ 450.000 de lei pe persoana. In exemplul de fata, ar insemna ca familia respectiva va plati pentru caldura din apartament aproximativ 300.

000 de lei, adica putin peste un sfert de gigacalorie, ceea ce este imposibil. Este stiut faptul ca un apartament de bloc, cu doua camere, se incalzeste intr-o luna de iarna cu cel putin o gigacalorie, nicidecum cu un sfert”, ne-a spus ieri Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari.

Cupoanele, intre 270.000 si 1.855.000 lei

Prin OG 55/2004, executivul a stabilit limitele de venituri pentru care se acorda ajutor de caldura si cuantumul acestuia. Cel mai mare ajutor va fi de 1.855.000 lei, pentru familiile al caror venitul net lunar pe persoana este sub un milion de lei. Cea mai mica subventie – 270.000 de lei – va fi acordata familiilor care au cumulat un venit de maximum 2,8 milioane lei net/persoana.

De precizat insa ca ajutoarele se vor acorda in perioada 1 noiembrie-31 martie, luna octombrie nefiind inclusa, chiar daca furnizorii de energie termica incep sa livreze caldura.

Gabriela Palade, Mihaela Balea

Ev. Zilei – 2 octombrie 2004

Factura la intretinere va creste la iarna

Guvernul revine asupra estimarilor privind factura la intretinere si arata ca aceasta va cunoaste „unele cresteri” fata de iarna trecuta, precizarea venind la o saptamana dupa ce se anunta ca, in ciuda scumpirii combustibililor, cheltuielile de intretinere vor fi similare celor din sezonul 2003-2004, informeaza MEDIAFAX.

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a prezentat, vineri, la videoconferinta cu prefectii, ca valoarea facturilor pentru consumul de agent termic va creste in medie cu sapte la suta fata de anul trecut, cu valori mai mari in Bucuresti, unde au fost estimate cresteri de 14 la suta.

Noua factura de intretinere

Potrivit ministrului, costul mediu al intretinerii pentru un apartament de doua camere locuit de o familie formata din doua persoane va fi – potrivit ultimelor calcule guvernamentale – de 1.282.930 de lei, fata de 1.121.793 lei, cat a fost in luna noiembrie a anului trecut.

Estimarile guvernamentale privind valoarea facturii la intretinere au tinut cont – potrivit lui reprezentantului guvernului – de toate elementele care vor determina costurile intretinerii pentru apropiatul sezon rece: preturile la combustibil, cresterea pretului la energia electrica, gaz metan si a pretului de referinta la gigacalorie (majorat cu 12 la suta – n.r.).

De asemenea, estimarile tin cont de consumul de combustibil estimat pentru iarna 2004/2005 si de prognoza meteo.

Subventiile pentru caldura

Populatia va plati facturi majorate la intretinere si din cauza reducerii subventiilor acordate de Guvern pentru energia termica.

Potrivit angajamentelor internationale, Guvernul a decis eliminarea treptata pana in anul 2007, a subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru energia termica livrata populatiei in sistem centralizat pentru incalzirea locuintei si prepararea apei calde de consum.

Potrivit ministrului, reducerea subventiilor este dublata de acordarea ajutoarelor pentru incalzire, masura menita „sa evite eventuale efecte nedorite in plan social”.

Factura la intretinere va creste

Diferenta dintre luna noiembrie a acestui an si luna noiembrie a anului trecut este de 161.137. Deci, sub valoarea de crestere a ajutorului pentru incalzire.

Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu

„Cuantumurile ajutoarelor pentru incalzirea cu energia termica furnizata in sistem centralizat au fost majorate cu 12 la suta, in corelare cu majorarea pretului national de referinta la gigacalorie”, a precizat domnul Bejinariu.

Potrivit ministrului, ajutoarele lunare pentru familii sarace sau persoane singure vor ajunge aproape doua treimi din abonatii sistemului centralizat. Eugen Bejinariu a afirmat ca, din cele in jur de 1,5 milioane de familii care locuiesc in apartamente racordate la sistemul centralizat, cel putin 1,2 milioane vor beneficia de ajutoare.

„Se estimeaza ca vor beneficia de acest ajutor financiar aproximativ 1.600.000 de familii si persoane singure pentru toate sistemele de incalzire, in crestere semnificativa fata de anul anterior, cind au fost circa 1.418.000 beneficiari. Efortul bugetar va fi de aproximativ 4.350 miliarde lei”, a mentionat ministrul.

Potrivit statisticilor Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Comunale aproape 700.000 de apartamente erau debransate de la sistemul de termoficare, din cele 2.463.603 racordate la sistemul centralizat.

BBC

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro