Sari direct la conținut

Investitorii straini cred ca ministrii romani nu stiu sa faca afaceri

Cotidianul

Presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Gilbert Wood, a declarat, ieri, ca membrii Guvernului Romaniei nu au experienta in domeniul afacerilor si in problemele cu care se confrunta patronii din Romania. „Cei mai multi dintre cei 25 de membri ai Guvernului nu au experienta afacerilor si a problemelor cu care se confrunta patronii“, a spus Wood, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca exista un dezechilibru in relatia dintre Guvern, sindicate si patronate in defavoarea celor din urma. Potrivit lui Wood, reprezentantii sindicatelor au criticat nejustificat patronatele cu privire la modul de gestionare a contributiilor achitate de angajatori, intrucat aceasta este una dintre responsabilitatile statului.

Presedintele CIS a afirmat ca una dintre diferentele importante dintre angajatii din Romania si cei din Uniunea Europeana este modul de raportare la valoarea bruta si la cea neta a salariilor.

Astfel, salariatii din statele UE se simt obligati sa se implice in modul in care autoritatile gestioneaza fondurile datorate de angajat statului, inclusiv ca urmare a prezentarii acestor contributii pe fluturasul de salariu. In schimb, potrivit lui Wood, angajatul roman este „legat“ de suma neta a salariului.

La randul sau, Dinu Patriciu, presedintele IEMA (Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri), s-a declarat nemultumit de faptul ca Guvernul nu tine cont de dorintele si de propunerile oamenilor de afaceri. „Nu mai pot exista state feudale, in care supusii, adica antreprenorii, sa plateasca cat vrea statul“, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu.

Afirmatiile lui Gilbert Wood vin chiar in momentul in care presedintele Ion Iliescu i-a acuzat pe mai-marii partidului de guvernamant ca, in loc sa fie atenti la soarta cetatenilor, se preocupa de afacerile personale. Iar unii dintre membrii Guvernului Nastase, inclusiv premierul, au afaceri personale.

Si atunci se pune intrebarea cum a ajuns presedintele Consiliului Investitorilor Straini sa declare ca ministrii nu stiu sa faca afaceri. Explicatia ar putea fi data de modul in care sunt cheltuite fondurile publice si de nerespectarea legislatiei chiar de catre cei care ar trebui sa faca acest lucru.

Cu alte cuvinte, membrii Guvernului Nastase nu sunt buni manageri, dar, potrivit afacerilor derulate de premier la Cornu, fac „gainarii“. Declaratia lui Gilbert Wood vine intr-un context in care multi investitori straini din Romania considera ca, in ultimii ani, Romania nu a facut progrese in atragerea de investitii straine.

Presedintele CIS a participat la o conferinta de presa in care a fost anuntata intrarea Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania in Uniunea Confederatiilor Industriasilor si Patronilor din Europa. Astfel, antreprenorii romani vor avea acces la cele mai noi informatii si decizii din lumea financiar-bancara si pot beneficia de finantari pentru diverse proiecte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro