Sari direct la conținut

Iordania e gata sa trimita trupe in Irak

BBC

Iordania este dispusa sa trimita trupe in Irak daca noul guvern interimar al acestei tari o va cere, a declarat Regele Abdullah la BBC.

„Daca irakienii ne vor cere sa-i ajutam ne va fi dificil sa refuzam,” a declarat el la principala emisiune de analiza politica a BBC, Newsnight.

Regele Abdullah a declarat ca Irakul are acum o noua conducere, puternica si plina de curaj, dar care va avea nevoie de sprijin pentru a face fata problemelor de securitate din tara.

El a spus ca nu a discutat inca cu guvernul irakian despre posibilitatea ca Iordania sa trimita trupe in Irak, dar ca este dispus sa o faca deoarece ar fi in interesul pacii in Orientul Apropiat.

„Mesajul meu catre presedinte si catre primul ministru este: spuneti-ne ce doriti, spuneti-ne cum va putem ajuta. Si puteti conta pe noi suta la suta. Daca nu vom fi alaturi de ei, daca ei vor esua, atunci tot noi vom plati pretul esecului,” a mai spus Regele Abdullah al Iordaniei.

Reactia irakiana

In vremuri normale nici un guvern nu vrea sa vada trupe straine pe teritoriul tarii sale. Dar in Irak nu sunt vremuri normale si asa se explica de ce noul guvern irakian va lua in considerare oferta Iordaniei.

Purtatorul de cuvint al ministerului irakian de interne, Sabeq Adam, a precizat insa ca vor fi multe dezbateri inainte de a se lua o hotarire intrucit sunt de discutat multe lucruri concrete. Dde exemplu ce fel de ajutor ar putea da, pe ce durata de timp si cine va finanta operatiunea.

Oficialul irakian a criticat insa tarile vecine, spunind ca acestea ar fi raspunzatoare pentru multe din problemele Irakului, desi a precizat el nu este neaparat vina conducatorilor acestor tari.

„E vorba in principal de grupuri organizate care vin din tarile vecine. Asa ca ajutorul pe care-l asteptam de la vecinii nostri este intarirea frontierelor. Irakul, a mai spus purtatorul de cuvint al ministerului de interne, a devenit un magnet pentru o multime de forte si factiuni religioase”.

O gura de oxigen si pentru Statele Unite

Mesajul sau este binevenit si pentru Statele Unite care inca mentin o prezenta militara puternica in Irak, mult mai puternica decat estimasera la inceputul razboiului ca va fi necesara.

In plus, este un semn ca natiunile arabe sunt in sfarsit dispuse sa ajute Washingtonul sa restabileasca ordinea in Irak acum ca acesta este din nou pe deplin suveran.

Regele Abdullah a avut insa si cuvinte critice la adresa Washingtonului. In interviul de la BBC el a criticat lipsa de progres in rezolvarea conflictului israeliano-palestinian care ar submina dorinta americanilor de a fi priviti ca niste pacificatori ai Orientului Apropiat.

Mesajul meu catre presedinte si catre primul ministru este: spuneti-ne ce doriti, spuneti-ne cum va putem ajuta. Si puteti conta pe noi suta la suta. Daca nu vom fi alaturi de ei, daca ei vor esua, atunci tot noi vom plati pretul esecului

Regele Abdullah

„Oamenii nu vad nici un progres in chestiunea palestiniano-israeliana. Ei se uita la ce se intimpla in Irak si devin suspiciosi gandind ca nu e decat inca un caz de ocupatie.”

Subsecretarul de stat american, John Bolton, a sarit in apararea politicii americane spunand ca nu conflictul israeliano palestinian ar sta la baza lipsei de securitate din regiune.

„Nu cred ca este unicul motiv al terorismului. Cred ca este o scuza convenabila pentru multi teroristi. Creed ca multe acte teroriste sunt indreptate impotriva Occidentului in general si a Statelor Unite in particular.

In ceea ce priveste rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, cred ca facem toate eforturile sa rezolvam problema prin intermediul asa numitei foi de parcurs si a altor pasi care au fost facuti,” a declarat subsecretarul de stat american.

De ce asa tarziu

„Pozitia mea pana acum a fost sa nu trimitem trupe, din cauza istoriei recente dintre Irak si Iordania,” a spus Regele Abdullah, facand aluzie la sprijinul oferit de tatal sau Irakului in timpul primului razboi din golf din 1991.

„Acum insa, exista un guvern interimar si, speram, un proces de dobandire deplina a independentei. Presupun ca daca irakienii ne vor cere in mod direct sa-i ajutam ne va fi foarte greu sa-i refuzam,” a mai spus Regele Abdullah.

El a tinut insa sa sublinieze ca nu crede ca iordanienii sunt cei mai in masura sa restabileasca securitatea Irakului.

„Nici acum nu cred ca noi suntem cei mai potriviti. Dar, pina la urma, daca putem ajuta in vreun fel, daca putem face vreu serviciu pentru viitorul irakienilor atunci in mod categoric vom analiza acea solicitare.”

Regele Abdullah este unul dintre cei mai apropiati aliati ai SUA in lumea araba.

Iordanienii, insa, intre care se numara si foarte multi cetateni de origine palestiniana, se opun politicii americane in regiune, mai ales in Irak si Israel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro