Sari direct la conținut

Iranul a trimis în spațiu al doilea satelit din acest an, potrivit presei de stat. Armata americană susține că tehnologia îi permite să lanseze inclusiv focoase nucleare

HotNews.ro
Iranul a trimis în spațiu al doilea satelit din acest an, potrivit presei de stat. Armata americană susține că tehnologia îi permite să lanseze inclusiv focoase nucleare
Ministerul iranian al Apărării a anunțat lansarea cu succes a trei sateliți în spațiu, pe 28 ianuarie 2024. Sursa foto: Iran Interior Ministry / Zuma Press / Profimedia

Iranul a lansat sâmbătă pe orbită satelitul său de cercetare Chamran-1, a doua lansare de satelit reușită din acest an, a anunțat presa de stat, potrivit Reuters.

Lansarea a avut loc în contextul în care Statele Unite și țările europene acuză Iranul că a transferat Rusiei rachete balistice care vor fi probabil utilizate în războiul din Ucraina „în câteva săptămâni”. Teheranul a negat acest lucru.

Satelitul, proiectat și construit de Iranian Electronics Industries (SAIran), a fost plasat pe o orbită de 550 de kilometri (340 de mile) în spațiu, a precizat presa de stat. Conform agenţiei oficiale IRNA, Chamran-1 are o greutate de 60 de kilograme, iar testarea hardware-ului şi software-ului spaţial este principala misiune a satelitului.

În ianuarie, presa iraniană a relatat că satelitul Sorayya a fost lansat pe o orbită de 750 de kilometri, aceasta fiind cea mai mare altitudine la care Iranul a reușit până acum să își plaseze un satelit.

Armata SUA susține că tehnologia balistică cu rază lungă de acțiune utilizată pentru a plasa sateliții pe orbită ar putea permite, de asemenea, Teheranului să lanseze arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv focoase nucleare.

Teheranul neagă că activitățile sale cu sateliții sunt o acoperire pentru dezvoltarea rachetelor balistice și afirmă că nu a urmărit niciodată dezvoltarea de arme nucleare.

Iranul, care are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu, a înregistrat mai multe eșecuri la lansarea sateliților în ultimii ani din cauza unor probleme tehnice.

INTERVIURILE HotNews.ro