Sari direct la conținut

Jocul cu focul (2)

Evenimentul Zilei

Geaba si-a aratat Adrian Nastase muschii fata de Ion Iliescu. Geaba a transmis intregului partid ca el ramine la cirma si ca tot el va intocmi listele cu parlamentari, chiar daca la sefie se va intoarce actualul presedinte. Geaba, in loc de curatenie – cum zicea Ion Iliescu -, se face doar o restructurare. Nu este decit o victorie aparenta a primului-ministru.

In realitate, momentele de tensiune din aceasta saptamina au reusit sa produca o slabire puternica a celor doi oameni politici. Si Ion Iliescu, si Adrian Nastase sint mai putin credibili.

In ciuda presiunilor internationale, in ciuda sanctiunilor electoratului, in ciuda deja obositoarei galagii din mass-media, primii doi oameni politici ai Romaniei au coabitat rezonabil cu coruptia, cu privatizarile suspecte de aranjamente, cu brambureala (totdeauna in favoarea oamenilor lor) din justitie.

Chiar daca acum se declara adversar al baronilor si mare amator de un partid curat, Ion Iliescu le-a luat unora apararea. I-a validat prin vizitele sale in teritoriu. Ion Iliescu si Adrian Nastase au parcurs un mandat plin de duplicitati. Ion Iliescu s-a facut ca nu vede grupul de afaceristi din jurul lui Adrian Nastase.

Adrian Nastase s-a prefacut ca respecta pozitia de patriarh a Bunicutei, chicotind in spatele ei, carotindu-i favoritii, rastalmacind spusele sale. A fost o batalie surda intre doi poli de putere, fiecare prefacindu-se ca joaca democratic, ca il respecta pe celalalt.

Amindoi au vindut electoratului un peisaj politic idilic, fals, plin de abuzuri petrecute sub autoritatea sau protectia lor directa.

Cind Ion Iliescu a vrut un partid curat, o sanctionare a coruptilor, dar fara sa-l sustina direct pe Adrian Nastase in candidatura la Presedintia Romaniei, cel mai tinar i-a dat peste mina partenerului. Si l-a pus in situatia de risc. Adrian Nastase a jucat la limita.

S-a prefacut ca joaca totul, si viitorul politic, si integrarea europeana, si stabilitatea politica. Gestul sau de sinucidere politica, scenarizat perfect, a clatinat multi simpatizanti ai PSD. In primul rind i-a obligat sa se imparta. Unii cu Iliescu, altii cu primul-ministru. Situatia a deraiat intr-un comic involuntar.

Marian Oprisan si Radu Mazare, figuri din zona desenelor animate cu subiect politic, s-au trezit datori sa vorbeasca si ei in numele partidului.

A mai lipsit putin ca Alexandru Bittner, Costel Bobic sau Gabriel Oprea si Marian Vanghelie sa se simta si ei datori sa lupte pentru linia PSD-ului.

Razboiul dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase a insemnat un risc si pentru Romania. Amindoi s-au jucat cu focul. In cele doua-trei zile de scurtcircuit, multe ambasade au monitorizat criza. Parea ca ar putea aluneca intr-o instabilitate politica. Ceea ce pentru integrarea Romaniei ar fi fost de-a dreptul mortal.

Dupa ce a turat presa ca la o catastrofa, Adrian Nastase s-a intilnit cu Ion Iliescu. A obtinut destule dintre cele solicitate, dar n-a mai putut convinge pe nimeni ca relatia sa cu presedintele a revenit la normal. Cele spuse joi, dupa intilnirea cu Iliescu, il fac pe Adrian Nastase si mai putin credibil.

De fapt, prin discursul sau in fata gazetarilor, presedintele PSD a depasit comicul situatiei din “pupat Piata Independentei”. L-a dus in zona penibilului total.

Toata criza din aceasta saptamina pare, mai degraba, o modalitate de a evita raspunderea pentru caderea PSD-ului in alegeri. Iar circul, in loc sa reabiliteze partidul, duce la o continua depunctare a celor doi, vazuti de populatie in adevarata lor lumina.

Ion Iliescu si Adrian Nastase, prin gafele si certurile lor, indeasa puncte in sarsanalele opozitiei, aceasta nefacind mare lucru pentru a le merita. Ceea ce este iarasi o nenorocire!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro