Sari direct la conținut

Jocurile si softul cresc vanzarile de hardware

Bill Gates, explicand de ce sistemul de operare MS-DOS nu foloseste mai multa memorie, a facut in anul 1981 o afirmatie care a devenit celebra: „640 de kilobytes ar trebui sa fie suficient pentru oricine”. La momentul declaratiei, Bill Gates a scapat din vedere un principiu foarte simplu. Este vorba de o „lege” formulata de unul dintre fondatorii Intel, Gordon Moore.

Acesta spunea, in 1965, ca puterea de calcul se dubleaza la fiecare 18 luni. Astfel, computerele din zilele noastre au ajuns sa aiba sute sau chiar mii de megabytes de memorie. Pana la urma, cum se face ca Legea lui Moore se respecta cu sfintenie de aproape 40 de ani? Cauza cresterii performantelor echipamentelor IT este presiunea pe care o exercita software-ul.

Sistemele de operare din ce in ce mai puternice, aplicatiile tot mai complexe si jocurile din ce in ce mai realiste determina utilizatorii sa isi schimbe des calculatorul sau componentele acestuia, pentru a putea folosi optim softul. „Intotdeauna software-ul a fost putin in fata hardware-ului”, arata Petrut Mazarine, PR Manager la Ultrapro Computers.

„Daca punem Windows XP pe un calculator mai vechi, rezultatele nu vor fi acceptabile”, adauga acesta. Orice utilizator de Windows stie ca pentru a folosi functiile introduse intr-o noua versiune a sistemului de operare, trebuie sa scoata bani din buzunar pentru mai multa memorie si un hard disk mai incapator. Toate programele sunt mai pretentioase pe masura ce versiunea lor creste.

Interesant este si faptul ca mai toti producatorii autohtoni (Flamingo, Ultra Pro sau Best) fac sisteme speciale pentru a face fata unor programe sofisticate precum jocurile. Este vorba de sisteme precum Diablo, Games Pro sau Best Gamer. Pe langa sistemele gata configurate, se vand bine si componentele special create pentru jocuri, care se adreseaza pasionatilor.

„Acestia sunt o nisa importanta, care noua ne aduc vanzari mari”, spune Teo Paduraru, director Best Distribution. Ei cauta, mai ales, placi video puternice si memorii rapide. „Ca cifre, 40% din placile video comercializate de noi sunt destinate gamer-ilor. De asemenea, 20% din memoriile vandute sunt ultrarapide”, explica Paduraru.

Ca valoare, aceste componente au o pondere si mai mare din vanzari, fiind mai scumpe. Intre producatorii de hard si cei de soft exista o colaborare foarte stransa, benefica pentru ambele parti. Firmele de jocuri primesc prototipuri de placi video pentru a-si putea dezvolta continutul, spune Andrei Fantana, dezvoltator de jocuri la UbiSoft.

Nici telefoanele mobile nu au fost ocolite de presiunea determinata de soft. Daca pana nu demult celularul era folosit numai pentru comunicare, el a devenit acum un mijloc de divertisment. In 2003, s-au vandut la nivel mondial 209 milioane de unitati cu ecrane color, in crestere cu 134%. De asemenea, in lume exista sute de milioane de telefoane cu Java.

„Telefonul mobil a ajuns un accesoriu care defineste personalitatea utilizatorilor. Sunt apreciate cele cu functii multimedia”, declara Petrut Mazarine. Utilizatorii vor dori in permanenta sa poata folosi cea mai noua versiune a unei aplicatii. Castiga astfel furnizorii de echipamente IT, care vand componente pentru upgrade sau calculatoare mai puternice.

Cum influenteaza software-ul vanzarile de hardware

• inca din 2002, vanzarile de jocuri, care au atins 30 de miliarde de dolari la nivel global, au depasit incasarile din industria filmului, de numai 20,4 miliarde.

• apar periodic versiuni superioare ale sistemelor de operare si aplicatiilor, in general cu cerinte de sistem mai ridicate.

• jocurile sunt printre cele mai mari consumatoare de resurse, avand nevoie de procesor puternic, placa video de ultima generatie si multa memorie.

• jocurile si aplicatiile pentru telefoane mobile au facut ca in 2003 sa se vanda 209 milioane de unitati cu ecran color, cu 134% mai multe decat in anul precedent

• castiga producatorii si distribuitorii IT, care vand mai multe componente pentru upgrade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro