Sari direct la conținut

John Kerry, desemnat oficial candidat al democratilor

Adevarul

Incepand de miercuri, John Kerry a devenit in mod oficial candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din luna noiembrie. Cei 4.

300 de delegati prezenti la Conventia Nationala a Partidului Democrat, desfasurata in Boston, l-au votat in cvasiunanimitate pe senatorul de Massachusetts, indeplinind o simpla formalitate dupa ce, inca din martie, Kerry castigase lupta pentru obtinerea investiturii democrate.

Dupa mai multe zile de campanie in teritoriu, John Kerry a ajuns miercuri la Boston, unde si-a facut o aparitie spectaculoasa, pe o ambarcatiune la bordul careia a sosit in mijlocul a 13 vechi camarazi de arme alaturi de care a luptat in Vietnam.

„Nici nu va pot spune cat sunt de nerabdator sa va impartasesc voua si intregii Americi viziunea noastra asupra modului in care vom face aceasta tara mai puternica acasa si mai respectata in lume”, le-a spus el miilor de sustinatori care il asteptau.

Ieri seara, la inchiderea lucrarilor Conventiei, Kerry urma sa-si sustina discursul de acceptare a candidaturii, considerat piesa de rezistenta a reuniunii organizate timp de patru zile de Partidul Democrat. In acest discurs, senatorul de Massachusetts a avut sansa sa se prezinte electoratului si sa-si clarifice intentiile politice considerate pana acum de americani mult prea vagi.

In Statele Unite, discursurile de acest fel sunt considerate un succes, daca imediat dupa incheierea Conventiilor democrate si republicane candidatii formatiunii politice respective obtin in sondaje cu zece procente mai mult decat fusese creditat cu o saptamana inainte.

Kerry se afla la al treilea mandat de senator de Massachusetts, are 60 de ani, este casatorit si are doua fete dintr-o casatorie anterioara. El a luptat in Vietnam, unde a fost decorat de mai multe ori pentru acte de eroism. Senatorul este absolvent al Universitatii Yale si, dupa ce a terminat dreptul in Boston, s-a remarcat ca procuror in lupta impotriva crimei organizate.

Gratie actualei sale sotii, care a mostenit concernul ce fabrica binecunoscuta marca de ketchup „Heinz”, Kerry este in prezent cel mai bogat membru al Congresului american. Potrivit analistilor, principalele sale atuuri sunt inteligenta si o putere de munca iesita din comun.

La minusuri, analistii noteaza imaginea sa de patrician rece si distant, care trebuie suplinita prin sarmul irezistibil al coechipierului sau in lupta pentru Casa Alba, senatorul de Carolina de Nord, John Edwards, poreclit „omul cu zambetul de o mie de wati”.

De altfel, in cea de-a treia zi a Conventiei, Edwards l-a prezentat miercuri intr-o maniera extrem de expresiva pe John Kerry, considerandu-l pe acesta „un erou”. Edwards a scos in evidenta capacitatea lui Kerry de a asigura securitatea nationala, declarand ca senatorul de Massachusetts va fi un foarte bun comandant suprem, deoarece da dovada de „fermitate si putere”.

Dincolo de laudele aduse coechipierului sau, Edwards, confirmat ieri drept candidat la vicepresedintie, a sustinut cel mai concret discurs de pana atunci, atacand probleme economice si sociale de larg interes.

Desi administratia Bush a fost criticata destul de mult de participantii la Conventie, atacul cel mai direct a venit de la o fetita de 12 ani, care i-a reprosat vicepresedintelui Dick Cheney ca a vorbit urat. Ilana Wexler, militanta precoce si fondatoare a organizatiei „Copiii pentru Kerry”, l-a criticat, marti seara, pe Cheney, spre deliciul celor prezenti.

„Cand vicepresedintele a avut o disputa cu un senator democrat, a folosit un cuvant foarte urat. Daca eu as fi spus cuvantul acela, as fi fost trimisa la colt. Cred ca si el ar trebui trimis la colt!”, a spus fetita roscata si cu aparat dentar. Dick Cheney l-a injurat pe senatorul Patrick Leahy, luna trecuta, si a declarat ulterior ca nu are nici un regret.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro