Sari direct la conținut

La adapostul proiectului „Socrates”, „Inginerii” economice… pe banii parintilor

Viata Brailei

La nivel national proiectul este coordonat de Agentia Nationala „SOCRATES” Bucuresti. Proiectul este destinat schimbului de experienta si se refera la modalitatile de predare practicate in sistemele de invatamint ale fiecarei tari. Acest proiect se include in paleta de proiecte-programe ale U.E. destinate intregirii europene.

Din judetul Braila o scoala generala si o intitutie de invatamint din municipiu au cistigat dreptul de a ne reprezenta… in ochii lumii.

Responsabilii de proiect… si-au intrat in piine, informind elevii despre programul proiectului si sarcinile care le reveneau acestora.

In cadrul programului-proiect sunt incluse vizite in scolile din tarile dezvoltate, fapt care, pentru elevii si profesorii braileni reprezinta un real cistig. Proiectul in sine este numaidecit unul laudabil numai ca, tentatiile caracteristice noua, rominilor, sunt mari.

Ce ne face sa afirmam acest lucru? Dovada o veti avea in continuare.

La scoala din Tichilesti, singura unitate de invatamint din judet, inclusa in proiectul „SOCRATES”, la adapostul proiectului… furt din buzunarul parintilor si(sau)fonduri delapidate?

Cu ocazia deplasarii la Strasbourg a unui grup format din patru elevi si doua cadre didactice, din scoala Tichilesti ies la iveala adevaruri nebanuite.

Desi programul stipuleaza in mod expres faptul ca, atit costul deplasarilor pentru elevi cit si deplasarea, cazarea si diurna pentru cadrele didactice insotitoare sunt suportate din fonduri alocate insitutiilor de invatamint participante la proiect, parintii celor patru elevi de la Tichilesti au fost nevoiti sa achite din propriile buzunare 50% din valoarea transportului.

De ce? In ale cui buzunare au intrat acesti bani? Ramine sa descoperiti in continuare.

Din informatiile pe care le detinem, pentru deplasarea la Strasbourg existau in contul scolii destinat programului SOCRATES peste 1.800 Euro, bani cu care se puteau lesne acoperi cheltuielile necesare acestei deplasari. Dar mai intii, sa amintim conditiile in care s-a desfasurat „excursia”.

Scoala din Tichilesti a fost invitata sa participe la un schimb de experienta programat la Strasbourg in perioada 11-17 mai a.c.

Conform conditiilor de participare, in functie de fondurile disponibile institutia de invatamint are libertatea de a-si alege numarul elevilor beneficiari, mijlocul de transport si locul de cazare al cadrelor didactice, elevilor fiindu-se asigurata cazarea in caminele familiilor unor elevi din tara gazda.

La Strasbourg, scoala din Tichilesti a fost reprezentata de: directorul institutiei, Nicoleta Dinca si profesorul de engleza Mariana Sandulescu, care au insotit pe Mihaela B., Maria Madalina C., Cristina D. si George T. elevi ai scolii din Tichilesti.

Asa cum aminteam, fondul alocat acestei vizite depasea suma de 1.800 euro, bani cu care intreaga „delegatie” putea lesne onora invitatia. Cu toate acestea, parintilor le-a fost ceruta, in parte, suma de 3,5 milioane lei.

Din declaratiile obtinute de la fiecare parinte in parte am retinut urmatoarele: banii au fost ceruti de directorul Dinca sub diverse pretexte precum „banii ar fi necesari unei nopti de cazare in Viena” ori „acoperirii diferentei de pret a deplasarii propriu-zise”, cerere prin faptul ca, „distanta pina la destinatie era cu mult prea mare iar fondul

alocat scolii era sensibil mai mic decit cel de anul trecut”.

Trebuie precizat ca fondul SOCRATES este format din altele doua, cu destinatie precisa, dintre care unul special alocat mobilitatilor, adica deplasarilor incluse in proiect. Suma de peste 1.800 euro era inscrisa in dreptul celui din urma fond.

Din cele declarate de catre directorul Dinca Nicoleta reiese clar faptul ca in vederea onorarii invitatiei s-au cautat solutii in ceea ce priveste deplasarea la un cost cit mai rezonabil. In acest sens a fost aleasa o agentie de transport international de persoane, care conform declaratiilor aceleesi directoare, percepea un tarif de 175 euro de persoana, pentru calatoria dus-intors.

Din motive ramase inca neelucidate, cei patru elevi s-au vazut nevoiti sa achite jumatate din suma. La un simplu calcul matematic, daca din banii existenti in cont toti cei sase care au facut deplasarea la Strasbourg plateau integral costul deplasarii, intreaga „distractie” facea 1.050 euro.

Daca la capitolul costuri mai adaugam si suma necesara cazarii profesorilor insotitori, din restul de 764 euro se mai cheltuiau cel mult 180 euro, de insotitor. Facind diferenta, pentru diurna profesorilor le-ar fi ramas circa 200 euro de persoana, suficienti de altfel pentru perioada petrecuta in afara granitelor. Aceste cifre s-ar fi inregistrat daca totul ar fi decurs normal.

Constatam cu amaraciune ca si la nivelul localitatilor din judet „normalul” este o utopie. Elevii, asa cum era si normal, ar fi trebuit sa beneficieze de gratuitate insa parintii acestora, dupa cum precizam, au fost nevoiti sa achite 3,5 milioane lei suma pentru care acestia nu au primit nici un inscris.

In ale cui buzunare au intrat banii, tinind cont ca elevii au platit 50% din transport iar restul se pare ca a fost suportat in forma de sponsorizare de societatea de transport international ?

La aceasta intrebare asteptam un raspuns din partea organelor abilitate. Pentru a ne asigura de veridicitatea raspunsului, vom pune acest material si dovezile obtinute la dispozitia Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Braila, Agentiei Nationale SOCRATES Bucuresti si inaltelor foruri europene.

Iar dumneavoastra cititorilor, va promitem sa revenim asupra ilegalitatilor adapostite de programul SOCRATES, in judetul Braila, cu informatii soc despre unele cadre ale Inspectoratului Scolar Judetean.

Nicolae DAN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro