Sari direct la conținut

Lucescu si Sahtior au pierdut Supercupa Ucrainei

Evenimentul Zilei

Mircea Lucescu a debutat cu stingul la Sahtior Donetk, echipa ucraineana pe care a preluat-o in aceasta vara. In prima partida oficiala a sezonului, “minerii” au pierdut simbata Supercupa Ucrainei, in fata rivalilor de la Dinamo Kiev, dupa o adevarata epopee consumata la loviturile de la 11 metri. Chiar daca nu influenteaza obiectivele din acest sezon, esecul este unul usturator.

Pentru “mineri”, meciurile care conteaza sint cele din cupele europene (pe plan extern) si cele cu Dinamo Kiev (in competitia interna). Locul doi echivaleaza, pentru patronul Rinat Ahmedov, cu infringerea.

Intilnirea de la Odessa ar putea fi caracterizata drept un derby al romanilor, pe teren sau pe marginea acestuia aflindu-se nu mai putin de sapte compatrioti! “Il Luce” si-a dezvaluit intentiile pentru sezonul viitor, mizind inca din start pe mare parte din legiunea tricolora strinsa la Donetk.

Stoican, Barcauan, Florea si Rat au fost titulari, doar tinarul atacant Marica intrind dupa pauza, in locul nigerianului Aghahowa.

Jocul celor de la Sahtior a fost, dupa cum releva site-urile ucrainene care au prezentat meciul on-line, unul bun, cu accent pe ofensiva. Ultimul sosit in tabara lui Lucescu, ex-dinamovistul Cosmin Barcauan, a dat siguranta apararii si a creat panica prin incursiunile in careul advers, in minutul 18 trecind foarte aproape de gol.

Doua evenimente nefericite au umbrit insa debutul lui “Barca”: lipsa de reactie la golul marcat de Gusev in minutul 21 si ratarea penalty-ului decisiv, care a dus la pierderea partidei.

Sovkovski, ca Ricardo

Stiind ca elevul sau e foarte obosit dupa nenumaratele calatorii cu avionul din ultima saptamina, Lucescu n-a vrut ca Barcauan sa participe la loviturile de departajare. Sirul incredibil de ratari a dus insa la executarea a nu mai putin de 10 serii de penalty-uri! Fundasul de la Sahtior ramasese singurul jucator de cimp al echipei sale care inca nu batuse lovituri de departajare.

Si ceilalti jucatori romani au participat la “loterie”: Stoican si Rat au marcat, iar Marica a ratat. Alexandr Sovkovski, portarul de la Dinamo Kiev, a fost eroul echipei sale si principalul artizan al victoriei. Pe parcursul intilnirii, Sovkovski a salvat mai multe situatii foarte periculoase pentru dinamovisti.

La penalty-uri, portarul a respins sutul lui Barcauan, iar imediat dupa aceea a transformat ultima lovitura, la fel cum a facut portughezul Ricardo in sfertul de finala cu Anglia, de la Europene. La Kiev a evoluat doar un singur roman, mijlocasul Florin Cernat, care a fost schimbat in minutul 53. Cel de-al doilea roman de la campioana Ucrainei, Tibi Ghioane, este accidentat.

Lucescu invoca oboseala

Tehnicianul roman de pe banca invinsilor si-a pastrat cumpatul la final: “Ca toate meciurile eliminatorii, si acesta a fost foarte aprig, fiindca ambele echipe au vrut sa se impuna inainte de fluierul final. Avind in vedere ca a fost prima intilnire oficiala, cred ca ne-am descurcat bine. Noi am inceput in forta, iar Barcauan si Stoican au fost foarte aproape de gol.

Dar au ratat, iar adversarul ne-a taxat. Nu pot spune daca a fost ofsaid la faza golului marcat de Dinamo. Mai degraba, a fost o lipsa de concentrare a fundasilor nostri, care n-au avut grija de Gusev”. Antrenorul s-a declarat multumit de repriza secunda: “Dupa gol, am luat jocul in miini. Ne-am creat multe ocazii. Am fost peste Dinamo in cea de-a doua parte.

Dominarea noastra s-a datorat jocului bun de pase, nu pentru ca adversarii s-ar fi retras in aparare! S-a vazut ca jucatorii mei au fost foarte obositi”.

Pentru trupa lui Lucescu, vremea razbunarii nu e deloc indepartata. Dinamo si Sahtior se vor intilni din nou joi, la Kiev, in prima etapa de campionat. Avind in vedere decalajul dintre cele doua rivale si restul echipelor din Ucraina, se poate spune ca rezultatul partidei va juca un rol important in evolutia ulterioara a luptei pentru titlu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro