Sari direct la conținut

Marea Britanie suspendă o parte din armamentul livrat Israelului / Joe Biden spune că Netanyahu nu face suficient pentru a obține un acord cu Hamas 

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

Regatul Unit a anunţat luni că suspendă circa 30 de licenţe pentru exportarea de arme către Israel dintr-un total de 350. Guvernul spune că a luat decizia pentru că există un risc ca aceste arme să fie utilizate cu încălcarea dreptului internaţional, informează AFP, citat de Agerpes. Tot luni, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu face suficient de mult pentru a ajunge la un acord în vederea eliberării ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza.

Anunțul că Marea Britanie suspendă aproximativ 30 de licențe pentru exportul de arme către Israel, din totalul de 350, a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe, David Lammy. 

„Pentru unele exporturi de arme spre Israel există un risc clar ca acestea să fie utilizate pentru a comite sau facilita o încălcare gravă a dreptului umanitar internaţional în Gaza”, a declarat ministrul în faţa Parlamentului britanic. 

Licenţele suspendate includ echipamente „care ar putea fi utilizate în conflictul actual” în Gaza, a precizat şeful diplomaţiei britanice.

„Nu este vorba de o interdicţie generală. Acesta nu este un embargo”, a adăugat el, precizând că această suspendare nu va viza elemente ale avionului de luptă F-35.

Ministrul de Externe britanic a spus în continuare că Regatul Unit va sprijini Israelul pentru a se apăra.  

„Noi nu ne-am pronunţat şi nu ne vom putea pronunţa asupra faptului dacă Israelul a încălcat sau nu dreptul umanitar internaţional”, a declarat Lammy, adăugând că Regatul Unit „nu este un tribunal internaţional”.

Ca reacție la decizia guvernului din Marea Britanie, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a scris, pe X, fosta Twitter: „Sunt profund dezamăgit să aflu despre sancţiunile impuse de guvernul britanic asupra licenţelor de export de arme”. 

Joe Biden: Netanyahu nu face suficient pentru a ajunge la un acord cu Hamas

Tot luni, Joe Biden, întrebat fiind de jurnalişti dacă Benjamin Netanyahu „face suficient de mult” pentru a obţine un acord, a răspuns negativ. El a făcut această declaraţie la sosirea la Casa Albă pentru o reuniune cu negociatorii americani implicaţi în acest dosar.

De asemenea, declaraţia sa are loc după ce forţele israeliene au recuperat în cursul weekendului cadavrele a şase ostatici, inclusiv cel al lui Hersh Goldberg-Polin, un americano-israelian în vârstă de 23 de ani, dintr-un tunel din Fâşia Gaza unde fuseseră recent ucişi de combatanţi ai Hamas.

Tragedia a declanşat critici asupra strategiei administraţiei Biden de a obţine o încetare a focului în Gaza şi a intensificat presiunea israelienilor asupra lui Netanyahu de a-i aduce acasă pe ostaticii rămaşi în viaţă. 

Confederaţia sindicală Histadrut, cea mai mare din ţară, a declanşat o grevă generală pentru a-l presa pe premierul Benjamin Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, dar tribunalul muncii a decis că mişcarea de protest trebuie să înceteze.

Întrebat dacă plănuieşte să prezinte o propunere finală de acord celor două părţi în această săptămână, Biden a răspuns: „Suntem foarte aproape de asta”. 

INTERVIURILE HotNews.ro