Sari direct la conținut

„Marele elefant” din încăpere la summitul NATO de la Washington: „Știm doar că vrea să facă o fotografie cu Putin şi Zelenski dându-şi mâna”

HotNews.ro
Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând Alianța Nord-Atlantică, după ani de zile în care organizația nu s-a făcut remarcată, dar acum NATO ar putea suferi un cutremur intern grav în cazul în care alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA vor fi câştigate de fostul preşedinte republican Donald Trump, un critic constant al alianţei şi al cărui plan privind viitorul Kievului și sprijinul pentru țara devastată de război este incert, scrie sâmbătă agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.
„Marele elefant” din încăpere la summitul NATO de la Washington: „Știm doar că vrea să facă o fotografie cu Putin şi Zelenski dându-şi mâna”
Președintele american Donald Trump se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin în marja summitului G-20 de la Osaka, Japonia, pe data de 28 iunie 2019. Sursa foto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Summitul NATO, care îi va reuni pe liderii aliaţi la Washington în perioada 9-11 iulie, se va desfăşura într-o atmosferă stranie, în condiţiile în care o victorie a lui Trump la alegerile din 5 noiembrie pare acum mai aproape ca oricând după prestaţia dezastruoasă a actualului preşedinte american, Joe Biden, la dezbaterea electorală din 27 iunie cu contracandidatul său republican.

Se aşteaptă că şefii de stat şi de guvern să dezbată un mecanism de sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina, dar Trump va fi „marele elefant” din încăpere, mai comentează EFE.

„Nu există nicio îndoială că liderii NATO sunt îngrijoraţi”, a declarat Thomas Schwartz, profesor de Studii Europene la Universitatea Vanderbilt, pentru agenția spaniolă de presă.

Context complex

Trump este o veche cunoştinţă a Alianţei. În primul său mandat, din 2017 până în 2021, a fost foarte critic la adresa aliaţilor europeni, pe care i-a acuzat că nu investesc suficienţi bani în apărare, ceea ce a dăunat unei relaţii istorice pe care Administraţia Biden s-a concentrat de atunci să o refacă.

Dar contextul este în prezent mult mai complex din cauza războiului din Ucraina, care a forţat Statele Unite şi ţările europene să se coordoneze pentru a înarma Kievul şi a opri planurile expansioniste ale Kremlinului, întrucât aceştia consideră că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu se va mulţumi doar cu anexarea Ucrainei.

Până acum, semnalele transmise de Trump nu au fost deloc încurajatoare pentru aliaţi.

Republicanii din Congres au blocat aprobarea mai multor ajutoare militare pentru Ucraina timp de luni de zile, recurgând la sloganul trumpist „America pe primul loc”.

Totodată, magnatul din New York a declarat în februarie că va încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu membrii NATO care nu îndeplinesc ţinta de cheltuieli a Alianţei pentru apărare.

Potrivit secretarului general în exerciţiu al NATO, Jens Stoltenberg, 23 din cei 31 de membri NATO (fără a număra SUA) respectă deja obiectivul de a investi 2% din PIB pentru domeniul apărării, mai mult de dublu decât în urmă cu patru ani.

Fără un plan clar pentru Ucraina și NATO

Adevărul este că Trump nu a prezentat în public niciun plan specific pentru viitorul războiului din Ucraina sau pentru relaţia transatlantică.

În dezbaterea cu Biden, republicanul a declarat că pretenţiile lui Putin pentru oprirea războiului, care includ anexarea estului Ucrainei, „nu sunt acceptabile”, dar a susţinut imediat că războiul nu ar fi trebuit să izbucnească niciodată şi s-a plâns că SUA au cheltuit mult mai mulţi bani decât europenii.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Washingtonul a furnizat Kievului arme în valoare de peste 53 de miliarde de dolari, iar cei 27 de membri ai alianței militare au livrat armament de aproximativ 40 de miliarde de dolari, aminteşte EFE.

Conform aceleiași agenții, Statele Unite ale Americii au promis vineri că summitul NATO de săptămâna viitoare de la Washington se va încheia cu o declaraţie comună de susţinere a procesului de aderare a Ucrainei la Alianţa Atlantică, dar au evitat să se angajeze să includă cuvântul „ireversibil”, aşa cum a solicitat Kievul.

„Sperăm că declaraţia finală a summitului, care încă se negociază, va include semnale foarte puternice de sprijin pentru aderarea Ucrainei şi, de asemenea, va sublinia importanţa ca Ucraina să realizeze reforme în chestiuni economice, de securitate şi democratice”, a explicat pentru presă o sursă din cadrul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden.

Aceeaşi sursă a evitat să răspundă la întrebarea dacă cuvântul „ireversibil” va fi inclus sau nu în comunicatul final, o solicitare expresă făcută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Poziţia administraţiei Biden este că declaraţia conţine un „limbaj puternic” în care este clar că Ucraina se va alătura NATO în viitor.

„Știm doar că Trump vrea un acord”

Profesorul Schwartz subliniază că „Trump este imprevizibil şi planurile sale vor depinde de consilierii de care se înconjoară”.

Mai multe laboratoare de idei legate de trumpism proiectează deja propuneri care se află pe masa candidatului republican.

Un plan al acestor grupuri ultraconservatoare este de a condiţiona livrarea de arme către Ucraina de faptul ca preşedintele acestei ţări, Volodmir Zelenski, să accepte să se aşeze şi să negocieze pacea.

„Ştim doar că Trump vrea un acord. Vrea să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să facă o fotografie cu Putin şi Zelenski dându-şi mâna”, a explicat Liana Fix, analistă la Consiliul pentru Relaţii Externe.

Dar un astfel de acord, potrivit lui Fix, ar implica fără îndoială cedarea de teritorii ucrainene Rusiei, lucru de neconceput pentru moment.

UE trebuie să se pregătească pentru orice scenariu

În ceea ce priveşte viitorul Alianţei, deşi o ieşire a Statelor Unite este puţin probabilă, o idee emanată din anturajul lui Trump este crearea unei NATO cu două viteze, în care ţările care nu se conformează ţintei contribuţiilor la cheltuielile de apărare să nu se bucure de garanţiile de securitate oferite de Statele Unite, care are cea mai mare armată din alianţă.

Acest lucru ar intra în conflict cu articolul 5 al NATO, care prevede că aliaţii trebuie să apere oricare dintre membrii săi, indiferent cine este el, care este atacat de o ţară terţă.

Recomandarea lui Fix este ca UE să se pregătească pentru orice scenariu.

„Cel mai important lucru va fi ca ţările europene să rămână unite”, a mai spus analista.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro