Sari direct la conținut

Marele exod din Nagorno-Karabah: Peste 50.000 de oameni au fugit deja în Armenia / Azerii l-au arestat pe miliardarul Vardayan când încerca să scape din regiune

HotNews.ro
Drumul de munte ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia este plin de oameni care fug de frica epurărilor etnice, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Drumul de munte ce leagă Nagorno-Karabah de Armenia este plin de oameni care fug de frica epurărilor etnice, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Zeci de mii de etnici armeni fug miercuri din regiunea separatistă Nagorno-Karabah pentru a se refugia în Armenia, aceștia temându-se de o epurare etnică ce ar putea fi desfășurată de Azerbaidjan, care a preluat controlul regiunii separatiste după o operațiune-fulger ce a început pe 19 septembrie și a durat doar 24 de ore.

  • UPDATE 15:12 Peste 50.000 de oameni au venit în Armenia din Nagorno-Karabah până la ora 11:00 GMT (14:00 în România), a spus guvernul armean, citat de agenția rusă TASS.
  • UPDATE 14:32 Potrivit autorităților armene, citate de AFP, circa 5.000 de oameni sunt acum pe singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
  • UPDATE 13:17 Forțele de securitate azere l-au reținut pe miliardarul Ruben Vardanyan, un fost oficial de rang înalt în administrația de etnie armeană din Nagorno-Karabah, în timp ce încerca să părăsească regiunea, a anunțat soția acestuia, citată de agenția de presă rusă RBC. Investitorul Vardanyan a fost șef al guvernului separatist din Karabah între noiembrie 2022 și februarie 2023.

Potrivit agenției de presă ruse RIA, peste 47.000 de oameni au fugit din Karabah în Armenia. Regiunea avea 120.000 de etnici armeni înainte de operațiune, iar liderii separatiști au spus că practic toți vor să plece în Armenia, o țară cu 2,8 milioane de locuitori.

Victoria militară a Azerbaidjanului asupra enclavei care nu era sub controlul autorităților azere a declanșat una dintre cele mai mari mișcări de populație din Caucazul de Sud de dupa căderea Uniunii Sovietice.

Drumul de munte care șerpuiește din Karabah spre Armenia este absolut plin. Mulți oameni au dormit în mașini sau au căutat lemne de foc pentru a se încălzi pe marginea drumului.

„Am lăsat totul în urmă. Nu știu ce mă așteaptă. Nu am nimic. Nu-mi doresc nimic”, a declarat pentru Reuters Vera Petrosyan, o profesoară pensionară în vârstă de 70 de ani. „Nu aș vrea ca nimeni să vadă ceea ce am văzut eu”, a adăugat ea, făcând referire la luptele armate, foametea și suferințele pe care le-a văzut înainte de a fugi în Armenia.

Toți armenii vor să plece din Nagorno-Karabah

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că drepturile armenilor vor fi respectate, dar a afirmat că „pumnul său de fier” a scos din istorie ideea unui Karabah independent de etnie armeană și că regiunea va fi transformată într-un „paradis”.

Armenii din Karabah au spusc că nu doresc să trăiască ca parte a Azerbaidjanului și se tem de epurarări etnice din partea autorităților azere, care au respins în mod repetat aceste afirmații ca fiind absurde.

Toți cei 120.000 de etnici armeni din Nagorno-Karabah vor pleca în Armenia, deoarece nu vor să trăiască în cadrul Azerbaidjanului și se tem de o epurare etnică, a declarat duminică conducerea regiunii separatiste. Premierul Armeniei a declarat, de asemenea, că armenii din Karabah vor părăsi probabil regiunea și că țara sa este pregătită să îi primească.

„Poporul nostru nu vrea să trăiască ca parte a Azerbaidjanului. Nouăzeci și nouă virgulă nouă la sută preferă să părăsească pământurile noastre istorice”, a declarat pentru Reuters David Babayan, consilier al lui Samvel Shahramanyan, președintele autointitulatei Republici Artsakh.

„Soarta bieților noștri oameni va rămâne în istorie ca o dezonoare și o rușine pentru poporul armean și pentru întreaga lume civilizată”, a mai spus Babayan. „Cei vinovați pentru soarta noastră vor trebui într-o zi să răspundă în fața lui Dumnezeu pentru păcatele lor”, a adăugat el.

Un război-fulger cu sute de morți

Un număr de 192 dintre soldații azeri și un civil au murit în operațiunea militară de săptămâna trecută din Nagorno-Karabah, potrivit unui raport publicat miercuri de Ministerul Sănătății din Azerbaidjan, potrivit AFP.

De asemenea, peste 500 de soldați au fost răniți în ofensiva-fulger a Azerbaidjanului în această regiune disputată din Caucaz, populată în principal de armeni.

Separatiștii armeni, care și-au predat armele, au raportat 213 morți. Bilanțul total al invaziei se ridică astfel la peste 400 de morți.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro