Sari direct la conținut

Milosevici, scutit medical de proces

Evenimentul Zilei

Fostul presedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, a comparut ieri in fata instantei Tribunalului Penal International (TPI, cu sediul la Haga), pentru a se apara in fata acuzatiilor de genocid si crime de razboi care au fost formulate impotriva sa, dupa ce a fost consultat in prealabil de un medic.

Dupa inceperea procesului, TPI a anuntat ca va realiza o “revizuire radicala” a conditiilor in care se desfasoara procesul si va examina daca acest proces trebuie sau nu sa continue, a spus presedintele instantei.

“Completul este de parere ca trebuie sa aiba loc o revizuire radicala a procesului, data fiind starea sanatatii acuzatului”, a spus judecatorul Patrick Robinson. Reexaminarea situatiei va viza in acelasi timp procedura si “continuarea procesului”, care a inceput in februarie 2002, a adaugat Robinson.

Curtea va da publicitatii o decizie in acest sens luni sau marti, noteaza AFP. Audierea a fost aminata, apoi, sine die. Raportul medical, citit putin mai devreme de judecator, arata ca Slobodan Milosevici trebuie “neaparat sa se odihneasca” din cauza unei “tensiuni extrem de ridicate”.

Starea de sanatate a fostului presedinte iugoslav, in virsta de 62 de ani, a influentat si desfasurarea primei parti a procesului, din februarie 2002 pina in februarie 2004. Un al doilea raport, prezentat tot in cursul audierii de ieri, precizeaza ca tensiunea lui Milosevici creste excesiv in perioade de stres si scade foarte mult in perioade de odihna.

De aceea, judecatorii trebuie sa “balanseze constant” intre aceste doua piedici, pe toata perioada procesului, a apreciat cardiologul lui Milosevici. (V.B.)

66 de capete de acuzare

Slobodan Milosevici, 62 ani, trebuie sa faca fata celor 66 de capete de acuzare, toate cu referire la crime impotriva umanitatii si crime de razboi comise in timpul celor trei conflicte majore care au dezbinat fosta Iugoslavie intre 1991 si 1999.

Considerat o placa turnanta pentru justitia internationala, procesul, care a inceput la 12 februarie 2002, cuprinde de fapt trei parti: Kosovo, Croatia si Bosnia. In toate cele trei cazuri, Milosevici se considera nevinovat.

De altfel, el a refuzat sa recunoasca legitimitatea TPI, creat in 1993 de Consiliul de Securitate al ONU, special pentru judecarea crimelor de razboi din fosta Iugoslavie, si sa-si angajeze avocati sau sa citeasca actele de acuzare emise pe numele sau.

Judecatorul Patrick Robinson a indicat ca instanta a decis sa nu limiteze numarul martorilor pe care Slobodan Milosevici doreste sa-i cheme la bara. Fostul presedinte sirb doreste sa convoace 1.631 de martori, pe lista depusa de el figurind cunoscuti oameni politici, precum presedintele francez Jacques Chirac, fostul presedinte american Bill Clinton si premierul britanic Tony Blair.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro