Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății anunță încheierea epidemiei de rujeolă: Datele arată o scădere susţinută a numărului de cazuri

HotNews.ro
Rujeolă, Foto: Jovanmandic | Dreamstime.com
Rujeolă, Foto: Jovanmandic | Dreamstime.com

Ministerul Sănătății a decis să declare încheiată epidemia de rujeolă după ce datele care ajung la Ministerul Sănătății, prin Institutul de Sănătate Publică, au arătat „o scădere susţinută a numărului de cazuri şi dispariţia focarelor la nivel naţional”, a declarat miercuri Alexandru Rafila.

„Colegii noştri epidemiologici au avut criterii pentru a solicita ministerului închiderea. S-a epuizat ceea ce numim masa receptivă, oamenii care nu au fost vaccinaţi – mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit şi această izbucnire epidemică a încetat”, a explicat miercuri ministrul Sănătății, într-un briefing de presă la Guvern.

Alexandru Rafila a subliniat, însă, că acest lucru nu înseamnă că lucrurile nu se pot repeta peste „un an, doi sau trei ani”, atunci când scăderea acoperirii vaccinale aduce din nou o anumită populaţie la risc să se îmbolnăvească.

Ministerul Sănătății declarase epidemie de rujeolă în decembrie anul trecut.

282 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână în România, potrivit datelor INSP.

23.972 de cazuri de rujeolă au fost raportate în total în țara noastră în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024. În aceeași perioadă s-au înregistrat 21 de decese cauzate de boală.

INTERVIURILE HotNews.ro