Sari direct la conținut

Mircea Geoana crede ca ar putea candida la Presedintie

Ziua

PSD trece printr-o criza de evolutie, a trecut dupa alegeri prin stari extreme, dar partidul are intelepciunea de a se regrupa intr-un moment delicat pentru existenta sa. Acestea sunt concluziile unui interviu pe care ministrul de Externe, Mircea Geoana, l-a acordat ieri agentiei Mediafax. „As spune ca partidul nostru este, in acest moment, intr-o criza de evolutie.

Intr-o oarecare masura, prefer o criza de evolutie unei crize de identitate, cum pare sa fie in partea Aliantei, mai ales dupa recentele propuneri ale lui Valeriu Stoica si ale ambiguitatii ideologice care sta la baza Aliantei”, a precizat Geoana.

Potrivit ministrului de Externe, PSD a trecut foarte rapid de la o faza de atotputernicie, cu accente de infatuare, datorata unor sondaje foarte spectaculoase, la o alta extrema: cenusa in cap, sacrificii rituale si acuze reciproce.

„Nici faza de super-incredere nu era naturala, dar nici faza de defetism si de confuzie nu este o faza naturala”, a adaugat Mircea Geoana, care este si membru in Biroul Executiv al PSD. Ministrul de Externe a mai spus ca partidul de la putere are insa suficient de multe resurse si intelepciune pentru a se regrupa intr-un moment delicat pentru PSD.

Pe de alta parte, fostul vicepresedinte al PSD a apreciat ideea colegului sau Viorel Hrebenciuc, de a se amana alegerea unei noi conduceri a partidului, pana la Congresul de la inceputul anului viitor. „Inevitabil, lupta interna pentru ocuparea unor pozitii in partid pana la congresul din 27 august ar fi continuat si ar fi fost contraproductiva”, a mai spus Geoana.

Rus, intre laude si critici

Referindu-se la proiectul de descentralizare a partidului, propus pe liderul PSD Cluj, Ioan Rus, Geoana a spus ca sunt elemente criticabile in aceasta idee, pornind de la faptul ca a fost prezentata in premiera intr-o conferinta de presa inainte de a fi discutata in Delegatia Permanenta a PSD.

In ceea ce-l priveste pe fostul ministrul al Administratiei si Internelor, Geoana a avut numai cuvinte de lauda: „Ioan Rus este unul dintre cei mai valorosi oameni ai echipei noastre, de o integritate si o moralitate ireprosabila”.

Competitia cu Basescu a fost dura

Pe de alta parte, Geoana a caracterizat drept „dura” competitia la care a luat parte si anume batalia pentru Capitala, alaturi de democratul Traian Basescu. „Lectia principala este ca e bine sa fii cu omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit. O parte din aceste conditii nu au fost reunite in cazul meu”, a mai spus ministrul de Externe.

Potrivit lui Geoana, a fost o mare diferenta intre ceea ce stia el ca inseamna integrarea in Occident a Romaniei si realitatea de zi cu zi. „Campania m-a facut sa inteleg ca lupta adevarata este in interiorul Romaniei si ca adevarata lupta politica, de modernizare, se duce aici, acasa”, a adaugat Geoana.

Fostul vicelider al PSD a precizat ca a iesit intarit din aceasta experienta, adaugand ca, in campania sa, au fost multe lucruri care nu au fost cum ar fi trebuit sa fie.

Intrebat daca se considera un potential candidat al PSD pentru Presedintie, Geoana a spus ca este pregatit sa aiba orice fel de rol intr-o echipa. „Aici este vorba despre o decizie colectiva, care trebuie luata cu foarte mare chibzuinta, de aceea mai masuram odata inainte sa luam o decizie finala, la nivelul partidului.

Daca va fi o decizie despre un rol al meu intr-o echipa electorala sau de o oferta viitoare a PSD, o voi accepta fara ezitare”, a adaugat ministrul de Externe. Cat despre ceea ce va face dupa terminarea mandatului de ministru, el a spus ca va avea de ales intre a lucra in continuare in serviciul public sau un loc de parlamentar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro