Sari direct la conținut

Mogulul media brazilian Silvio Santos a murit, la 93 de ani. A devenit popular aruncând cu avioane făcute din bancnote spre public, iar răpirea lui a fost transmisă în direct la TV

HotNews.ro
Mogulul media brazilian Silvio Santos a murit, la 93 de ani. A devenit popular aruncând cu avioane făcute din bancnote spre public, iar răpirea lui a fost transmisă în direct la TV
Mogulul brazilian de televiziune Silvio Santos face cu mâna din fața casei sale din Sao Paulo, Brazilia, 30 august 2001. Sursa foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AP / Profimedia

Mogulul media brazilian Silvio Santos, care a trecut de la statutul de vânzător ambulant la cel de proprietar al unui imperiu de afaceri ce include unul dintre cele mai mari canale de televiziune din țară, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunțat sâmbătă televiziunea deținută de acesta, SBT, potrivit Reuters.

„Astăzi cerul este fericit odată cui sosirea iubitului nostru Silvio Santos”, au scris reprezentanții postului SBT, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X. „Odihnește-te în pace, vei fi etern în inimile noastre”, au adăugat ei.

Potrivit raportului său medical, Silvio Santos a murit de bronhopneumonie în primele ore ale zilei de sâmbătă, după ce fusese spitalizat la Sao Paulo, de la începutul lunii august, din cauza îmbolnăvirii cu virusul gripal H1N1 (care produce gripa porcină, cunoscută și sub numele de gripă mexicană sau gripă nord-americană).

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a transmis sâmbătă condoleanțele sale, tot pe rețeaua de socializare X, numindu-l pe Silvio Santos „cea mai mare personalitate din istoria televiziunii braziliene și unul dintre marii comunicatori ai țării”.

Silvio Santos – acesta fiind numele de scenă pe care Senor Abravanel l-a adoptat pentru cariera lui mediatică – a fondat în anii 1980 canalul de televiziune SBT, unul dintre cele mai urmărite trei posturi de televiziune din Brazilia și, timp de mai mulți ani, singurul concurent real în materie de audiență pentru TV Globo, unul dintre cele mai mari conglomerate media din America de Sud.

Spre deosebire de alți moguli media, Silvio Santos a fost și un „showman”, găzduind în mod regulat propriile sale emisiuni TV până în jurul anului 2022.

A prezentat cu succes emisiuni de jocuri care au devenit foarte populare în rândul familiilor cu venituri mici. Unul dintre trucurile sale era să arunce avioane de hârtie, făcute din bancnote, spre public, care se lupta să le prindă, sau pur și simplu să împăștie banii în aer, spre oamenii din sală.

Fiu al unor imigranți evrei sefarzi din fostul Imperiu Otoman care s-au stabilit în cartierul Lapa din Rio de Janeiro, Abravanel a început să lucreze în adolescență vânzând pe stradă protecții de plastic pentru carduri.

A fost remarcat de un post de radio și a fost angajat pe un post de crainic. Ulterior, a trecut la televiziune și a prezentat emisiuni la posturile locale, în anii 1960-1970, inclusiv la TV Globo, înainte de a înființa SBT TV, în 1981.

Imperiul său de afaceri, care includea o companie de cosmetice, o firmă de consultanță financiară și active imobiliare, a fost evaluat de Forbes la peste 1 miliard de dolari în 2016.

În 2001, a ținut prima pagină a ziarelor când a fost răpit timp de șapte ore de către același bărbat care, cu câteva zile înainte, îi luase ostatică fiica. Răpirea a fost transmisă în direct de posturile locale de televiziune.

Abravanel a avut șase fiice, două din prima căsătorie, inclusiv una care a fost adoptată, și patru din a doua căsătorie, cu Iris Passaro Abravanel.

INTERVIURILE HotNews.ro