Sari direct la conținut

Nastase este contrazis de ONU in privinta PIB-ului

EurActiv.ro

Comisia Economica pentru Europa a ONU (UNECE) a dat publicitatii, la 20 iulie, la Geneva, o editie-semnal a studiului semestrial intitulat „Peisaj economic european”. Studiul estimeaza o crestere de aproape 5% in Romania si Bulgaria.

Documentul face o evaluare globala a economiei mondiale, care se bazeaza pe constatarea ca, desi ritmul global de crestere se gaseste la un nivel inalt, de 4,7%, redresarea economica nu este uniforma.

Motoarele cresterii economice

Astfel, in randul tarilor din Grupul G7, motoarele cresterii economice sunt Statele Unite, Japonia si Marea Britanie. Economiile emergente din Asia, CSI si Europa de Est continua sa evolueze intr-un ritm ridicat de crestere.

La polul opus se situeaza Franta, Germania si Italia, care influenteaza negativ cresterea Zonei Euro, aceasta

plasandu-se, la randul ei, sub nivelul mondial.

Europa de Sud-Est

Partea studiului dedicata Europei de Sud-Est subliniaza ca aceste tari si-au imbunatatit performantele economice si au devenit atractive pentru investitiile straine directe. In perioada 2004 – 2005, ritmul cresterii

economice se va mentine la un nivel de aproape 5% in Romania si Bulgaria, pe baza consolidarii cererii interne si cresterii exporturilor.

Turcia

In Turcia, PIB-ul ar putea inregistra o rata de crestere de 7%, in timp ce in Croatia, cresterea s-ar putea cifra la 4%.

Romania

Analizele referitoare la Romania releva o situatie pozitiva a economiei. Astfel, in perioada ianuarie – mai 2004, inflatia s-a redus cu 3 procente. Factorul principal care a actionat in aceasta directie a fost

cresterea productivitatii. Se mentioneaza, de asemenea, cresterea rapida a salariului mediu brut, fata de anul 2003, dar si comparativ cu celelalte state din regiune.

In plus, acordarea de facilitati pentru investitiile realizate in zonele defavorizate au condus la reducerea ratei somajului. Nivelul ratei somajului din Romania din luna aprilie 2004 (7,3%) se situeaza sub media

UE-15 (8,1%).

Totodata, in studiu se arata ca efectele reformelor economice au devenit vizibile, Romania devenind o destinatie atragatoare pentru investitiile straine.

Deficitul de cont curent

In privinta deficitului contului curent, se subliniaza ca acesta este relativ redus in comparatie cu celelalte tari din regiune, finantarea acestuia neridicand probleme majore datorita mentinerii fluxurilor investitionale, in special cele legate de privatizare.

Cresterea constanta a volumului exporturilor si a incasarilor din exporturi are la baza cresterea productivitatii si costurile mici ale fortei de munca.

Cresterea economica din acest an ar putea atinge un nivel de 7%, avand in vedere evolutiile pozitive inregistrate pana in prezent, in special in sectorul agricol, a anuntat, ieri, premierul Adrian Nastase, in intalnirea cu presedintii consiliilor judetene, transmite Mediafax.

Nivelul cresterii economice estimat la inceputul anului a fost de 5,5% din PIB, cu 0,6 puncte peste ritmul inregistrat anul trecut. Premierul a precizat ca membrii Guvernului analizeaza in prezent atat rezultatele economice din acest an si proiectele bugetelor pentru 2005, cat si perspectivele economiei pentru urmatoarea perioada.

El a mai afirmat ca deficitul bugetar de anul viitor se va mentine la aproximativ 2% din PIB, fata de 2,1% din PIB in acest an. „Discutam acum cu Fondul Monetar International si cu Uniunea Europeana, pentru a asigura fundamentul macro-economic in urmatorii ani, cu resurse relativ limitate”, a spus Nastase.

El a aratat ca una dintre principalele dificultati este mentinerea unui echilibru intre programele de stabilitate economica si de reducere a inflatiei, pe de-o parte, si proiectele de atragere a cat mai multor resurse pentru investitii la nivel central si local.

Ministerele au vrut o rectificare de 10 ori mai mare

Solicitarile ministerelor pentru alocarea unor fonduri bugetare suplimentare la rectificarea bugetara din luna iulie au depasit de zece ori nivelul resurselor disponibile, a afirmat tot ieri premierul Adrian Nastase, citat de Mediafax. El a aratat ca ministerele au solicitat sume suplimentare in valoare de peste 78.

000 de miliarde de lei, in conditiile in care resursele disponibile se cifrau la aproximativ 7000 de miliarde de lei. Nastase a amintit ca Executivul va realiza in luna august o noua rectificare bugetara, pentru a rezolva o parte dintre problemele existente.

ZIUA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro