Sari direct la conținut

Noi negocieri cu Ucraina in privinta Marii Negre

EurActiv.ro

In perioada 9-10 iulie va avea loc, la Ialta, cea de-a 23-a runda de negocieri pentru incheierea unui acord intre Romania si Ucraina pentru delimitarea zonelor economice exclusive si a platoului continental ale celor doua state in Marea Neagra.

Delegatia romana va fi condusa de domnul Bogdan Aurescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, si va avea in componenta experti din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Delegatia ucraineana va fi condusa de domnul Oleksandr Motik, adjunct al ministrului ucrainean al afacerilor externe.

In cadrul rundei de la Ialta cele doua parti vor analiza diverse posibilitati de delimitare a spatiilor maritime respective, inclusiv cele mai recente propuneri transmise de cele doua parti, astfel incat procesul de negocieri sa poata fi finalizat prin identificarea unei solutii care sa raspunda intereselor ambelor state.

Procesul de negocieri pentru delimitarea platoului continental si zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra a inceput in anul 1998, dupa intrarea in vigoare a Tratatului politic de baza dintre Romania si Ucraina.

In cazul in care runda de negocieri de la Ialta nu va duce la identificarea unor solutii acceptabile ambelor state, este posibila supunerea problematicii delimitarii, spre solutionare, Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro