Sari direct la conținut

VIDEO Momentul exploziilor provocate de atacul rusesc în Ismail / Nu una, ci cel puțin 3 drone rusești au căzut pe teritoriul României, spun localnicii / Ce s-a întâmplat cu adăposturile antiaeriene de la Plauru

VIDEO Momentul exploziilor provocate de atacul rusesc în Ismail / Nu una, ci cel puțin 3 drone rusești au căzut pe teritoriul României, spun localnicii / Ce s-a întâmplat cu adăposturile antiaeriene de la Plauru
Imagine din Plauru, Tulcea. Adi Iacob / HotNews

Cel puțin trei drone au căzut pe teritoriul României după atacul rusesc asupra portului ucrainean Ismail din noaptea de 23 spre 24 iulie, spun localnicii din localitatea Plauru, județul Tulcea, contactați de HotNews.ro. MApN nu confirmă decât găsirea resturilor a doar uneia dintre acestea și spune că investighează și alte două locații.

Costel Tănase, unul dintre localnicii din localitatea Plauru, județul Tulcea, a spus pentru HotNews.ro că resturile a trei drone au căzut pe teritoriul românesc în urma atacului rusesc ce a avut loc în noaptea de 23 spre 24 iulie asupra portului ucrainean Ismail.

Momentul exploziilor de pe malul ucrainean după atacul rusesc cu drone din noaptea de 23 spre 24 iulie, văzut de pe malul românesc / Sursa imagine: Costel Tanase, localnic Plauru

Costel Tănase are gospodăria exact pe malul brațului Chilia, în dreptul localității ucrainene Ismail. Informația că este vorba despre resturile a trei aparate de zbor a fost confirmată și de alte surse din comuna Ceatalchioi. 

Pe de altă parte, Ministerul Apărării a transmis HotNews.ro că reprezentanți MApN, SRI și MAI au început cercetări la fața locului din 24 iulie. În total, sunt trei zone în care reprezentanții celor trei instituții fac cercetări. Investigațiile au fost finalizate în prima din cele trei locații, iar specialiștii au identificat resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2.

Cercetările continuă la celelalte două puncte, iar MApN precizează că va reveni cu informații la finalizarea acestora. Ministerul Apărării Naționale a comunicat public găsirea resturilor de dronă la 14 ore după ce primele imagini de la fața locului au apărut în presă. 

Primul incident de mare amploare din 2024 la Plauru

Tudor Cernegă, primarul comunei din România unde au căzut resturile din drone rusești, a declarat joi pentru HotNews.ro că atacul din noaptea de marți spre miercuri este primul incident de acest fel din 2024. Localitatea Plauru de pe malul românesc al Chiliei se află la 300 de metri de Ismail.

„A fost un atac în valuri, iar dronele au lovit în mai multe locuri din port, și mai jos de Plauru, vis a vis de Pătlăgeanca. Cea mai mare sperietură pentru localnici a fost lovirea mai multor cisterne pline cu combustibil aflate în port”, a povestit Tudor Cernegă. 

Primarul spune că armata este în acest moment în comună și face cercetări în mai multe locuri, dar nu are mai multe detalii.

O familie s-a mutat din sat de frica dronelor

Adăposturi antiaeriene din Plauru

Cei aproximativ 50 de localnici din Plauru au asistat la căderea dronelor rusești lovite de antiaeriana ucraineană încă de anul trecut. 

Un reportaj video realizat în 2023 de HotNews la fața locului a surprins mărturiile oamenilor care povesteau că le-au trecut mai multe drone pe deasupra capului, în timp ce președintele Iohannis și Ministerul Apărării Naționale negau. Ulterior, autoritățile noastre au fost nevoite să recunoască ceea ce localnicii știau de mai multe zile.

La fel ca acum, în 2023 autoritățile de la Kiev au fost cele care au transmis prima dată informația că drone rusești au căzut pe teritoriul românesc în timpul atacurilor asupra porturilor rusești. După ce MApN a confirmat într-un târziu că o dronă rusească a fost găsită pe teritoriul românesc, în Plauru au fost construite două adăposturi antiaeriene pentru localnici.

Primarul localității a confirmat acum că adăposturile au fost folosite puțin timp de o familie care locuia pe malul Dunării și care mergea acolo când erau atacuri pe malul ucrainean.

Între timp, familia respectivă s-a mutat din localitate.

„Erau doi oameni în vârstă, el avea peste 80 de ani, a trecut și prin cel de-a doilea război mondial, a fost luat prizonier. Vă dați seama că acest om a retrăit acum momentele de atunci și s-a speriat. A găsit o altă casă în altă comună și s-a mutat cu soția”, a spus Tudor Cernega. 

De ce nu doboară România dronele rusești?

Întrebat de ce România nu doboară dronele rusești care intră în spațiul nostru aerian, șeful Statului Major al Armatei a declarat la Europa Liberă că „Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”.

Potrivit lui Gheorghiță Vlad, ar trebui schimbate nu mai puțin de patru legi pentru ca armata să poată doborî aceste aparate de zbor.

INTERVIURILE HotNews.ro