Sari direct la conținut

O ambulanta intarziata a provocat scandal intre Maternitate si Statia de Salvare

Desteptarea

Medicii de la Maternitatea Bacau au chemat marti seara Salvarea pentru un nou-nascut aflat in stare grava si care trebuia transferat la Iasi. Minutele treceau, dar ambulanta nu mai ajungea. In disperare de cauza, medicii de la Maternitate au cerut ajutorul conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP).

„Pe la ora 19 30 am fost anuntata ca un nou-nascut cu hemoragie cerebrala trebuie transportat urgent la Iasi, iar ambulanta nu mai ajunge la Maternitate, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al DSP. La Statia de Ambulanta am constatat ca nu aveau nici o masina disponibila. In sfarsit, Salvarea a ajuns la Maternitate, dar cu o intarziere de 30-40 de minute“.

Copilul a fost trimis la Iasi, dar intamplarea a declansat un control – surpriza. Directorul DSP si-a chemat de acasa un adjunct, pe dr. Rugina, si a pornit in raid la Ambulanta, Spitalul Judetean de Urgenta si cel de Pediatrie.

Colaborare cu disensiuni

„Am descoperit nereguli in fisele de la Statia de Ambulanta, ne-a declarat dr. Cojocaru. Este adevarat ca duc lipsa de masini si personal.

Vom cere suplimentarea numarului de medici si infiintarea unei linii de garda. Le-am cerut sa vada care este varful de sarcina in 24 de ore si atunci sa intareasca echipa. Totusi, exista vicii de comunicare intre personalul de la Salvare si cel din serviciile de urgenta ale spitalelor. Sunt nemultumiri si de o parte si de alta.

Predarea urgentelor la spitale, de catre Salvare, nu se face intotdeauna corect“. Medicii de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a SJU au spus, nu o data, ca Salvarea se limiteaza la transport, nu acorda primul ajutor dupa carte.

Directorul Serviciului de Ambulanta, dr Crina Padure, declara insa ca „exista disensiuni cu personalul din camerele de primire urgente, dar colaboram bine“. Referitor la intarzierea care a pus in pericol viata unui sugar, dr. Padure a declarat ca a initiat o ancheta interna si ca „cineva“ va primi avertisment.

S-ar parea ca este vorba despre medicul de garda, care „a calculat gresit prioritatile“.

Nereguli la Urgente

Spitalul de Pediatrie a trecut cu bine prin controlul directorilor DSP. UPU, din Spitalul Judetean de Urgenta, a fost urmatoarea tinta de control. Aici lipseau medicamente din dulapul de urgenta, substantele antiseptice erau pastrate fara capac, iar unele cadre medicale nu purtau echipamentul de protectie.

La Maternitate aveau truse vechi, resterilizate de prea multe ori, lipseau termometrele si nu exista suficienta lenjerie pentru internarile pe timp de noapte. O infirmiera manipula materiale reziduale fara manusi. Toate aceste deficiente au fost discutate ieri in Consiliul de Administratie al DSP, iar directorii unitatilor sanitare prinse pe picior gresit trebuie sa ia masuri.

Care vor fi acestea nu se stie, cert este ca raidul conducerii DSP i-a pus pe jar atat pe sefi cat si pe subalterni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro