Sari direct la conținut

O anchetă Bellingcat a concluzionat că spitalul din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească Kh-101. Moscova acuză o rachetă americană

HotNews.ro
O anchetă Bellingcat a concluzionat că spitalul din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească Kh-101. Moscova acuză o rachetă americană
Spitalul de copii Okhmatdyt din Kiev după atacul rusesc cu rachete – Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Atacul asupra Spitalului Pediatric Okhmatdet din Kiev a fost executat cu o rachetă de croazieră Kh-101, au concluzionat jurnaliștii de investigații de la Bellingcat după ce au analizat înregistrări cu momentul atacului de luni.

Ei spun că racheta care lovește clădirea are caracteristicele modelului Kh-101. Ei atrag atenția în special asupra unui detaliu privind motorul cu reacție de la coada rachetei, precum și două aripi de la mijlocul ei. În ancheta lor, ei au creat un model 3D al rachetei Kh-101, pe care au comparat-o cu cea care lovește spitalul.

Un videoclip în care modelul a fost suprapus pe un cadru cu o rachetă arată în mod clar că acestea au trăsături comune și proporții similare.

Analiștii Bellingcat au infirmat, de asemenea, versiunea potrivit căreia spitalul a fost lovit de o rachetă americană model AIM-120, care ar fi fost lansată de sistemul de apărare aeriană NASAMS. Acest lucru a fost afirmat de mai multe voci din Rusia, printre care purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Experții, după ce au creat un model 3D al acestei rachete, au determinat cât de mult diferă de muniția din videoclip – în special, forma aripilor și absența unui element similar cu un motor în secțiunea cozii.

Analiștii au remarcat, de asemenea, că versiunea Kh-101 este susținută de fotografii ale epavei publicate de SBU. Inițial, aceste imagini au fost imposibil de geolocalizat, dar ulterior fotografii ale aceleiași epave de rachetă au fost publicate de publicația ucraineană Gazeta.ua.

La aceleași concluzii cu privire la atacul cu rachete asupra spitalului au ajuns anterior expertul în arme și rachete de la Universitatea din Oslo Fabian Hoffman, într-un material publicat de serviciul ucrainean al Radio Europa Liberă, cât și de experții intervievați de BBC și misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului.

La rândul lor, analiștii de la Conflict Intelligence Team (CIT), după ce au studiat înregistrarea video a loviturii, nu au găsit niciun semn că racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană. „Mișcarea rachetei este liniară și stabilă, nu se rotește în jurul axei sale sau haotic în direcții diferite. Nu vedem nicio deteriorare a rachetei și nici nu observăm distrugerea sa în aer sau o emisie activă de fum. Putem afirma că nu există semne de impact extern asupra rachetei”, scrie CIT.

Rusia a lansat luni un atac masiv cu rachete asupra Kievului și a altor orașe ucrainene în dimineața zilei de 8 iulie. 33 de persoane au fost ucise și 140 au fost rănite. Ministerul rus al Apărării a susținut că au atacat instalații industriale militare și baze aeriene ucrainene ca răspuns la „încercările regimului de la Kiev de a deteriora instalațiile energetice și economice rusești“. În același timp, ministerul a declarat că distrugerile din Kiev au fost cauzate de „căderea unei rachete ucrainene de apărare aeriană lansată de un sistem de rachete antiaeriene în limitele orașului”.

Volodimir Zelenski i-a numit pe militarii ruși teroriști și a promis că Ucraina va răspunde bombardamentelor. „Rusia nu poate pretinde că nu știe unde zboară rachetele sale și trebuie să fie trasă la răspundere pentru toate crimele sale. Împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva umanității în general. Este foarte important ca lumea să nu rămână tăcută acum și ca toată lumea să vadă ce cine este și ce face Rusia”, a adăugat Zelenski.

INTERVIURILE HotNews.ro